20.5.2015 18:06

Αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο της Λάδης

ΤΟ «ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΥΤΙΟ» ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Όσο κι αν η όψη του δεν ταιριάζει με την ευρύτερη αισθητική του κέντρου της πόλης, όσο κι αν έχει χαρακτηριστεί ως «δημιούργημα της Χούντας», «τσιμεντοκυτίο» και άλλα πολλά, το δημοτικό ακίνητο της Λάδης από τη στιγμή που ξεγλίστρησε της κατεδάφισης του πριν από μερικά χρόνια, οφείλει να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολλών αναγκών του Δήμου.

Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ένα κτίριο που προσφέρει εκατοντάδες τετραγωνικά διαθέσιμου χώρου και από αυτή ακριβώς την άποψη, ο Δήμος σχεδιάζει την άμεση χρήση του και προφανώς και την αισθητική του αναβάθμιση. 

Ευρύτερες αλλαγές

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το κτίριο σύντομα θα αλλάξει στο μεγαλύτερο μέρος του με το Δήμο Χίου να αναζητά ήδη από τα προσφερόμενα ευρωπαϊκά προγράμματα πιστώσεις που θα το καταστήσουν αφενός λειτουργικό, αφετέρου ωφέλιμο σε προσφερόμενες υπηρεσίες.

Σήμερα το ισόγειο ενοικιάζεται σε κινεζική επιχείρηση με το ανάλογο μίσθωμα, ένας όροφος χρησιμοποιείται για το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, ενώ υπάρχουν και ένας –δυο μικρότεροι χρήστες που αποτελούν σωματεία και συλλόγους.

Ο Δήμος έχει ήδη προετοιμάσει την μετεγκατάσταση του Περιφερειακού θεάτρου σε άλλο χώρο και συγκεκριμένα στο κτίριο που επισκευάστηκε τελευταίο στην οδό Δημοκρατίας με σκοπό να φιλοξενήσει την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε για την προσωρινή διαμονή μεταναστών. Το ΔΗΠΕΘΕ θα έχει έτσι έναν ανεξάρτητο χώρο για την δραστηριότητά του, μέσα στον ιστό της πόλης και σαφώς αναβαθμισμένο σε σχέση με το κτίριο της οδού Λάδης. Τον ίδιο δρόμο, ίσως και για το ίδιο κτίριο θα ακολουθήσουν και οι μικρότεροι χρήστες του κτιρίου, χωρίς να αποκλείεται να τους παραχωρηθεί κάποιο αντίστοιχο γραφείο σε άλλο δημοτικό ακίνητο. Η μόνη επιχείρηση που θα παραμείνει στην οδό Λάδης είναι η κινεζική, καθώς το μίσθωμα που πληρώνει αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο για τα δημοτικά ταμεία.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Όπως εξηγεί στον «π» ο δήμαρχος Μαν. Βουρνούς, από τις πρώτες σκέψεις που κατατέθηκαν ήταν η αποσυμφόρηση δημοτικών ακινήτων από διάφορες υπηρεσίες, αλλά και η μεταφορά στο κτίριο της Λάδης της νέας αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου. «Με μια σειρά μετακινήσεων και αλλαγών το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εφόσον αποτελεί δημοτική περιουσία οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε. Μια σκέψη είναι να μεταφερθεί και η Οικονομική Υπηρεσία, μια σκέψη είναι να πάνε κι άλλες δημοτικές υπηρεσίες. Πρωτίστως θέτουμε ως στόχο τη νέα αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και προχωράμε. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα βρούμε ένα πρόγραμμα Προσβασιμότητας που να μας επιτρέπει την διάθεση χρημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το κτίριο ενδέχεται να αυτονομηθεί ενεργειακά με την χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ την αξιοποίηση θα συμπληρώσει και η χρήση του δημοτικού ακινήτου πίσω από το κτίριο της Λάδης.

Όλα όμως υπό το πρίσμα της εξεύρεσης πιστώσεων δεδομένου του ότι οι δημοτικές πιστώσεις δεν επαρκούν για την εφαρμογή του παραπάνω σχεδιασμού.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ