1.3.2024 15:54

Το νέο Αεροδρόμιο μπορεί να δεχθεί πτήσεις charter για 5-7 χιλιάδες επιπλέον κρεβάτια (video)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης. Κύριο θέμα ήταν η τουριστική ανάπτυξη του νησιού και πώς αυτή επηρεάζεται από τα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη.

Βασικά σημεία συνέντευξης:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 έως σήμερα έχει ασκήσει μία ολοκληρωμένη πολιτική για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Αντιμετώπισε τη μεταναστευτική κρίση, μονιμοποίησε τον νησιωτικό ΦΠΑ, έβαλε τις βάσεις για την αναβάθμιση των πυλών εισόδου του νησιού (Αεροδρόμιο, Τελωνείο Λιμένα), έδωσε φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, με τα μέγιστα ποσοστά επιδοτήσεων στον Αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ, για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, προχώρησε σε ειδική ρύθμιση για τη διευκόλυνση της θεώρησης Visa Schengen για Τούρκους πολίτες, ενίσχυσε τον κοινωνικό τουρισμό στο νησί με δεκαήμερη παραμονή, και έδωσε ειδική χρηματοδότηση για εξειδικευμένες δράσεις τουριστικής προβολής. Όλα αυτά οδηγούν σε νέες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού στη Χίο. Ήδη βλέπουμε να κατασκευάζεται το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο.

Όμως, το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς η Χίος είναι από τους πρώτους δήμους που εντάχθηκε για την εκπόνηση νέων τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, έργο που είναι σε εξέλιξη, αλλά και η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ύδρευση, που θα δώσει επαρκείς ποσότητες νερού στην κατάλληλη ποιότητα.

Ταυτόχρονα, πρέπει ο Δήμος Χίου να συνεργαστεί με τον ΕΟΤ για να αξιοποιήσουν τα €500.000 που έχουν δοθεί για αυτό το σκοπό, από τον Αύγουστο του 2022, για την τουριστική προβολή του νησιού. Εδώ εκκρεμεί να επανυποβληθεί σωστά η προγραμματική σύμβαση για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως έχει ήδη γίνει στη Σάμο.

Επίσης, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα παραδοθούν οι αίθουσες αναχωρήσεων του νέου κτηρίου του αεροδρομίου και εντός του 2024 θα ολοκληρωθούν και οι χώροι των αφίξεων. Το νέο κτήριο θα είναι μεγαλύτερο κατά 40% και θα μπορεί να εξυπηρετήσει επιπλέον 90.000 αφίξεις σε σχέση με αυτές του 2023 (αύξηση 70%) και χάρη στην ολοκλήρωση της επέκτασης του διαδρόμου, που εκτιμώ ότι θα υλοποιηθεί το 2026, θα έχει τη δυνατότητα να προσγειώνονται μεγαλύτερα αεροσκάφη και πτήσεις charters απευθείας από το εξωτερικό.

Η ανακατασκευή του Τελωνείου του Λιμένα Χίου, έργο χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Μετανάστευσης με εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους €3 εκατ. από το 2021, που μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το 2025 θα επιτρέψει να παρέχουμε πολύ ποιοτικότερες υπηρεσίες στη βασική πύλη εισόδου πολιτών τρίτων χωρών, που σήμερα είναι το Λιμάνι, καθώς ενδεικτικά το 2023 από τους 34 χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών που επισκέφθηκαν στη Χίο, οι 33.500 ήρθαν από το Λιμάνι και οι υπόλοιποι -σχεδόν- 500 από το Αεροδρόμιο. Έχει αποσταλεί στο Λιμενικό Ταμείο η σχετική προγραμματική.

Με την ολοκλήρωση των έργων του αεροδρομίου και σε συνδυασμό με τη  νέα Πύλη Σένγκεν, θα πρέπει να κατασκευασθούν στη Χίο περίπου 5 με 7 χιλιάδες νέες κλίνες για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη καλοκαιρινή ζήτηση που θα προκύψει, δηλαδή θα πρέπει να κτιστούν 20 νέα μεγάλα ξενοδοχεία.»

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ