27.4.2022 13:31

Ο Κάμπος της Χίου ψηφιοποιείται και γίνεται επισκέψιμος online (BINTEO)

Μία σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Χίου από το 2018 οδεύει πλέον προς ολοκλήρωση, καθιστώντας το οικιστικό σύνολο του Κάμπου επισκέψιμο οποιαδήποτε στιγμή μέσω διαδικτύου, παρέχοντας παράλληλα σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για τους επισκέπτες και τους μελλοντικούς ερευνητές.

Η δράση «Ψηφιακές πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές στη Χίο: Η περίπτωση του Κάμπου», που χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ με 182.900 ευρώ, βρίσκεται πλέον σε στάδιο παράδοσης, καθιστώντας τον Κάμπο, ως την πρώτη περίπτωση στη Χίο όπου καταγράφεται, τεκμηριώνεται και ψηφιοποιείται πλήρως η ιστορία του, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη στην επιστημονική κοινότητα αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Το έργο

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κ. Βεργίνα, το έργο περιλαμβάνει  τη δημιουργία ενός δικτύου ψηφιακών πολιτιστικών – Τουριστικών διαδρομών της Χίου με επίκεντρο τον Κάμπο και την προβολή μέσω διαδικτύου, μίας εφαρμογής για φορητές συσκευές όπου με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας αλλά και τρισδιάστατων εικονικών αναπαραστάσεων θα ξεδιπλωθεί με ψηφιακό τρόπο η ιστορία του κάμπου και θα προβληθούν τα τοπικά προϊόντα του όπως το μανταρίνι και τα άλλα εσπεριδοειδή που παράγει η περιοχή.

Επιπλέον στα παραδοτέα περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα προσωποποιημένης ξενάγησης και καθοδήγησης επισκεπτών με χρήση αφενός τεχνολογιών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (augmented reality – AR) για εμπλουτισμό περιεχομένου και αφετέρου τεχνολογιών εγγύτητας για δημιουργία εξατομικευμένων προτάσεων διαδρομών ανά επισκέπτη για την περιοχή του Κάμπου.

Στόχοι του προτεινόμενου έργου είναι:

  • η καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του πλούσιου υλικού από ειδικούς και η διάθεσή του στην επιστημονική κοινότητα, κατά τρόπο άμεσο, έγκριτο και επιστημονικά ασφαλή,
  • η παρουσίαση της διαχρονικής αξίας της περιοχής του κάμπου, της σημασίας του για την καθημερινή ζωή της Χίου ανά τους αιώνες και του τρόπου επανένταξης και επαναπροσδιορισμού του στον σύγχρονο κοινωνικό ιστό της πόλης.
  • η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών διάχυσης ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου στους πολίτες και η δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιών εικονικής πραγματικότητας για τη γνωριμία και ανάδειξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς με επίκεντρο τον κάμπο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ