19.9.2014 11:00

30.000 ευρώ πρόστιμο για τις κακοποιήσεις ζώων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΧΙΟΥ

Την παρέμβαση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου προκάλεσαν τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία ο νόμος 4039/2012 προβλέπει στην προστασία των ζώων και την ευζωία τους και καταγράφει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους. Προβλέπει δε τόσο διοικητικές (χρηματικά πρόστιμα) όσο και ποινικές κυρώσεις στις περιπτώσεις παραβάσεων.

Ειδικότερα για τις κακοποιήσεις ζώων συντροφιάς οι κυρώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές και προβλέπεται πρόστιμο 30.000€ και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

Υποχρέωση τήρησης των διατάξεων του νόμου για τα δεσποζόμενα ζώα έχουν οι ιδιοκτήτες τους ενώ για τα αδέσποτα ο Δήμος.

Οι παραβάσεις βεβαιώνονται από την Ελληνική Αστυνομία, την Δασική Υπηρεσία, τους Θηροφύλακες, το Τελωνείο, το Λιμενικό Σώμα.

«Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Υπηρεσίας μας έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα ελέγχου εφαρμογής των κανόνων προστασίας των ζώων συντροφιάς.

Μετά δε την έναρξη της κυνηγητικής περιόδου υπενθυμίζουμε και στους φίλους κυνηγούς, ότι Ιδιαίτερη μέριμνα  πρέπει να δοθεί στην ηλεκτρονική σήμανση των σκυλιών και τον εφοδιασμό τους με βιβλιάριο υγείας. Αυτό γίνεται αποκλειστικά σε πιστοποιημένους Κτηνιάτρους ενώ  δεν υπάρχει αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα σήμανσης των ζώων στην Υπηρεσία μας.

Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση επί της εφαρμογής του νόμου 4039/2012 μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής Ι. Χανδρή 6 και στο τηλ. 2271353206 ή στο ΦΑΧ 22713 53207» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ