30.1.2017 13:34

Αδύνατη η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ

ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Πλήρως αντίθετους βρίσκει τους Φυσικοθεραπευρές Ειδικής Αγωγής Βορείου Αιγαίου το σχέδιο αποπληρωμής των παρεχόμενων υπηρεσιών τους από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς σύμφωνε με τους ίδιους, η εξέλιξη της συναργασίας θα αποβεί οικονομικά δυσχερής, φορολογικά αδύνατη και δεδομένα περίπλοκη.

"...ως σήμερα, η διαδικασία είχε ως εξής: οι γονείς άνοιγαν φάκελο ειδικής αγωγής στον ΕΟΠYΥ (ή όποιο άλλο ταμείο) και στο τέλος κάθε μήνα κατέθεταν τις αποδείξεις των θεραπευτών και αποζημιώνονταν. Συγκεκριμένα για την φυσικοθεραπεία η αποζημίωση ήταν 15€ ανά συνεδρία, για έως και 10 συνεδρίες το μήνα, δηλαδή συνολικά 150 € . Αυτή η μηνιαία διαδικασία,  καθώς μιλάμε για παιδιά και εφήβους με αναπηρία, επαναλαμβάνεται  για χρόνια. Να τονιστεί ότι αναγκαία συνθήκη στην  παιδιατρική φυσικοθεραπεία είναι η αποκλειστική ενασχόληση του θεραπευτή με ένα παιδί κάθε φορά, με διάρκεια θεραπείας 1 ώρα. Τα παραπάνω θέτουν σαφείς περιορισμούς στον αριθμό που μπορεί ο κάθε θεραπευτής να εξυπηρετήσει ανά ημέρα.

Με την σύμβαση που ζητά ο ΕΟΠYΥ, ο θεραπευτής μέσω της διαδικασίας του κόφτη και των κλειστών προϋπολογισμών, θα πληρώνεται δήθεν κάθε 3 μήνες, υπό το καθεστώς rebate (έκπτωση στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον φυσικοθεραπευτή)  και clowback (επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ από το φυσικοθεραπευτή  όταν οι δαπάνες υπερβούν τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό).  Η εμπειρία των υπόλοιπων συναδέλφων των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ωστόσο, μας έχει δείξει πως κατά μέσο όρο η πληρωμή γίνεται κάθε 6 μήνες και μετά από πολλαπλές περικοπές και κρατήσεις. Τελικά τα 15 € γίνονται 5€. Επιπλέον ο ΕΟΠYΥ θα αποφασίζει μονομερώς κάθε τρίμηνο το ποσό που θα διαθέτει επί συνόλου για την Ειδική Αγωγή, με αποτέλεσμα , αν δεν του φτάνουν τα χρήματα να κάνει περικοπές στις πληρωμές. Εδώ πρέπει  να τονιστεί ότι η παρακράτηση φόρου θα γίνεται για τα αρχικά  15€  που  κοστολογείται η συνεδρία. Εάν λοιπόν το λάβουμε αυτό ως δεδομένο, καταλαβαίνουμε ότι θα φορολογούμαστε στο τέλος του έτους, για ένα χρηματικό ποσό για το οποίο έχουμε μεν εργαστεί, αλλά δεν θα λάβουμε ποτέ και δεν μπορούμε γι’ αυτό να αντιδράσουμε, γιατί πολύ απλά  δεν έχουμε κανένα δικαίωμα απέναντι στον οργανισμό, παρά μόνο υποχρεώσεις. Εν ολίγοις, κάποιες συνταγές θα τις εκτελούμε δωρεάν, δηλαδή δεν θα πληρωνόμαστε για δεδουλευμένες ώρες. Εναλλακτικά θα πρέπει να αναγκαστούμε να δηλώσουμε π.χ. το τελευταίο τρίμηνο στους γονείς των παιδιών, τα οποία παρακολουθούμε συστηματικά για χρόνια,  πως τον επόμενο μήνα δεν μπορούμε  να αναλάβουμε την θεραπεία του παιδιού  τους,   επειδή ''έκλεισε'' το προβλεπόμενο πλαφόν για μας από τον ΕΟΠΥΥ" αναφέρουν χαρακτηριστικά σε επιστολή τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν μια τέτοια συνεργασία. .

"Έτσι βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να πούμε όχι στη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ υπό αυτούς τους όρους" αναφέρουν συμπληρώνοντας ότι: "το ζήτημα όμως, πέρα από την βιωσιμότητα των θεραπευτηρίων, είναι το τί θα γίνει την επόμενη μέρα με τα παιδιά, τα οποία δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα αποκατάστασής τους αφού το κράτος δεν έχει οργανωμένες δομές στις οποίες να μπορούν να απευθυνθούν. Οι οικογένειες θα κληθούν να καλύψουν ιδιωτικά το κόστος, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οικονομικά άνθρωποι που ανήκουν στις  ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Τα περισσότερα από τα παιδιά με τα οποία ασχολούμαστε, έχουν πολυαναπηρία. Αυτό σημαίνει ότι η οικογένεια, θα αναγκαστεί να πληρώνει ιδιωτικά, όχι μόνο  την φυσικοθεραπεία, αλλά και  τις άλλες θεραπείες που ακολουθεί το παιδί της, με αποτέλεσμα αν το παιδί ακολουθεί θεραπευτικά προγράμματα σε 2 ή περισσότερες ειδικότητες, το μηνιαίο κόστος να ξεπερνά κατά πολύ τα 500 ευρώ. Επιπλέον πολλοί θα ελαττώσουν τον αριθμό των θεραπειών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ή θα απευθυνθούν σε συμβεβλημένους χωρίς ειδικές γνώσεις θεραπευτές, με αποτέλεσμα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, αλλά και υψηλό οικονομικό κόστος για το κράτος, καθώς ένα παιδί με σπαστικότητα λόγου χάριν, που σταματά το θεραπευτικό του πρόγραμμα, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε επιπλοκές αλλά και σε πολυδάπανα χειρουργεία στο άμεσο μέλλον. Τα παραπάνω δυστυχώς, δεν αποτελούν εικασίες, καθώς περιγράφουν  την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους ενήλικες με αναπηρία.

Αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί το χρονικό περιθώριο, ώστε να συζητηθούν οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι υποχρεώσεις εκ μέρους των θεραπευτών, αλλά και οι υποχρεώσεις εκ μέρους του ΕΟΠYΥ. Τα παιδιά, πρέπει να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής εξειδικευμένου θεραπευτή, πράγμα που ο ΕΟΠΥY δυστυχώς  δεν κρίνει απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη σύμβασης. Τέλος, σε καμία περίπτωση η παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας δεν μπορεί να αμείβεται υπό καθεστώς clowback και rebate και θα πρέπει ο προϋπολογισμός να καλύπτει το σύνολο των παιδιών και το σύνολο των θεραπειών κι όχι μόνο το 60% του περσινού προϋπολογισμού όπως έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει για τη φετινή χρονιά".

 

Οι φυσικοθεραπευτές:

Δεληπέτρου Αγγελική

Κυρβουγιούκη Δήμητρα

Παπαζή Ελευθερία

Στείρου Ευαγγελία

Φωτεινού Σταματία

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ