21.6.2015 11:01

Αλλαγή σελίδας για το Τατόι

Το τελευταίο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου γράφεται αυτές τις μέρες με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίησή του.

 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοΐου Ελεύθερης Πρόσβασης», όπως θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής, βγήκε από το συρτάρι τρία χρόνια μετά τη σύνταξή της και κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση, η οποία έληξε πριν από λίγες μέρες. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται και η υπογραφή της, μετά τις όποιες αλλαγές υιοθετηθούν.

Ωστόσο, οι χρήσεις που προβλέπονται για κάποια από τα ιστορικά κτίρια του κτήματος αλλά και το ίδιο το όνομα που θα έχει από εδώ και στο εξής προκαλούν τις αντιδράσεις των φορέων που ζητούσαν εδώ και χρόνια την αξιοποίησή του.

Το πρώην βασιλικό κτήμα θα μετατραπεί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ΚΥΑ, σε έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων, ο οποίος θα περιλαμβάνει μουσείο, χώρους εστίασης, περιοχές για αθλοπαιδιές, δασικά καταφύγια, μονοπάτια για ποδήλατο και πεζοπορία, συνεδριακό κέντρο, ερευνητικά εργαστήρια, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.λπ.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» Βασίλης Κουτσαβλής λέει στο «Εθνος» ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για το 70% του περιεχομένου της ΚΥΑ, το οποίο χαρακτηρίζει «εξαιρετικό». Για το υπόλοιπο 30%, ωστόσο, εκφράζει σοβαρές ενστάσεις

Προβλέπονται, επίσης, γεωργικές χρήσεις, όπως η αναβίωση του αμπελώνα και του ελαιώνα του κτήματος, η δημιουργία ποιμνιοστασίου, βουστασίου και ιπποστασίου, η εγκατάσταση υπαίθριου θεματικού χώρου για τον σιδηρόδρομο, παρατηρητήρια μελέτης του τοπίου και της άγριας ζωής και χώροι στάθμευσης.

Το βαθύ ιστορικό αποτύπωμα του Τατοΐου φαίνεται ότι εξακολουθεί να προκαλεί αμηχανία, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν τόσο την εξαιρετική φυσική ομορφιά του όσο και τη σημασία των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκεί. Υπάρχει έτσι μια μερίδα πολιτών που δεν επιθυμεί τη διαγραφή της ιστορίας του και τη μετατροπή του σε ακόμα ένα «μητροπολιτικό πάρκο».

 

Ενστάσεις
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» Βασίλης Κουτσαβλής λέει στο «Εθνος» ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για το 70% του περιεχομένου της ΚΥΑ, το οποίο χαρακτηρίζει «εξαιρετικό». Για το υπόλοιπο 30%, ωστόσο, εκφράζει σοβαρές ενστάσεις και θεωρεί ότι η υλοποίησή του θα αλλοιώσει ουσιαστικά τόσο τον χαρακτήρα όσο και την ιστορία του κτήματος. «Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην ιστορικότητα του χώρου. Δεν μπορείς να το αποκαλέσεις 'Μητροπολικό Πάρκο'. Αν διαγράψεις το όνομα, διαγράφεις την ιστορία του και το brand name με το οποίο είναι γνωστό διεθνώς» επισημαίνει.

Αντιρρήσεις εκφράζει και στις χρήσεις που προβλέπονται για ιστορικά κτίρια του πρώην βασιλικού κτήματος, όπως αυτό στο οποίο στεγαζόταν έως το 1935 το ξενοδοχείο «Τατόιον» και το νέο βουστάσιο στο οποίο βρίσκονται σήμερα κλειδωμένα πολλά αυτοκίνητα και βασιλικές άμαξες. «Δεν μπορείς να έχεις το 'Τατόιον', ένα πολύ γνωστό ξενοδοχείο της εποχής του, και να έρχεσαι να του αλλάζεις χρήση για να το κάνεις ταβέρνα. Συνολικά προβλέπονται πέντε χώροι εστίασης και εμείς δεν θέλουμε να μετατραπεί το Τατόι σε καφενείο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Πέντε χώροι εστίασης σημαίνει αυτοκίνητα, φορτηγά και πολύς κόσμος τον οποίον δεν μπορεί να διαχειριστεί το οικοσύστημα» τονίζει ο κ. Κουτσαβλής.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Το νέο βουστάσιο γίνεται συνεδριακό κέντρο

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» Β. Κουτσαβλής τονίζει ότι δεν έχει προβλεφθεί η δημιουργία μουσείου αμαξών και αυτοκινήτων παρά το γεγονός ότι πριν από έναν μήνα 10 ιστορικά οχήματα που ανήκαν σε μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας κρίθηκαν διατηρητέα. «Το νέο βουστάσιο, στο οποίο βρίσκονται σήμερα, προορίζεται να γίνει συνεδριακό κέντρο. Γιατί να κάνουμε συνεδριακό κέντρο εκεί;» αναρωτιέται.

Αντίστοιχες ενστάσεις εκφράζει και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία, επισημαίνει ότι η λειτουργία συνεδριακού κέντρου στο κτίριο του νέου βουστασίου, που είναι το μόνο κατάλληλο να στεγάσει μουσείο οχημάτων, «δεν συνάδει με την εικόνα που θα θέλαμε να αποκτήσει ο πυρήνας του κτήματος». Καταγράφει επίσης την υπερβολή στην απόδοση πολλών κτιρίων για ανάγκες εστίασης, θεωρώντας ότι θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του κτήματος και θα προσελκύσουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Είναι δεδομένο, λέει ο κ. Κουτσαβλής, ότι πριν από την υπογραφή της από τον υπ. Πολιτισμού, η ΚΥΑ θα πρέπει να εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. «Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί το ΚΣΝΜ. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, είμαστε διατεθειμένοι να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Ο Σύλλογος, ωστόσο, δεν επιθυμεί να κινηθούν νομικές διαδικασίες κατά της ΚΥΑ γιατί θα καθυστερήσει η αξιοποίηση του Τατοΐου» τονίζει και καταλήγει: «Εχουμε κάνει τα μέγιστα για να σώσουμε το Τατόι, έχουμε πληρώσει 70.000 ευρώ για μελέτες και το μόνο που ζητούμε είναι να ακουστούν οι προτάσεις μας για τη χρήση».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ