13.3.2013 10:04

Αναμένοντας τον νέο Πάπα

Μετά το μαύρο καπνό που βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, οι καρδινάλιοι συνεχίζουν σήμερα τη συνεδρίασή τους στο κονκλάβιο στο Βατικανό για να εκλέξουν τον νέο ποντίφικα.
 
Μετά την πρώτη ατελέσφορη -όπως αναμενόταν- ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης, 1,2 δισ. Καθολικοί αναμένουν και σήμερα να ακούσουν το πολυαναμενόμενο «Habemus Papam». 
 
Οι εκτιμήσεις των πρακτορείων στοιχημάτων (όση αξία μπορεί να έχει αυτό) δίνουν ως επικρατέστερο τον Ιταλό καρδινάλιο Άντζελο Σκόλα αλλά το τι έχει μεσολαβήσει μετά το «έξω όλοι» κάτω από τις τοιχογραφίες του Μικελάντζελο δεν το γνωρίζει κανείς.
 
Από την Τετάρτη οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα, δύο το πρωί αρχίζοντας στις 10:30 (ώρα Ελλάδος) και δύο το απόγευμα αρχίζοντας στις 17:40 (ώρα Ελλάδος). Ο καπνός είναι προκαθορισμένο να βγαίνει στις 13:00 και 20:00 (ώρα Ελλάδος).
 
Ωστόσο, εάν ο ποντίφικας εκλεγεί νωρίτερα (στην πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες που διεξάγονται κάθε φορά), ο καπνός δεν θα «περιμένει» τα δύο σταθερά «ραντεβού», και θα βγει άμεσα για να ηχήσουν στη συνέχεια χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Ρώμης.
 

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι

 
Την ίδια στιγμή, τα στοιχήματα δε σταματούν να πέφτουν στο τραπέζι, με τα ονόματα των επικρατέστερων να κυριαρχούν στον ιταλικό Τύπο, χωρίς ωστόσο να διακρίνεται κάποιο φαβορί. Οι χρήστες του διαδικτύου, παρόλα αυτά, έχουν ήδη επιλέξει τον Πάπα τους και αυτός δεν είναι άλλος από τον Γκανέζο Πέτερ Κόντβο Απία Τέρκσον, ο οποίος είναι από τους πιο αγαπητούς εκ των υποψηφίων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου, το όνομά του είχε κάνει την έκπληξη καθώς τα γραφεία στοιχημάτων τον θεωρούσαν έναν από τους πιθανότερους διαδόχους του Γιόσεφ Ράτζινγκερ. Από τότε, ο Τύπος είχε ονομάσει τον 63χρονο καρδινάλιο, «ο νέος μαύρος Πάπας» καθώς είναι συμπαθής, πάντα χαμογελαστός, φιλελεύθερος στις απόψεις του, μοντέρνος, ευχάριστος και πάνω από όλα νέος. Με σπουδές Θεολογίας στη γενέτειρά του αλλά και στη Νέα Υόρκη, ο Τάρκσον έγινε αρχιεπίσκοπος στο Κέιπ Κόουστ της Γκάνας το 1992, ενώ μιλά πέρα από τη μητρική του γλώσσα, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, εβραϊκά και κατανοεί λατινικά και ελληνικά.
 
Προβλέπεται, μάλιστα, πως θα φέρει έναν άλλο αέρα στον καθολικό κόσμο, καθώς είναι γνωστός για το έργο του στην καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική, ενώ έχει υποστηρίξει δημόσια τη χρήση προφυλακτικού αλλά και έχει απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερες δαπάνες σε αντιρετροικά φάρμακα. Όταν ερωτήθηκε πως νιώθει που ακούγεται τόσο έντονα ότι ενδέχεται να εκλεγεί ο πρώτος Αφρικανός Πάπας στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, απάντησε με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο ότι «η Εκκλησία έχει πιστούς παντού».
 
Δεύτερος επικρατέστερος είναι ο 71χρονος Ιταλός Αντζελο Σκόλα, ο οποίος αν εκλεγεί θα ικανοποιήσει τους Ιταλούς πιστούς, που περιμένουν να δουν ομοεθνή τους Πάπα από το 1978, όταν πέθανε ο Αλμπίνο Λουτσάνι. Ο Σκόλα, υπήρξε πολύ κοντά στο ισχυρό Κίνημα Κοινωνία και Απελευθέρωση και διακρίνεται για το επικοινωνιακό ταλέντο του. Γιος ενός οδηγού φορτηγού και μιας νοικοκυράς, ο Σκόλα σπούδασε Θεολογία στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Συμμετείχε στη «γέννηση» του περιοδικού Communio το 1972 μαζί με τον θεολόγο τότε Γιόσεφ Ράτζινγκερ. Το 1995 αναδείχθηκε Πρύτανης του Ποντιφικού Πανεπιστημίου του Λατερανού και Πρόεδρος του Ποντιφικού Ινστιτούτου Ιωάννης Παύλος Β’ για Σπουδές σχετικά με τον Γάμο και την Οικογένεια. Το 2002 έγινε Πατριάρχης της Βενετίας και τον Ιούνιο του 2011 Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου. Ο ίδιος ο Πάπας Βενέδικτος τον έχει δείξει ως τον καταλληλότερο για την διαδοχή του, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην ιδιοσυγκρασία του και τις θέσεις του. Την ίδια ώρα, η ανάδειξή του θα έχει και μια πολιτική χροιά και ίσως δώσει μια ώθηση στους Ιταλούς, που δοκιμάζονται κι εκείνοι από την οικονομική κρίση και αναμένουν με αγωνία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη χώρα τους, η οποία παραμένει ασαφής. 
 
Στην τρίτη θέση έρχεται ο 68χρονος Καναδός Μαρκ Ουελέτ, ο οποίος κινείται πολύ κοντά στις θέσεις του Πάπα Βενέδικτου. Με σπουδές Θεολογίας και Φιλοσοφίας στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά και στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο, ο Ουελέτ μιλά έξι γλώσσες και είναι γνωστός για το ιεραποστολικό του έργο στη Νότιο Αμερική. Έχει εργαστεί στη Ρωμαϊκή Κουρία, γεγονός που του δίνει ένα προβάδισμα σε σχέση με άλλους υποψηφίους, ενώ λέγεται πως έχει πολλά κοινά με τον χαρακτήρα του Πάπα Βενέδικτου. Δρα με γνώμονα τη λογική, είναι ντροπαλός, δε συμπαθεί τα φώτα της δημοσιότητας και απέχει από την πολιτική. Ήδη από το 2005 θεωρείτο ένας από τους πιθανότερους για να αναλάβει το αξίωμα του Ποντίφικα, παρόλα αυτά μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι «πολύ Καναδός» και επομένως δεν είναι ο ιδανικότερος για την θέση αυτή. 
 
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν Αμερικανό Ποντίφικα, όπως τον Καρδινάλιο της Νέας Υόρκης Τίμοθι Μάικλ Ντόλαν, καθώς όπως υποστηρίζουν, κυρίως οι καταστηματάρχες, «θα προσελκύσει περισσότερους και πλουσιότερους τουρίστες στη Ρώμη». 

 

Διαμαρτυρία από τις Femen

 
Από τη διαδικασία της εκλογής του νέου Πάπα δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες από τη γνωστή, ουκρανική φεμινιστική οργάνωση Femen.
 
Γυμνόστηθες διαδηλώτριες άναψαν ροζ καπνούς στην πλατεία για να βροντοφωνάξουν αυτό που στην ιστοσελίδα τους ονομάζουν: «η αιματηρή, βίαιη ιστορία της Χριστιανοσύνης», καθώς και να υποστηρίξουν την αποφασιστικότητα της οργάνωσης «να πολεμήσει το σεξισμό της θρησκείας».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ