1.11.2023 10:07

ΕΠΠΟΧΙ - Μια ιδέα για το λιμάνι

Στη γωνία Προκυμαίας και Κανάρη βρίσκεται το ιστορικό κτίριο της Εταιρείας Λιμένος και Προκυμαιών Χίου , που τώρα στεγάζει τα γραφεία του κεντρικού πρακτορείου. 

Δίπλα του η αίθουσα αναμονής επιβατών του λιμανιού.

Έτσι όπως έρχονται τα αυτοκίνητα από την προκυμαία και στρίβουν στην Κανάρη για να μπουν στην πόλη, ορίζεται από μόνη της η περιοχή λιμένος. Εκεί ακριβώς, μπροστά στο κτίριο θα έπρεπε να κλείνει η προκυμαία με πύλη, την οποίαν θα περνούν για να μπουν στην ελεγχόμενη ζώνη λιμένος μόνον όσα οχήματα ταξιδεύουν. Τα υπόλοιπα θα στρίβουν αριστερά όπως τώρα, για να μπουν στο κέντρο της πόλης.

Μετά το κτίριο της αίθουσας αναμονής, η οποία μπορεί και να επεκταθεί παίρνοντας ένα μέρος του πρώην Τελωνείου, όλα τα άλλα κτίρια του Τελωνείου όπως και το οικοδομικό τετράγωνο που ακολουθεί μετά από τον ανώνυμο δρόμο ο οποίος ενώνει την Λάδης με την Προκυμαία, θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Στεγάζουν στα ισόγεια τους κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς μέσα στη ζώνη λιμένος, δίπλα στις δέστρες των βαποριων και όταν μια μέρα σπάσει κάποιος κάβος και αποκεφαλίσει καμία εικοσαριά θαμώνες των καφενείων, θα λέμε τα γνωστά. 

Αν κατεδαφιστούν αυτά, με την σχετική φυσικά απαλλοτρίωση και αποζημίωση των ιδιοκτητών, θα γίνει η ζώνη λιμένος ασφαλής, θα περιγράψει με κιγκλίδωμα το οποίο θα διατρέχει την οδό Λάδης και θα στρίβει στο ύψος της Φτωχειας Προκυμαίας όπως τώρα, θα αναδειχθεί το Φρούριο αφού η Λάδης θα είναι ουσιαστικά μια πολύ φαρδιά προκυμαία πλέον, και θα υπάρχει ασφαλής και ελεγχόμενη πρόσδεση των πλοίων αλλά κυρίως είσοδος οχημάτων και επιβατών στη ζώνη λιμένος. 

Οι επιβάτες θα εισέρχονται στη ζώνη λιμένος μέσα από την αίθουσα αναμονής και τα οχήματα από την πύλη του λιμανιού που θα γίνει στη συμβολή Προκυμαίας με την Κανάρη. 

Η Φτωχειά Προκυμαία θα παραμείνει ως έχει και θα την διατρέχει κι αυτήν το κιγκλίδωμα της ζώνης λιμένος το οποίο θα στρίβει στην οδό Λάδης, εκεί που τώρα βρίσκεται το ακίνητο του φούρνου Περρή.

Αυτή είναι μια ιδέα για την απόκτηση ασφαλούς λιμανιού με εύρυθμη λειτουργία, δίχως πολλά νέα έργα, μελέτες, μεγάλους προϋπολογισμούς, καθυστερήσεις κλπ..

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ