5.5.2016 10:18

6 δισ. ευρώ, ο τζίρος των διακινητών προσφύγων και μεταναστών το 2015

Σε έως και 6 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε το 2015 ο τζίρος των κυκλωμάτων διακινητών που έφεραν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ.

Μιλώντας ενώπιον του ιταλικού κοινοβουλίου, ο κ. Γουέινραϊτ σημείωσε ότι περίπου εννιά στους δέκα από το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έφτασαν πέρυσι στη Γηραιά Ήπειρο ταξίδευσαν με τη «βοήθεια» διακινητών. Η προσφυγική κρίση μετέτρεψε τη διακίνηση ανθρώπων στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο εγκληματικό κλάδο, είπε.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο αξιοποίησης των προσφυγικών κυμάτων από τρομοκράτες που θέλουν α μπουν στην Ευρώπη, ο διευθυντής της Europol υπογράμμισε ότι η υπηρεσία είναι πολύ ανήσυχη για τις «πιθανές συνδέσεις μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και των δικτύων διακινητών».

Δεν στάθηκε πάντως σε συγκεκριμένη απειλή και προσέθεσε ότι η Europol δεν διαθέτει πληροφορίες περί σχεδιαζόμενης επίθεσης στην Ιταλία. Το Ισλαμικό Κράτος έχει απειλήσει για χτυπήματα στη Ρώμη σε προπαγανδιστικά βίντεό του.

Ο κ. Γουέινραϊτ δήλωσε ότι το Φεβρουάριο η Europol έθεσε σε λειτουργία κέντρο αφοσιωμένο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των διακινητών και έχει δημιουργήσει βάση δεδομένων όπου περιέχονται τα στοιχεί περίπου 40.000 υπόπτων για εμπλοκή στη διακίνηση ανθρώπων.

Άνδρες της Europol έχουν σταλεί στα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα και την Ιταλία ώστε να βοηθήσουν τις εθνικές Αρχές στην προσπάθεια εντοπισμού πιθανών απειλών.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ