7.6.2016 10:33

9 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων Κράτους

Με μία φωτογραφία τραβηγμένη στο Βουκουρέστι όπου απεικονίζονται δύο Χιώτες, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων το παράρτημα της Χίου, χαρακτηρίζοντας "σπουδαία κληρονομιά" κάθε είδους αρχεία που αναφέρονται στο παρελθόν.

Αναλυτικά στο μήνυμά του το παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Χίο αναφέρει: 

"Παίρνοντας ως αφορμή τον Εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Αρχείων, επιλέξαμε τεκμήρια από συλλογές ιδιωτών και σας  παρουσιάζουμε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία, διαστάσεων 90Χ138mm, που ανήκει στη «Συλλογή Γρηγόρη Σπανού», με Α(ριθμό) Β(ιβλίου) Ε(ισαγωγής): 1637. Το τεκμήριο αυτό δώρισε στην  Υπηρεσία μας ο κ. Γρηγόρης Σπανός. Πρόκειται για μία (01) φωτογραφία τραβηγμένη στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, το 1910, που αποθανατίζει τη στιγμή μιας τυχαίας συνάντησης δύο προσώπων σε μια περιοχή που ήταν έντονη η παρουσία των Ελλήνων μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.  

Ενδιαφέρον μεγάλο παρουσιάζει η χειρόγραφη σημείωση πάνω στην όψη της ίδιας της φωτογραφίας :

«Εὑρισκόμενος ἐν Βουκουρεστίῳ ἐφωτογρα/φήθην μετὰ τοῦ κυρίου αὐτοῦ  ὅστις τυγχά/νει νὰ εἶναι Χῖος πρὸ χρόνων ἐγκατεστημένος εἰς Βουκουρέστιον/Σὲ φιλῶ ὁ σὸς/Χ. Παρασχάκης/ Βραΐλα 1-9-910»

Η αρχειακή κληρονομιά είναι μια πολύτιμη μαρτυρία για την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου αλλά είναι και η συλλογική μνήμη της κοινωνίας του τόπου αυτού. Ένα απλό, συχνά ασήμαντο έγγραφο, ιδιωτικό ή δημόσιο, «κρύβει» την ιστορική αλήθειά του,  αφού αποτυπώνει τη δραστηριότητα της στιγμής,  της μέρας, του χρόνου που πέρασε και έγινε παρελθόν.

 Τα αρχεία είναι αναντικατάστατη πηγή πληροφοριών, αποτελούν πρωτογενείς πηγές της Ιστορίας αλλά και ταυτόχρονα χώροι όπου διαφυλάσσεται η ιστορική μνήμη και μεταβιβάζεται στις επόμενες γενιές. Για αυτό το λόγο όλοι είμαστε υπεύθυνοι, αρχειονόμοι, διαχειριστές της Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχοι ιδιωτικών ή δημόσιων αρχείων, απλοί πολίτες για τη δημιουργία αλλά και τη διατήρηση αυτής της μνήμης".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ