3.11.2015 15:20

«Άφραγκα» τα σχολεία

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει καταδικάσει η κυβερνητική πολιτική τα σχολεία του νησιού. Η υποχρηματοδότηση τους από την κεντρική εξουσία έχει οδηγήσει τη λειτουργία τους σε οριακά επίπεδα, μετακυλίοντας το βάρος του κόστους λειτουργίας τους, στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Με την πτώση της θερμοκρασίας και τις ανάγκες σε πετρέλαιο στις σχολικές μονάδες να είναι κάτι παραπάνω από δεδομένες, ο αντιδήμαρχος παιδείας Γ. Παπαδόπουλος αναλαμβάνει πρωτοβουλία διεκδίκησης χρημάτων από την κυβέρνηση για τα σχολεία της Χίου.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίασή του Δημοτικού Συμβουλίου, με εισήγηση του ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για τη «μεθόδευση οικονομικού στραγγαλισμού των σχολείων και αδιαφορίας έναντι των μεγάλων προβλημάτων τεχνικής φύσεως των διδακτηρίων, ζητήματα που ο Δήμος έχει θέσει κατ΄ επανάληψη τον τελευταίο χρόνο και δεν βρίσκει ανταπόκριση από τους συναρμόδιους φορείς».

Το ψήφισμα θα σταλεί, στα Υπουργεία,  Παιδείας- Εσωτερικών- Οικονομικών, στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης, τα πολιτικά κόμματα, τους τοπικούς Βουλευτές και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο.

Είναι χαρακτηριστικό όπως δήλωσε ο Γ. Παπαδόπουλος στον “π” ότι για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων έχει μειωθεί η χρηματοδότηση κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία ενώ τα ποσά που καταβάλλονται από την πολιτεία καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση. Παράλληλα το κενό της χρηματοδότησης της πολιτείας στα σχολεία έρχεται να καλύψει ο δήμος και για μια σειρά άλλες κοινωνικές δομές, όπως οι σχολικοί τροχονόμοι, οι σχολικοί φύλακες κ.λπ.

Ανάλογες καθυστερήσεις σημειώνονται και σε όλα τα έργα υποδομών που προγραμματίζει η δημοτική αρχή για τα σχολεία. «Στον ΟΣΚ δεν λειτουργεί τίποτα. Από μήνα σε μήνα  μας πάνε κι όσες φορές έχουμε χτυπήσει πόρτες και εγώ και ο Δήμαρχος η απάντηση είναι ότι στον επόμενο μήνα, θα πραγματοποιηθεί το ένα, θα δημοπρατηθεί το άλλο και δεν γίνεται τίποτα» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος μην κρύβοντας την αγανάκτηση του.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ