3.3.2015 12:47

35 έως 40 ευρώ ανά μισάωρο πτήσης [ΒΙΝΤΕΟ]

ΟΜΟΦΩΝΑ Η ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΕ ΧΙΟ, ΨΑΡΑ ΚΙ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

Τις τεχνικές λεπτομέρειες της δημιουργίας υδατοδρομίου σε Χίο, Ψαρά κι Οινούσσες ανέλυσαν τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής κατά τη σημερινή συνεδρίαση συμφωνώντας κατ’ αρχήν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αν πετύχει θα αναβαθμίσει συγκοινωνιακά τα τρία νησιά της Π.Ε. Χίου αφού θα ενταχθούν άμεσα στο πρώτο οργανωμένο δίκτυο υδατοδρομίων στο βόρειο Αιγαίο μαζί με τη Σκύρο, την Σκόπελο και την Αλόννησο.

Όπως σημείωσε εισηγητικά ο Μ. Μπελέγρης το κόστος της επένδυσης του υδατοδρομίου θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την ανάδοχο εταιρία η οποία εκτός των άλλων θα κληθεί να καταβάλλει και το αντίστοιχο τίμημα για την κατάληψη χερσαίας ζώνης σε Χίο, Ψαρά κι Οινούσσες.

Επιφυλάξεις

Παρότι η απόφαση για την έκδοση όρων διακήρυξης και τον διαγωνισμός παραχώρησης χερσαίου τμήματος στους λιμένες των τριών νησιών ήταν ομόφωνη, τόσο ο Λιμενάρχης Γ. Αργυράκης όσο και ο πρώην Δήμαρχος Π. Λαμπρινούδης εξέφρασαν την άποψη ότι λόγω στενότητας χώρου ο λιμενικός φόρτος θα αυξηθεί επικίνδυνα.

Αυτό γιατί όπως ειπώθηκε στη Λιμενική Επιτροπή, η διαδικασία προσθαλάσσωσης ενός υδροπλάνου απαιτεί οριοθέτηση χώρου εκτός λιμένα ο οποίος θα χρησιμοποιείται ως υδάτινος διάδρομος προσθαλάσσωσης. Μισή ώρα πριν την άφιξη του αεροσκάφους, ταχύπλοο της εταιρείας θα καθαρίζει τον διάδρομο αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο από αλιευτικά ή άλλα σκάφη. Μετά τη διαδικασία προσθαλάσσωσης το υδροπλάνο με τους πλωτήρες του θα δένει στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται ο χώρος στάθμευσης έξω από το Μπούρτζι ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και κατά την αποθαλάσσωση.

Απορρίφθηκαν Θόλος και Λαγκάδα

Το γεγονός μάλιστα ότι το υδροπλάνο θα συνδέει τη Χίο με τις Σποράδες και άρα θα μεταφέρει τουρίστες που πιθανόν να θελήσουν να ταξιδέψουν προς Τουρκία, έκανε τις εταιρίες που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία υδατοδρομίου να ζητήσουν ο χώρος να είναι δίπλα από Τελωνείο.

Υπό αυτή την έννοια απορρίφθηκαν οι τοποθεσίες του Θόλους και της Λαγκάδας που σε διερευνητικό στάδιο είχαν συμπεριληφθεί στα πιθανά σημεία για τη δημιουργία μίας τέτοιας εγκατάστασης.

Σε ότι αφορά στο κόστος πτήσης ο Μ. Μπελέγρης σημείωσε ότι η μοναδική εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο κοστολογεί το μισάωρο πτήσης από 35 έως 40 ευρώ ενώ τα υδροπλάνα έχουν δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 19 ατόμων.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ