14.7.2018 13:36

Ποια «αγκίστρια» έχει ρίξει η Χίος στους repeaters της;

Παρά το μεγάλο και κουραστικό ταξίδι και το προχωρημένο της ηλικίας του, το ζεύγος Bland από τη Νότια Αφρική (!) παραθερίζει στο νησί μας για 20 και πλέον χρόνια.

Το νησί μας δεν φημίζεται για τους χιλιάδες Ευρωπαίους  τουρίστες, που γεμίζουν ασφυκτικά τις παραλίες και κατακλύζουν τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία μας κάθε χρόνο. Ωστόσο έχει πιστούς και φανατικούς επισκέπτες, τους repeaters στην τουριστική ορολογία,  που για πολλά χρόνια τιμούν τη Χίο, την αγαπούν και παραθερίζουν σ’ αυτή κάθε καλοκαίρι, αφού τη νιώθουν πια σαν δικό τους τόπο.

Όταν τους ρωτάς τι είναι εκείνο που τους κάνει κάθε καλοκαίρι να μπουν στο αεροπλάνο και ενίοτε να ταλαιπωρηθούν (καθώς απευθείας πτήσεις με χώρες της Ευρώπης δεν έχουμε) για να έρθουν στη Χίο, εκείνοι σου απαντούν «ησυχία, φυσική και άγρια ομορφιά και οι άνθρωποι της». Το γεγονός ότι όλοι δίνουν την ίδια απάντηση, σημαίνει πολλά για εμάς τους Χιώτες και από ότι φαίνεται κάτι κάνουμε καλά…

Το Emporios Bay, το ξενοδοχείο δίπλα στην πασίγνωστη παραλία των Μαύρων Βολιών, λειτουργεί 14 χρόνια. Η ιδιοκτήτρια του, Γιούλη Τέλλη, έχει τόσες εμπειρίες με ξένους επισκέπτες να διηγηθεί, που σίγουρα δύο σελίδες δεν αρκούν για να τις εξιστορήσει. Κάθε χρόνο γνωρίζει και νέους ανθρώπους, εκ των οποίων άλλοι έρχονται για πρώτη φορά και άλλοι έχουν κάνει τα καλοκαίρια τους στο νησί της μαστίχας «θεσμό».  

Νοτιοαφρικανοί στη καταγωγή, Χιώτες στη ψυχή

Η Polly και ο Rory Bland είναι Νοτιοαφρικανοί από το Cape Town, το νοτιότερο μέρος της Αφρικής, γνωστό για το βουνό του σε σχήμα τραπεζιού, εν ονόματι «Table Mountain». Στη Χίο έρχονται κάτι παραπάνω από 20 χρόνια και το Emporios Bay έγινε «στέκι τους» τα τελευταία 14, όσα δηλαδή λειτουργεί. Η Γιούλη Τελλή δυσκολεύεται πια να τους αντιμετωπίσει σαν επισκέπτες, αφού με την πάροδο του χρόνου έγιναν κάτι σαν οικογένεια. Κάθε καλοκαίρι για έναν μήνα είναι εδώ. Έχουν φίλους, γνωστούς, γνωρίζουν το νησί μας σαν την παλάμη τους. Αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς ότι για 20 χρόνια και πλέον οι καλοκαιρινές τους αναμνήσεις έχουν άρωμα… μαστίχας.

Τρεις  χώρες, τέσσερα αεροπλάνα, ένα  νησί

Cape Town, Ντουμπάι, Αθήνα και τελικός προορισμός Χίος. Κάθε καλοκαίρι το ίδιο δρομολόγιο, που, παρά την προχωρημένη ηλικία τους, επιμένουν να πραγματοποιούν για να κολυμπήσουν στα Βρουλίδια και τα Μαύρα Βόλια, να περπατήσουν στα μεσαιωνικά στενά των Μεστών, να γευτούν τα θαλασσινά στη Λαγκάδα, να συναντήσουν τους φίλους στους στον Κάμπο, να περάσουν στιγμές με τη Γιούλη και την οικογένεια της στο ξενοδοχείο της και όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουν να έχουν συγκεντρώσει και άλλες εμπειρίες, που θα τις έχουν στο μυαλό τους και αναπολώντας θα γελούν παρέα, μέχρι να ξαναφτάσει η ώρα που θα πάρουν τα αεροπλάνα τους και θα έρθουν στη Χίο.

«Οι ανοργάνωτες παραλίες, η φυσική ομορφιά, η ευγένεια των ανθρώπων στο νησί , η φιλοξενία που τους διακατέχει είναι εκείνα που μας κάνουν να ερχόμαστε ξανά και ξανά. Μέχρι να αντέχουν τα πόδια μας, τα καλοκαίρια μας θα είναι εδώ», λένε συγκινημένοι, Polly και Rory.

Όταν το ζεύγος Bland γνώρισε την Doortje

Μικρό το νησί ή πολλές οι συμπτώσεις; Δεν έχει καμία σημασία όταν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η Doortje van Lieshout αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα πολύχρονης επισκέπτριας και λάτρης της Χίου, που μαζί με τον φίλο της Andrea έρχονται στο νησί μας για πάνω από μία δεκαετία με αφετηρία  την Ολλανδία και το Βέλγιο αντίστοιχα. Μία εβδομάδα μένουν στη Βόρεια Χίο, μία στη Νότια και μία στο κέντρο.  Δεν ήταν δύσκολο να γνωριστούν με τους Blands στο Emporios Bay, αφού οι ημερομηνίες των διακοπών τους συνέπεσαν. Γιόρτασαν όλοι μαζί τα 65α γενέθλια του Rory και συνειδητοποίησαν γρήγορα πόσα πράγματα και συναισθήματα τους ενώνουν, με βασικότερο εξ’ αυτών… η Χίος!

Η Doortje κυκλοφορεί επί 3 εβδομάδες στα πιο πιθανά και απίθανα μέρη του νησιού, με προέκταση του χεριού της μια φωτογραφική μηχανή. Τα στιγμιότυπα που θα πάρει μαζί της στην Ολλανδία κοινοποιούνται στους φίλους της όλο τον υπόλοιπο χρόνο και έτσι μετατρέπεται σε μια διαχρονική πρέσβειρα της Χίου, δίχως κόστος για το νησί.

Γιούλη «connecting people»

Οι «Χιώτες» Νοτιοαφρικανοί και Ολλανδοί αποτελούν ένα δειγματισμό τέτοιων περιπτώσεων, μια και υπάρχουν αρκετά  ζευγάρια που επιλέγουν για πολλά χρόνια τη Χίο ως καλοκαιρινό προορισμό. Αφού έχουμε καταφέρει όλους εκείνους να αγαπήσουν το νησί, με τα όσα του προβλήματα, μπορούμε να κάνουμε και άλλους.

Διαπιστώνουμε ότι δεν ζητούν πολλά για να αλλάξουν 3 αεροπλάνα και να έρθουν ως εδώ. Τους αρκεί η αγάπη μας, η ευγένεια μας και όσα μας προσέφερε απλόχερα ο Θεός. Μαστίχα, καταγάλανα νερά και μητέρα φύση. Αξιοποιώντας όλα αυτά, διατηρώντας τα καθαρά και επισκέψιμα και εμπλουτίζοντας τα λίγο παραπάνω, έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε ανθρώπους που αγαπούν το εναλλακτικό και το παρθένο μέρος διακοπών, διατεθειμένοι να το επισκέπτονται ξανά και ξανά.

Η Γιούλη Τελλή «connecting people» με τη φιλοξενία της και τον τρόπο που επέλεξε να αντιμετωπίζει τους φιλοξενούμενους της, σίγουρα δεν είναι η μόνη! Αν γίνουμε όμως περισσότεροι… όλα θα είναι καλύτερα. 

 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ