27.6.2022 14:39

«Ο Δήμος να διαθέσει χρήματα για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρδαμύλων»

Του Γιώργου Παπαδόπουλου

Πολύς λόγος έγινε τελευταία για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρδαμύλων. Στο διαδίκτυο και ειδικότερα σε ατομικές σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάθε πικραμένος έγραψε τον πόνο του, αλλά μεταξύ αυτών, σημειώθηκαν αρκετές ανακρίβειες ή/και γελοιότητες.

Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι, τα Καρδάμυλα είναι κεφαλοχώρι και αποτελούν την έδρα της βορειονατολικής Χίου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί -και από οποιονδήποτε- περαιτέρω υποβάθμισή τους, με την μείωση ή κατάργηση υπηρεσιών που επί δεκαετίες προσφέρονταν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Αρκετά έχει ήδη υποστεί ο τόπος από τους εκάστοτε κυβερνόντες ! Ξεκίνησε, λοιπόν, πριν λίγο καιρό συζήτηση για την μη αδειοδότηση του ανοικτού θεάτρου Καρδαμύλων «Αδαμάντιος Λεμός». Έγραψα και τότε ότι, για να διεξαχθούν υπαίθριες παραστάσεις, δεν απαιτείται ντε και καλά να έχουν άδεια οι κτιριακές εγκαταστάσεις του θεάτρου, αλλά να υπάρχει άδεια πραγματοποίησης των συγκεκριμένων εκδηλώσεων, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, που έχουν προγραμματιστεί. Αυτό αναφέρει η σχετική νομοθεσία. Κι αυτό σαν απάντηση σε όσους (αιρετούς και μη) έσπευσαν να ΄΄κομίσουν γλαύκας εις Αθήνας΄΄, σπέρνοντας τον πανικό περί απαγόρευσης παραστάσεων, κλπ., που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. ΄΄Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινίζει΄΄ ! Ας κάτσουν κάτω τον ΄΄πισινό΄΄ τους και ας φροντίσουν να κάνουν ότι πρέπει, για να αδειοδοτηθεί το θέατρο αυτό (Ειρήσθω εν παρόδω ότι, επειδή ανίδεοι όντες ανέφεραν στο διαδίκτυο πως, το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Καστρομηνά δεν έχει άδεια λειτουργίας, τους ενημερώνω ότι, το θέατρο έχει άδεια λειτουργίας κανονικότατα και με τον Νόμο. Η πλήρης άδεια εκδόθηκε επί δημοτικής Αρχής Βουρνού. Αυτό για την ιστορία και για να μην λέει κάθε πικραμένος τον καημό του !)

Σήμερα, ήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα στέγασης (ή καλύτερα μετεγκατάστασης) του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρδαμύλων. Αναφέρθηκε αφενός ότι, ο συγκεκριμένος χώρος (λόγω γειτνίασης με την θάλασσα) δεν ενδείκνυται για την παραμονή (ειδικά τους χειμερινούς μήνες) των πυροσβεστικών οχημάτων και αφετέρου ότι ενοχλούνται 2-3 περίοικοι. 

Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο είναι το πρώην Ειρηνοδικείο Καρδαμύλων και ιδιοκτησιακά ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου. 

Επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, ο τότε Αντιδήμαρχος Βόρειας Χίου κ. Ματθαίος Φαφαλιός έκαμε σχετική διερεύνηση και μόχθησε αρκετά για να βρεθεί λύση, αφού οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) υποχρεούνται να παραχωρούν τη χρήση ακινήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα για τη στέγαση Πυροσβεστικών Κλιμακίων, εφόσον δεν διατίθεται ακίνητο του Δημοσίου (βλέπε Ν. 2612/1998 άρθρο 2, παρ. 2 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010, περί διάθεσης κτιρίων των Ο.Τ.Α. στο Πυροσβεστικό Σώμα). Από τις προτεινόμενες λύσεις φαίνεται ότι, τότε, η αρμόδια Υπηρεσία (Πυροσβεστικό Σώμα) προέκρινε το ακίνητο ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού Καρδαμύλων, το οποίο όμως χρειάζεται διαμόρφωση για την οποία απαιτείται το ποσό των 100.000 Ευρώ περίπου. Κατόπιν, άλλαξε η δημοτική Αρχή και δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στο εν λόγω θέμα επί τριετία.

Τι πιο εύκολο, λοιπόν, από το να διαθέσει ο Δήμος το ποσό των 100.000 Ευρώ και να μετεγκατασταθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο; Ωσάν ΄΄πλατανόφυλλα΄΄ διανέμονται συνεχώς χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης για θέματα που χειρίζεται ο Δήμος. Προχθές πήραν εκτάκτως και επιπλέον 1.000.000 Ευρώ. Ας δώσουν 100.000 Ευρώ για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρδαμύλων, να λήξει το θέμα με τη δρομολόγηση της απαραίτητης διαμόρφωσης του χώρου του Συνεταιρισμού, όπως θα υποδείξει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.-

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ