11.9.2012 18:51

455 φέτος τα πρωτάκια

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

 
Μετά απεργιών, στάσεων εργασίας και κινητοποιήσεων ήρθε σήμερα ο αγιασμός στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Με τις ευλογίες της εκκλησίας ξεκινά το νέο σχολικό έτος και το σίγουρο είναι ότι αυτές θα χρειαστούν μήπως και ολοκληρωθεί η χρονιά ομαλά, με δεδομένες τις περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών, τη λειψή χρηματοδότηση των δήμων από την πολιτεία για την κάλυψη των εξόδων των σχολείων και πολλά άλλα.
 
Πρώτη μέρα στα σχολεία
455 είναι τα πρωτάκια που θα διαβούν για πρώτη φορά το κατώφλι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία του νησιού μας που σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του προϊστάμενου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αρ. Κελεπερτζή θα λειτουργήσουν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα και κυρίως χωρίς ελλείψεις εκπαιδευτικών αλλά και βιβλίων.
Στην προηγούμενη ακριβώς βαθμίδα αυτήν του προνήπιου οι μαθητές είναι 404 ενώ τα νήπια της Χίου φτάνουν τους 503 μαθητές. Συνολικά τα παιδιά του δημοτικού υπολογίζονται στις 3.000.
 
…Και στην απεργία
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και παραφράζοντας την παροιμία μπορούμε να προβλέψουμε μια ταραχώδη σχολική χρονιά. Μετά το «πρώτο κουδούνι» οι δάσκαλοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία και οι καθηγητές σε τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 μ.μ. - 5 μ.μ.), αύριο Τετάρτη αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις περικοπές των μισθών τους. «Απεργούμε για τα 570 ευρώ του πρωτοδιόριστου. Ένα μισθός εξαθλιωτικός,  ένας μισθός πείνας.  Από αυτά τα λεφτά που θα πάρουν, όποτε τα πάρουν οι συνάδελφοι μας, θα κληθούν να πληρώσουν το νοίκι τους, να ζήσουν και να συντηρήσουν την οικογένεια τους.
Απεργούμε για τους μηδενικούς διορισμούς. Στο νομό διορίστηκε μόνο μια νηπιαγωγός. Τέλος απεργούμε για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων που φέτος έχουν προβλεφθεί στις  80.000 ευρώ για το σύνολο των σχολείων τη στιγμή που πέρσι είχαν προβλεφθεί 400.000. Το σίγουρο είναι πως θα κρυώσουν όλα τα παιδιά από την έλλειψη πετρελαίου και δε θα μπορέσουν να ζεσταθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Αντ Γκιούλης.
 
…Και στις κινητοποιήσεις
Στο δρόμο και συγκεκριμένα στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα βρέθηκαν σήμερα οι γονείς των μαθητών της Λαγκάδας ζητώντας την τοποθέτηση ενός ακόμη δασκάλου στο σχολείο τους. Οι γονείς διαμαρτύρονται γιατί στο σχολείο της Λαγκάδας όπως και της Συκιάδας τοποθετήθηκαν μόλις δυο δάσκαλοι ενώ σε άλλα χωριά τοποθετήθαν τουλάχιστον τρεις κι αφήνουν υπονοούμενα για τυχόν σκοπιμότητες από την πλευρά της πρωτοβάθμιας.
Ο προϊστάμενος Αρ. Κελεπερτζής πάντως σημειώνει ότι με δεδομένο τον αριθμό τω μαθητών δεν υπήρχε η δυνατότητα τοποθέτησης περισσότερων δασκάλων. «Δε γίνεται με 17 παιδιά να θέλουμε πάνω από δυο δασκάλους» , είπε χαρακτηριστικά στον «π» υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο σε περιοχές απομακρυσμένες, π.χ. Βολισσός και Λιθί 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ