20.4.2022 10:34

ΑΔΕΔΥ - Κάλεσμα σε Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πλατεία

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:00

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΣΤΗ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ!

Καλούμε σε δράση και ενότητα όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες καθώς και σε νέα σύσκεψη Σωματείων – φορέων, στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, το Εργατικό Κέντρο Χίου, την ΟΕΒΕ, το Σύλλογο Εμπόρων, συνταξιουχικά σωματεία, φορείς και Συλλόγους, την Τρίτη 26/4 για την οργάνωση της απεργίας ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 18:30.

Η 1η Μάη είναι δική μας μέρα, δεν είναι αργία είναι απεργία! Καλούμε σε Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη στην Πλατεία Βουνακίου στις 10:00. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να ζήσουμε καλύτερα οι εμείς και τα παιδιά μας! Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους που απέργησαν στις 6 Απρίλη στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα. Κλιμακώνουμε τον αγώνα! Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος γιατί τίποτα δεν μας χαρίστηκε τα πάντα κατακτήθηκαν με αγώνες!

100 και πλέον χρόνια μετά τους ηρωικούς αιματηρούς αγώνες του Σικάγο, την κατάκτηση του 8ώρου και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της, καταργούν την αμοιβή των υπερωριών, θεσπίζουν τη 10ωρή εργασία και μισθό 500€, ξηλώνουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το σταθερό εργάσιμο χρόνο, το δικαίωμα στην ξεκούραση. Ταυτόχρονα, θέλουν να ξεμπερδεύουν με τον οργανωμένο αγώνα των εργαζόμενων, τα σωματεία τους, γι’ αυτό δημιουργούν μητρώο φακελώματος, προχωρούν στην κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, επιχειρώντας με την εργοδοσία να βάλουν χέρι στα συνδικάτα.

Τώρα είναι ώρα διεκδίκησης! Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για νέες θυσίες – πληρώνουμε στην ειρήνη τους, πληρώνουμε στον πόλεμό τους. Δεν πάει άλλο! 

Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο! Οι αυξήσεις ξεκίνησαν μήνες πριν τον πόλεμο. Δεν αποδεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση: Φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία, εντατικοποίηση, ακρίβεια, μισθοί και μεροκάματα στον πάτο για τους εργαζόμενους ενώ αυξάνονται τα κέρδη των λίγων. Χορός εκατομμυρίων για τους «πράσινους επιχειρηματικούς ομίλους» - ενεργειακή φτώχεια, εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και «ηλεκτροσόκ» στους λογαριασμούς ρεύματος για τους εργαζόμενους. 

Οι εργαζόμενοι και στη Χίο γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τσακίζουν κόκαλα, τις άθλιες αμοιβές. Τα μικρομάγαζα στενάζουν.

Όσοι έκαναν το βήμα και απέργησαν στις 6 Απρίλη νίκησαν το φόβο και τους εκβιασμούς. Έδωσαν απάντηση ότι δεν θα περάσει το κλίμα αναμονής και η λογική «τα κεφάλια μέσα». Κέρδισαν την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια να μη σκύψουν το κεφάλι μαζί με τους συναδέλφους τους. Να χάνεις το μεροκάματο είναι το τίμημα της απεργίας, τίμημα πολύ μικρότερο από το να σου κλέβουν σιγά – σιγά ολόκληρη τη ζωή! Η ενότητα των εργαζομένων, μέσα από τα Σωματεία, τους Συλλόγους δίνει τη δύναμη να ξεπεραστούν εμπόδια και αναστολές για τη συμμετοχή στον αγώνα! Είναι μονόδρομος για να έχουμε και κατακτήσεις. Κανένας μόνος! 

Τα μέτρα «στήριξης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Οι αυξήσεις - ψίχουλα στον κατώτερο μισθό, έγιναν με βάση την αθλιότητα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με απόφαση του Υπ. Εργασίας! Όλα είναι προσαρμοσμένα στην «δημοσιονομική ισορροπία», για μη θιχτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Αυτοί που σε καιρό ειρήνης ζητάνε από τους εργαζόμενους θυσίες για να ανασάνει η οικονομία στην κρίση, στην πανδημία, στην ανάκαμψη «για να μην ξανάρθει κρίση», είναι οι ίδιοι που για τους ανταγωνισμούς τους, σε καιρούς πολέμου μας φορτώνουν ξανά το λογαριασμό. Πληρώνουμε τις πολεμικές κυρώσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών, τις αυξήσεις με τις «πράσινες επενδύσεις», την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, που πληρώσαμε υποτίθεται για την άμυνα της χώρας. Πληρώνουμε ματωμένες ΝΑΤΟικές εξοπλιστικές δαπάνες πάνω από 4 δις τον χρόνο, όταν «δεν υπάρχουν» δαπάνες για την Παιδεία και το Δημόσιο σύστημα Υγείας. Με όποιο πρόσχημα κι αν προσπαθούν να καλύψουν τα διάφορα στρατόπεδα τον πόλεμο, «τον επιτιθέμενο ή τον αμυνόμενο» για να στοιχίσουν τους λαούς είτε με τον έναν είτε με τον άλλο, υπάρχει μόνο μια αλήθεια: Οι πόλεμοί τους γίνονται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, για τα ρούβλια, τα δολάρια ή τα ευρώ με θύματα τους λαούς. Για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων και όχι γιατί νοιάστηκαν για την Ουκρανία, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη που ματοκύλισαν για τους ίδιους λόγους.

Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την χώρα καταγωγής, την θρησκεία, το φύλο, το χρώμα του δέρματος δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Έχουμε κοινό συμφέρον να σηκώσουμε ψηλά την σημαία του αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν τους πολέμους, που σπέρνουν φτώχεια και προσφυγιά. Προτάσσουμε τα δικά μας συμφέροντα απέναντι στους εκμεταλλευτές του κόπου και του ιδρώτα μας, της ίδιας μας της ζωής. Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, καμιά κυβέρνηση όπως η σημερινή που προσπαθεί να πείσει πως είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Βαφτίζοντας “ευκαιρία” την πολεμική εμπλοκή τη χώρας μας, που τη μετατρέπει σε στόχο αντιποίνων όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Ρωσία. 

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες!

Δεν περιμένουμε παλιούς και νέους εργολάβους λύσεων, κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα προστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής. Εδώ και τώρα: 

  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και επαναφορά 13ου – 14ου μισθού. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με γενναία μείωση των δημοτικών τελών. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος – κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, το ΕΚΑΒ, στην εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας, με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
  • Να σταματήσει η κοροϊδία και να στελεχωθεί τώρα ο Οίκος Ναύτου με γιατρούς και το απαραίτητο προσωπικό. Κανένας συνταξιούχος Ναυτικός χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια των αγροτών και κτηνοτρόφων. 
  • Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές. Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους.κ.ά.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του. 
  • Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. 
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά και όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, και την κοινή πάλη των λαών. Δεν ανεχόμαστε να αποτελεί η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών.

  • Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Να κλείσουν όλες οι Αμερικανονατοϊκές βάσεις, που κάνουν την χώρα στόχο αντιποίνων.
  • Καμιά αποστολή στρατιωτικών ή εξοπλισμού στο εξωτερικό. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ