6.10.2014 22:15

Εξηγήσεις για τη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ ζητούν οι φορείς του νησιού

Επιστολή προς τον διοικητή του Νοσοκομείου Χίου με θέμα τις ελλείψεις και την ορθή λειτουργία του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χίου και νυν ΚΕΦΙΑΠ απέστειλε η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου στην οποία σημειώνει αναλυτικά τα εξής:

Τα ΚΕΚΥΑΜΕΑ Χίου σύμφωνα με το Ν. 4025/2011 εντάχθηκαν στο ΕΣΥ.

Το ΚΕ.Φ.Ι.Α.Π  Ν. Χίου είναι η μοναδική προνοιακή δομή που λειτουργεί στη Χίο, εξυπηρετεί ΑμεA ανεξαρτήτου ηλικίας, ανασφάλιστους, ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, με στόχος την αποκατάσταση των χαμένων λειτουργιών και παρεμβαίνει στην διαμόρφωση των συνθηκών ζωής τους μέχρι την επανένταξή τους στο κοινωνικό και επαγγελματικό γίγνεσθαι.

Στο ΚΕΦΙΑΠ Χίου εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 25 άτομα το μήνα, παιδιά και ενήλικες και λαμβάνουν υπηρεσίες (φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες) για τις οποίες ή θα έπρεπε να πληρώνουν ιδιώτες θεραπευτές ή να μετακινούνται για μεγάλο διάστημα στην Αθήνα.

Το κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ είναι κατασκευασμένο με την κατάλληλη υποδομή (σε κτίριο και εξοπλισμό) για παροχή ειδικών υπηρεσιών, που δυστυχώς δεν προσφέρονται γιατί το κράτος δεν φρόντισε ποτέ να το στελεχώσει επαρκώς.

Αντίθετα η ψυχολόγος, η λογοθεραπεύτρια και οδηγός ζήτησαν και πήραν μετάθεση χωρίς ποτέ να αντικατασταθούν.

Όσο για το κτίριο στο οποίο θα έπρεπε να λειτουργούν επαγγελματικά εργαστήρια

παραχωρήθηκε «ελαφρά τη καρδιά» σε δομές του Υπ. Παιδείας και στεγάζουν το ΕΕΕΕΚ και το Ειδικό Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, ως προσωρινά καταφύγια, ενώ θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί σχολεία για τη στέγαση των εν λόγω σχολείων. Έτσι και ο ρόλος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ περιορίστηκε και υποβαθμίστηκε και τα σχολεία δεν λειτουργούν όπως πρέπει, αφού δεν μπορούν ν’ αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους (ΕΕΕΕΚ) και τα παιδιά αυλίζονται σε βεράντα (Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο). Οι ίδιοι δε οι γονείς αναρωτιούνται τώρα που τα παιδιά τους αποφοιτούν από το ΕΕΕΕΚ που θα πάνε, αφού κανείς δεν προέβλεψε το: μετά τι;;;

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ποια τα αποτελέσματα της λογικής «κόστους – ωφέλους» στην υγεία-πρόνοια με την οποία αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά προβλήματα και διαιωνίζονται στη λογική που υλοποιεί και η Διοίκηση του Νοσοκομείου στις πλάτες του λαού. Μετακινεί το προσωπικό στο κτίριο του Νοσοκομείου, ουσιαστικά κλείνει το ΚΕΦΙΑΠ το δε προσωπικό θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Νοσοκομείου, στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν υπάρξουν «πλεονάζοντες» και απολύσεις.

Ποιο είναι το κίνητρο που επικαλείται γι’αυτή την πράξη; Μείωση των λειτουργικών εξόδων του ΚΕΦΙΑΠ.

Ποιο είναι το μέλλον των Νοσοκομείων σύμφωνα με τις εξαγγελίες και την δρομολόγησή τους σε ΑΕ; Οι πολίτες και οι ευπαθείς ομάδες θα αντιμετωπίζονται ως πελάτες και θα τυγχάνουν των όποιων παροχών με πληρωμή με την εφαρμογή του κλειστού ή ανοικτού νοσηλίου για όλους. Ουσιαστικά στο όνομα του κόστους και της λεγόμενης «αυτοτέλειας» των Νοσοκομείων κλείνουν το ΚΕΦΙΑΠ, συγχωνεύεται ως προνοιακη δομή με τις γνωστές συνέπειες σε εργαζόμενους και στους ωφελούμενους. Εκτός του ότι η υποδομή του Νοσοκομείου είναι εντελώς ακατάλληλη σε σχέση με το ΚΕΦΙΑΠ.

Στη λογική αυτή μπαίνει και ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Χίου. Ας αναλογιστούμε το ρόλο που θα παίξουν όλα αυτά και στην ψυχολογία των ΑμεΑ που δέχονται τις υπηρεσίες. Θα ανατρέψει την εξέλιξή τους με σίγουρο το ενδεχόμενο της υποτροπής.

Σ’αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο χώρος του Νοσοκομείου είναι εστία πολλών μικροβίων και μολύνσεων, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά με αναπηρία, τα οποία υποχρεωτικά θα προσέρχονται για θεραπεία.

Η αρνητική λοιπόν αυτή παρέμβαση-πρόθεση όχι μόνο δεν θα επιλύσει αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, τους ανέργους, τους ανασφάλιστους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Θα εξαφανίσει τη μόνη προνοιακή δομή που λειτουργεί έστω και υποτυπωδώς και η εγκατάλειψη του ΚΕΦΙΑΠ θα οδηγήσει σε μακρόχρονη πρόχειρη λύση για το Ειδικό Σχολείο, το Νηπιαγωγείο και το ΕΕΕΕΚ. Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία ΑμεΑ θα παλεύουν κάθε φορά να λύνουν προβλήματα για τα οποία υπεύθυνη είναι η πολιτεία, που με τη δικαιολογία της κρίσης δεν χρηματοδοτεί τις δομές πρόνοιας, δεν τις στελεχώνει με το απαραίτητο προσωπικό, τις ιδιωτικοποιεί στην ουσία, υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας, στο βαθμό που πλέον έχει γίνει απειλή.

Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτούμε άμεση και συγκεκριμένη απάντηση:

  1. Με ποιο τρόπο θα αναβαθμιστεί η δομή του ΚΕΦΙΑΠ; Θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και επαρκές για 25 εξυπηρετούμενα άτομα, ως το αυτονόητο για τα παιδιά με αναπηρίες (λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, οδηγός, γιατροί, διοικητικό προσωπικό, φυσίατρος ή ορθοπεδικός);
  2. Θα χρηματοδοτηθεί με επάρκεια για την απρόσκοπτη λειτουργία του;
  3. Θα επιχειρηθούν ενέργειες στα πλαίσια της επιχειρούμενης ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του νοσοκομείου με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ωφελούμενους – εργαζόμενους (πχ σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες);

Εν αναμονή των συγκεκριμένων και σαφών απαντήσεών σας εντός 5 εργάσιμων ημερών.

  • Περιφερειακή Ενότητα χίου
  • Αντιδήμαρχος πρόνοιας Δ. Χίου
  • ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ν. Χίου
  • Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου
  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Χίου
  • Εργαζόμενοι στο ΚΕΦΙΑΠ
  • Γονείς παιδιών που εξυπηρετούνται στο ΚΕΦΙΑΠ
  • Ένωση Γονέων ν. Χίου
  • ΠΣΑμεΑ

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ