15.9.2017 18:39

«Έχουμε διαταγή ισοπέδωσης του περιβάλλοντα χώρου της ΒΙ.ΑΛ.»

Ανάστατοι για μία ακόμη φορά οι Χαλκούσοι με Αστυνομία και Στρατό να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επεκταθεί το hotspot

Συνέχεια στη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τις προθέσεις του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να επεκτείνει το hotspot της ΒΙ.ΑΛ. σε έκταση που ναι μεν ανήκει στη δομή αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί, δόθηκε το πρωί της Παρασκευής όταν, 8μελής επιτροπή από το Χαλκειός, συναντήθηκε με τον διοικητή του Κ.Υ.Τ. Θεόφιλο Τσιγκαλάγη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Αθ. Μπασιούκα καθώς και εκπρόσωπο του στρατού.

«Θα ισοπεδωθεί ο περιβάλλοντας χώρος…»

Όπως ανέφερε στον «π» ο πρόεδρος του Χαλκειούς Κ. Φουτράκης οι αρχές διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους του χωριού που εξουσιοδότησε η Λαϊκή Συνέλευση της Πέμπτης, ότι η μόνη εντολή που έχουν λάβει είναι να ισοπεδωθεί ο περιβάλλοντας χώρος, χωρίς ωστόσο να υψωθεί περίφραξη όπως αρχικά είχε ειπωθεί.  «Οι εντολές μας σταματούν στην ισοπέδωση της έκτασης περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ.», είπαν οι αρχές καθησυχάζοντας τους κατοίκους, οι οποίοι όμως δεν φαίνεται ότι πείστηκαν.

«Το γεγονός ότι η έκταση που θέλουν να ισοπεδώσουν δεν θα περιφραχτεί δεν είναι κάτι που μας καθησυχάζει. Δεν μας πείθουν πλέον. Ξέρουμε καλά ότι πρόκειται για πρόφαση προκειμένου περιμετρικά να αναπτυχθούν σκηνές. Άλλωστε σήμερα το πρωί (σ.σ.: εννοεί το πρωί της Παρασκευής) το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν δέχεται ούτε τη διαμόρφωση ούτε την περίφραξη», εξήγησε στον «π» ο κ. Φουτράκης.

«Αντιδράστε στα πλαίσια της νομιμότητας…»

Κατηγορηματικός ως προς τη στάση που θα κρατήσει η Αστυνομία αν εκδηλωθούν αντιδράσεις ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου Αθανάσιος Μπασιούκας. Ο ίδιος, κατά τα λεγόμενα των κατοίκων, τους είπε ότι ναι μεν διατηρούν το δικαίωμα της αντίδρασης όχι όμως πέρα από τα όρια του νόμου αφού σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και να παρέμβει.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη

Επόμενος στόχος της ομάδας των «8» του Χαλκειούς είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έδρασε και η Μητρόπολη στην περίπτωση του Μερσινιδίου.

«Αυτή τη στιγμή το μόνο δεδομένο είναι ένα μισθωτήριο του Δήμου και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αυτό το μισθωτήριο όπως όλοι ξέρουμε έχει ρητές δεσμεύσεις από τις οποίες καμία δεν τηρείται. Συνεπώς αν ο Δήμος έχει πραγματική βούληση να βάλει ένα τέλος στη ΒΙ.ΑΛ. μπορεί και πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Αυτή άλλωστε να είναι και η εισήγησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο», ανέφερε μέλος των «8» στον «π». Η προγραμματισμένη πάντως συνάντηση της επιτροπής του Χαλκειούς με Χιώτη δικηγόρο το απόγευμα της Παρασκευής αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας με κάποιους να αποδίδουν αυτή την εξέλιξη σε στέλεχος της Δημοτικής Αρχής που συμμετέχει στην επιτροπή.

Η σημερινή κατάσταση στη ΒΙ.ΑΛ.

Την ανησυχία των κατοίκων του Χαλκειούς ότι περιμετρικά του Hotspot θα δημιουργηθεί σύντομα μία νέα Σούδα, ενισχύουν τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής της ΒΙ.ΑΛ. στους κατοίκους του χωριού. Σύμφωνα με αυτά στο hotspot φιλοξενούνται 1.130 άτομα. Από αυτά τα 950 στεγάζονται σε οικίσκους και τα υπόλοιπα 180 άτομα, είτε κοιμούνται έξω, είτε σε χωράφια. «Το μόνο που μας μεταφέρθηκε είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει με κάποιο τρόπο να στεγαστούν και ότι καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση. Αυτό είναι και το στοιχείο που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η έκταση που θέλουν να ισοπεδώσουν θα προοριστεί για το στήσιμο σκηνών. Άλλωστε ήδη υπάρχουν μεγάλες σκηνές εντός της ΒΙ.ΑΛ.», ανέφερε στον «π» κάτοικος του Χαλκειούς.

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, χωρίς να αποκλείονται κινητοποιήσεις εντός του Σαββατοκύριακου αν απαιτηθεί, αφού υπάρχει ο φόβος ότι θα επιχειρηθεί η πλήρης ισοπέδωση του περιβάλλοντα χώρου της ΒΙ.ΑΛ. μέσα στις επόμενες 2 ημέρες.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ