15.10.2015 16:19

Άλλος ένας θησαυρός του Κωνσταντίνου Κανάρη σε δημοπρασία

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΕΥΕ ΤΟ 1823-1824

Ένα σπάνιο και μοναδικό κομμάτι πολύ μεγάλης συλλεκτικής αλλά και ιστορικής αξίας που αφορά στον Κωνσταντίνο Κανάρη βγαίνει από τον Βέργο, σε δημοπρασία την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στις 18.00 στο ξενοδοχείο ΑΤΗΕΝS PLAZA.

Πρόκειται για ένα σπάνιο χειρόγραφο, ανέκδοτο ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Κανάρη. « Το ημερολόγιο του πλοίου Υψηλάντε στο οποίου ήταν καπετάνιος ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Το ημερολόγιο περιγράφει κάθε μέρα στο πλοίο από τον Νοέμβριο του 1823 ως τον Απρίλιο του 1824 και είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, εξηγεί στον «π» από το γραφείο του κ. Βέργου ο Θ. Θεοδώρου.

"Για μας ήταν πραγματικά μια ανέλπιστη έκπληξη αυτό το ημερολόγιο. Είναι εξαιρετικής σημασίας ντοκουμέντο για τον μεγάλο ήρωα της Επανάστασης, πτυχές της δράσης του οποίου παραμένουν άγνωστες μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το ημερολόγιο του πλοίου με το οποίο ο Κανάρης πήρε μέρος στην εκστρατεία για τον αποκλεισμό της Εύβοιας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κ. Νικόδημος αποσιωπά τη συμμετοχή του σ’ αυτή, αναφέροντας το πλοίο με το άνομα του πλοιοκτήτη (Αναγνώστη Μπουρέκα)"

Από το ημερολόγιο

«... Εἰς τάς 18 τρέχοντος [Δεκεμβρίου] τό πρωΐ ὕψωσεν ὁ Ναύαρχος σημεῖα τῆς συνάξεως, καί συναχθέντες ἐκρίναμεν ἄξιον νά ἀναχωρήσωμεν διά τόν κόλφον τοῦ Βόλου, καί νά πασχίσωμεν ἴσως ἐξολοθρεύσομεν τά ἐκεῖ ἐχθρικά καράβια, καί ἀμέσως ἐδιωρίσθημεν ἡμεῖς πρότερον καί ἐσυκώθημεν εἰς τά πανιά διά νά συνοδεύσωμεν τά μπουρλότα τά ὁποῖα καί αὐτά ἐδιωρίσθησαν καί ἔκαμον πανιά, μετά δύω ὥρας ἐσυκώθησαν καί τά λοιπά πλοῖα, καί ἀκολουθούσαμεν, τό ἑσπέρας ἐφθάσαμεν πλησίον τῶν Τρικέρων...»....

Πάνω από 12.000

Το ημερολόγιο εκτιμάται και ξεκινά με τιμή εκτίμησης από τον Οίκο Βέργος, που κυμαίνεται από 8-12.000 ευρώ, ο ίδιος πάντως ο κ. Θεοδώρου πιστεύει ότι η τιμή του χειρόγραφου θα ανέβει πολύ περισσότερο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ