24.9.2013 17:00

Ακόμα μία…πληγή

ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΚΙΝΗΣΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Το δρόμο ένταξης στον μακρύ κατάλογο των ημιτελών έργων της Χίου, φαίνεται ότι παίρνει η διαμόρφωση του Γαλλικού Κολλεγίου στον Φραγκομαχαλά με την Περιφέρεια να παρακολουθεί ως απλός θεατής ένα ακόμα έργο να σκάει ως «βόμβα» μέσα στα χέρια της.

Οι οικονομικές δυσκολίες από την ανάδοχο εταιρεία «ΛΥΓΚΕΑΣ Α.Ε.» σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια της Περιφέρειας να δράσει προληπτικά στη «θωράκιση» του έργου από οικονομικές κακοτοπιές μετατρέπουν το μεγαλόπνοο σχέδιο της μεταφοράς όλων των υπηρεσιών σε ένα κτίριο, από αναγκαιότητα σε πυροτέχνημα.

«Θα το κηρύξουμε έκπτωτο»

Την είδηση έκπτωσης του εργολάβου από το έργο μετέφερε στον «π» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μ. Κράκαρης τονίζοντας ότι έχει απευθύνει αρκετές προσκλήσεις στον εργολάβο να συνεχίσει το έργο χωρίς ωστόσο να υπάρξει ιδιαίτερη ανταπόκριση.

«Το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 75 % περίπου ενώ παρατηρούμε στάση εργασιών τους τελευταίους μήνες. Η Περιφέρεια από την προηγούμενη εβδομάδα έχει πάρει απόφαση έκπτωσης του εργολάβου και απομένει να επικυρωθεί και από την Οικονομική Επιτροπή. Συνολικά η ανάδοχος εταιρεία έχει στη διάθεσή της 15 ημέρες για να διατυπώσει τις ενστάσεις της επί της έκπτωσης όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν δει καμία ιδιαίτερη κίνηση», είπε ο ίδιος.

«Μπαίνουμε σε περιπέτειες»

Ο Μαν. Κράκαρης πάντως δεν έκρυψε την απογοήτευσή του σημειώνοντας ότι αν τελικά επιβληθεί η ποινή της έκπτωσης στην «ΛΥΓΚΕΑΣ» τότε το έργο θα μπει σε νέες περιπέτειες με την ολοκλήρωσή του να μετατίθεται για το μέλλον.

«Το να κηρύξουμε κάποιον εργολάβο έκπτωτο δεν είναι απλή διαδικασία. Θα πρέπει να απευθυνθούμε μετά στον 2ο ανάδοχο, ή στον 3ο χωρίς να μπορούμε να τους δεσμεύσουμε να αναλάβουν την ολοκλήρωση του έργου. Καταλαβαίνετε ότι είναι μία διαδικασία που θα μας πάει πίσω αρκετά, την ίδια ώρα που η Περιφέρεια δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για να στεγάσει τις υπηρεσίες της», κατέληξε ο κ. Κράκαρης.

«Στο γενικότερο κλίμα»

Στις οικονομικές δυσκολίες και στην έλλειψη ρευστότητας στον κατεσκευαστικό κλάδο απέδωσε τις καθυστερήσεις ο υπεύθυνος της εταιρίας Π. Αμέντας. Ο ίδιος ερωτώμενος από τον «π» αν σκοπεύει να συνεχίσει τις εργασίες αρκέστηκε να δηλώσει: «Έχουμε να κάνουμε με μία διαδικασία δημοσίων έργων στην οποία υπάρχουν εκκρεμότητες. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι αυτή που αντιμετωπίζει όλη η αγορά. Ελπίζω να διευθετήσουμε ορισμένα ζητήματα».

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι το Γαλλικό Κολλέγιο έρχεται να προστεθεί στα έργα αυτά που ενώ η κοινωνία αναγνωρίζει την αναγκαιότητά τους, λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους μένουν ημιτελή, άγνωστο αν τελικά μπορέσουν να ολοκληρωθούν με δεδομένο ότι η τρέχουσα προγραμματική περίοδος λήγει στο τέλος του χρόνου.

Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι η Ε.Ε. από το 2014 δεν θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών, μήπως ήρθε η ώρα οι παροικούντες στη Λέσβο να αρχίσουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ότι η Χίος σύντομα θα αποτελέσει νησί με έργα κουφάρια;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ