8.8.2012 15:30

Άδικη και περιβαλλοντοκτόνα η τιμολογιακή πολιτική ΔΕΥΑΧ

Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ περιλαμβάνει αυξήσεις παγίων που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 300%. Έναντι του νέου, υψηλού παγίου, στους καταναλωτές δίνεται το δικαίωμα της κατανάλωσης 180 κυβικών μέτρων το χρόνο!
 Η τιμολογιακή αυτή πολιτική είναι οριζόντια και γι’ αυτό κοινωνικά άδικη. Κινείται σε μια εισπρακτική λογική που στόχο έχει τη συγκέντρωση εσόδων, αδιαφορώντας για τις δυνατότητες των κοινωνικών ομάδων στις οποίες απευθύνεται. Αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τους καταναλωτές, ανεξάρτητα από την κατανάλωση νερού, τους λόγους για τους οποίους καταναλώνουν το νερό ή τις εισοδηματικές δυνατότητες που έχουν. Η πολιτική της ΔΕΥΑΧ για  ενιαία υψηλή πάγια χρέωση στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους αγρότες από τη μια πλευρά και στους  ιδιοκτήτες των πολυτελών εξοχικών κατοικιών  από την άλλη, λειτουργεί στην πράξη ως επιδότηση όσων καταναλώνουν μικρές ποσότητες νερού σε εκείνους που έχουν υψηλή κατανάλωση. Σε μια περίοδο που οι πολίτες δέχονται καθημερινά επίθεση στα εισοδήματα τους, η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ αποτελεί ένα ακόμα χαράτσι.
 Παράλληλα, η πολιτική της ΔΕΥΑΧ είναι εγκληματική για το περιβάλλον. Σε ένα νησί που αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας νερού, όπου η περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση αυτού του φυσικού πόρου θα έπρεπε να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, όχι μόνο δεν θεσπίζονται αντικίνητρα για την αύξηση της κατανάλωσης νερού αλλά, αντίθετα, ευνοείται η υπερβολική κατανάλωση μέσω της υψηλής πάγιας χρέωσης που δίνει δικαίωμα σε κατανάλωση 180 κυβικών μέτρων, ακόμα και για εκείνους που μέχρι σήμερα κατανάλωναν λίγες δεκάδες κυβικών μέτρων το χρόνο!
 Αναμένουμε από τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΧ να εξηγήσουν το σκεπτικό που οδήγησε στην απόφαση για υιοθέτηση αυτής της κοινωνικά ανάλγητης και περιβαλλοντικά εγκληματικής τιμολογιακής πολιτικής.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ