14.6.2024 7:51

Καμμένος- από την αδιαφορία- πύργος (Pics)

Πνιγμένος στα χόρτα και στα σκουπίδια ο «Καμμένος Πύργος» με τους κατοίκους να υψώνουν φωνή αγανάκτησης

Τη στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς προειδοποιούν για αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση ακαθάριστων οικοπέδων ειδικά περιμετρικά οικισμών, η εικόνα που παρουσιάζει το αρχαιολογικό μνημείο του «Καμμένου Πύργου» στη Χίο, έρχεται να υπενθυμίσει τη γνωστή λαϊκή ρήση «δάσκαλε που δίδασκες…».

Μέσα Ιουνίου και οι κάτοικοι της περιοχής, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χίου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, απευθύνθηκαν στον «Π» ζητώντας τη δημοσιοποίηση της κατάστασης τόσο στον χώρο εντός του «Καμμένου Πύργου» όσο και περιμετρικά από αυτόν, με την ελπίδα ότι οι δύο φορείς επιτέλους θα προχωρήσουν στα αυτονόητα.

Αγριόχορτα που ξεπερνούν τα δύο μέτρα σε ύψος, ξερόχορτα που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να λειτουργήσουν ως εύφλεκτη ύλη, σκουπίδια εντός και περιμετρικά του μνημείου συνθέτουν μία άθλια εικόνα που όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο ιδιωτικές περιουσίες αλλά δεν συνάδουν με την ιστορικότητα αρχαιολογικών χώρων.

Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι στον «Π», ειδικά τα σπίτια που εφάπτονται με το μνημείο, ζουν με την αγωνία της πρόκλησης πυρκαγιάς, αφού σε αυτή την περίπτωση λόγω της εγγύτητας με τον ακαθάριστο αρχαιολογικό χώρο, είναι σίγουρο ότι αυτή θα επεκταθεί στις ιδιοκτησίες τους.

Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι ο χώρος τόσο εντός του μνημείου, όσο και περιμετρικά από αυτό, έχει γεμίσει με σκουπίδια που προσελκύουν τρωκτικά, με τις ημέρες του καύσωνα να προκαλείται έντονη δυσοσμία. Όπως προσέθεσαν οι κάτοικοι, και σε αυτή την περίπτωση, το αίτημα για πλύσιμο περιμετρικά του μνημείου έπεσε και αυτό το στο κενό.

«Ζητάμε απλά το αυτονόητο. Όπως συνέβαινε κάθε χρόνο, ζητάμε και φέτος να έρθουν να καθαρίσουν το μνημείο και να μην αδιαφορούν στο αίτημά μας. Ας έρθουν εδώ να αναλογιστούν τι είναι να ζεις σε απόσταση αναπνοής από ξερόχορτα ύψους πολλών μέτρων ή μέσα στα σκουπίδια που τα παίρνει ο αέρας και τα συσσωρεύει στον χώρο του μνημείου», ανέφεραν οι κάτοικοι στον «Π», με την ελπίδα ότι επιτέλους θα εισακουστούν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ