29.1.2013 15:11

9 στους 10 δημότες Χίου δεν πληρώνουν τις οφειλές τους

3ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ

Αντιμέτωποι με το έλλειμμα που διαφαίνεται απειλητικό για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου ήρθαν χθες τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στα πλαίσια της συζήτησης για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013.

Την ίδια ώρα που οι υποχρεώσεις δημιουργούν «άνοιγμα» στα οικονομικά του Δήμου, οι οφειλές τρίτων αγγίζουν δυσθεώρητα μεγέθη και είναι αδύνατο να εισπραχθούν σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τα οφειλόμενα στους παλιούς δήμους που συνενώθηκαν με το Δήμο Χίου, λόγω Καλλικράτη, μόλις το 11% των οφειλών έχει εισπραχθεί, με την αρμόδια υπηρεσία να σηκώνει τα χέρια σε ότι αφορά στην είσπραξη των υπολοίπων. Συνολικά οι σωρευμένες οφειλές  από τα προηγούμενα χρόνια ανέρχονται στο 1εκ. ευρώ ενώ οι εγγεγραμμένες ως ληξιπρόθεσμες οφειλές (οφειλές από 90 μέρες και άνω) ανέρχονται στα 3 εκ. ευρώ..

Και το φέσι πάει σύννεφο

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι και μετά τον «Καλλικράτη» ο Δήμος έχει σαφή αδυναμία να εισπράξει και να στηριχτεί οικονομικά στα δικά του έσοδα πέραν των επιχορηγήσεων και κρατικών χρηματοδοτήσεων. Γι αυτό άλλωστε και η εντολή του δημάρχου στην Οικονομική Υπηρεσία ήταν να συντάξουν προϋπολογισμό με βάση όσα είχαν καταφέρει να εισπράξουν πέρσι και όχι με βάση αυτά που προσδοκούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους πίνακες που υπάρχουν μόλις ένας στους δέκα δημότες  πληρώνει τις οφειλές τους στο Δήμο.

Μέτρα για την είσπραξη

«Υπάρχουν οφειλές που είναι διπλογραμμένες, άλλες που έχουν πάρει τη δικαστική οδό, υπάρχει κατάστημα που όφειλε σε πρώην δήμο 100.000 ευρώ και βρίσκονται στα δικαστήρια. Όλα αυτά είναι χρήματα που προσπαθούμε να εισπράξουμε. Κάνουμε ότι μπορούμε, πιέζουμε όπως μπορούμε, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατορθώσουμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα» ομολογεί ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Π. Πεντάκης.

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τις οφειλές σε κάθε πρώην δήμο δεν υπάρχει. Από την υπηρεσία πάντως υπάρχει η πρόθεση στα πλαίσια της αναζήτησης εσόδων να υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής απέναντι στους οφειλέτες, με άσκηση πίεσης που μπορεί να φτάσει μέχρι και το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ τους.

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

«Ξέρουμε ποιοι χρωστάνε, δεν μπορούμε να εισπράξουμε»

Σε 116.648 ανέρχονται συνολικά οι εκθέσεις που έχει αποστείλει το ΣΔΟΕ στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και τα Τελωνεία της χώρας, από το 2009 έως τις 30 Νοεμβρίου 2012, για περαιτέρω δικές τους ενέργειες επί θεμάτων προστίμων και οφειλών φορολογουμένων, απαντά, μεταξύ άλλων, σε σχετικά Ερώτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Στην Ερώτησή του, ο βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί για το αν υπάρχουν συνολικά απογραφικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από το ΣΔΟΕ, από το 2009 έως και σήμερα και ποιο είναι το σύνολο των προστίμων που έχουν επιβληθεί και το ποσό που έχει εισπραχθεί. 

Έθεσε, επιπλέον το ζήτημα διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου για την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων σε ό,τι αφορά τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων και την ανάγκη ύπαρξης σχεδιασμού για τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, την άμεση συλλογή εσόδων, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή.

Τέλος, ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Επιτροπή Συμβιβασμού για την ταχύτερη και άμεση ολοκλήρωση χιλιάδων υποθέσεων που χρονίζουν και στερούν έσοδα από το Δημόσιο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ