29.5.2015 15:17

Ανακύκλωση ώρα μηδέν

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 3% ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα τους παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, βρίσκονται ο Σωκράτης Συριώδης και ο Γιώργος Μπελέγρης έχοντας στα χέρια τους τον «έλεγχο προόδου» μας στην ανακύκλωση.

Παρότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά από πλευράς «διαγωγής» από πλευράς βαθμολογίας, που συνίσταται στην ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, μάλλον μένουμε μετ’ εξεταστέοι όλοι οι Χιώτες.

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά θα συμπέραινε όποιος βλέπει το ποτήρι μισοάδειο. Μόλις το 3% των απορριμμάτων μας, πηγαίνει προς ανακύκλωση. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που είναι στη διάθεση του ΔΙΑΝΟΧ και της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου, προκύπτει ότι από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Απρίλιο ανακυκλώνουμε κυρίως χαρτί, έχοντας ανακυκλώσει μέχρι σήμερα 177 τόνους από αυτό  και 30 τόνους συνολικά από τα υπόλοιπα υλικά αλουμίνιο και πλαστικό κυρίως.

«Κανονικά θα έπρεπε για να είμαστε ευχαριστημένοι να έχουμε ένα ποσοστό πάνω από 10%. Αυτό ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε τοποθετώντας τους νέους κάδους και υλοποιώντας ολόκληρη ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης των δημοτών για την ανακύκλωση» δήλωσε στον «π» ο αντιδήμαρχος Γ. Μπελέγρης.

Η επόμενη μέρα

Με τα παραπάνω δεδομένα δεν μπορεί να «σταθεί» καμιά προσπάθεια ανκύκλωσης για τον Δήμο Χίου. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία έχουν επισημανθεί σε ότι αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων. «Από τις 21/7 αναλαμβάνει την ανακύκλωση ο δήμος. Με την προμήθεια και εγκατάσταση των νέων κάδων ανακύκλωσης θεωρηθούμε ότι θα αυξηθεί και η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών» σημείωσε ο Σ. Συριώδης συμπληρώνοντας «έχουμε σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλου του κόσμου για την ανακύκλωση, με παράλληλες δράσεις, με εκστρατείες στα σχολεία στους χώρους δουλειάς, όπου μπορούμε να φτάσουμε, θα φτάσουμε».

Σε επαφή με άλλους νησιώτες

Ένα ακόμη βήμα για τον ΔΙΑΝΟΧ είναι να συλλέξει στοιχεία από άλλους νησιωτικούς δήμους που υλοποιούν την ανακύκλωση έτσι ώστε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να είναι όσο πιο πραγματικά γίνεται. « Θα συλλέξουμε πληροφορίες και από άλλους νησιωτικούς δήμους προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα».

Συμφέρει

Στην περιβαλλοντική συνείδηση που κάποιοι διαθέτουν ανεπτυγμένη και στην οικονομική ωφέλεια για τα νοικοκυριά, αυτό είναι το δίπολο πάνω στο οποίο θα στηθεί η ενημερωτική εκστρατεία του δήμου για την ανακύκλωση που θα ξεκινήσει άμεσα.

«Πρέπει να γίνουν συνείδηση σε όλους μας τα οφέλη που έχουμε όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τα νοικοκυριά μας με την ανακύκλωση. Θα υπάρχει λιγότερος όγκος απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ και μακροπρόθεσμα με την εγκατάσταση και λειτουργία και του ΣΜΑ στην κεντρική Χίο και με τη μείωση του λειτουργικού κόστους στην καθαριότητα, το όφελος θα μετακυλήσει στις τσέπες των δημοτών με μείωση στα ανταποδοτικά» κατάληξε ο Σ. Συριώδης.

Θεμιτό το κάθε επιχείρημα και αποδεκτό, ίσως. Επειδή η θεωρία από την πράξη απέχει, το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι μέχρι να αποδειχθεί αν ανακυκλώνουμε απορρίμματα ή αν ανακυκλώνουμε ιδέες και στόχους.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ