9.9.2015 11:41

19 κόμματα και 5 συνασπισμοί

18.000 ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

Λιγότερα κατά πέντε, σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, είναι τα κόμματα που κατέθεσαν αιτήσεις στον Άρειο Πάγο προκειμένου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με τους πλέον ενημερωμένους εκλογικούς καταλόγους που επικαιροποιήθηκαν τον Ιούνιο.

Οι πρωτοεμφανισζόμενοι

Ειδικότερα, στις προσεχείς εκλογές μόνο πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα είναι η Λαϊκή Ενότητα με επικεφαλής τον Παν. Λαφαζάνη. Ως προς τους συνασπισμούς κομμάτων, αίτηση έχουν καταθέσει οι: Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή  (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ΕΕΚ – Τροτσκιστές), ΚΚΕ (Μ-Λ) και Μ-Λ ΚΚΕ - Εκλογική Συνεργασία, Δημοκρατικοί – Κοινωνία Αξιών – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, και Πατριωτική Ενωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση «Ε.ΛΑ.Σ».

Δεν θα τους βρείτε

Εκπρόθεσμα κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση ο συνασπισμός κομμάτων ΑΚΚΕΛ. Μεταξύ των κομμάτων που απουσιάζουν σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου είναι ο ΛΑΟΣ, η ΤΕΛΕΙΑ-Απόστολος Γκλέτσος, Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ, Κόμμα Φιλελευθέρων και ΚΕΑΝ.

Πόσοι ψηφίζουν

Την ίδια στιγμή, 111.216 άτομα έχουν κάνει αίτηση για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, ωστόσο περίπου 8.000 εξ αυτών δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους αλλά θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους. Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι θα λάβουν επιστολή ειδοποίησης καθώς στον τόπο διαμονής τους δεν στάθηκε δυνατό να συμπληρωθεί ο αριθμός 40 ατόμων που να κατάγονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια έτσι ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογών. Οσον αφορά τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι δεν θα ισχύσει η κατανομή του δημοψηφίσματος –τότε οι ετεροδημότες ψήφιζαν στο τμήμα που αντιστοιχούσε στο επώνυμό τους– αλλά θα στηθούν συγκεκριμένα τμήματα. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το «Μάθε πού ψηφίζεις» όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να αναζητούν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα πρέπει να μεταβούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους σε σχέση με το δημοψήφισμα θα είναι λιγότεροι κατά 18.000, καθώς έχουν διαγραφεί όσοι έχουν αποβιώσει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ