3.7.2018 14:42

Δήμος και Νομικά πρόσωπα οι μεγαλύτεροι καταναλωτές νερού στη Χίο

«Σπανίως ελέγχουν την ποσότητα κατανάλωσης» σημειώνει με έμφαση η ΔΕΥΑΝΧ

Σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο που οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αντιλαμβάνονται την κατανάλωση των υδάτινων πόρων, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις για τη λειψυδρία που μαστίζει τη Χίο, περιλαμβάνει η εισήγηση του Διευθυντή της ΔΕΥΑΝΧ Π. Καλογεράκη που θα παρουσιαστεί ολόκληρη κατά τη διάρκεια του θεματικού Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το νερό που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία, της πιο αξιόλογης αποτύπωσης που έχει γίνει μέχρι σήμερα, αφορά τους καταναλωτές του νερού. Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού είναι (συνολικά) ο Δήμος Χίου με τα Νομικά του Πρόσωπα.

Ειδικότερα οι καταναλώσεις αφορούν δημοτικά καταστήματα, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, ντουζιέρες σε παραλίες, άρδευση πρασίνου κλπ. Σε αντίθεση με τους οικιακούς καταναλωτές οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και προχωρούν σε δράσεις εξοικονόμησης, οι παραπάνω καταναλωτές σπανίως ελέγχουν την ποσότητα με την οποία τροφοδοτούνται και δεν προχωρούν σε δράσεις εξοικονόμησης.

Για παράδειγμα, είναι προφανές ότι ορισμένα σχολεία μεριμνούν για το καταναλισκόμενο νερό ενώ άλλα καθόλου, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς ετήσιας κατανάλωσης ανά μαθητή σε κάθε σχολική μονάδα.

Επίσης πολύ μεγάλη κατανάλωση εμφανίζεται στις ντουζιέρες στις παραλίες (συνολικά περί τα 10.000 κυβικά μέτρα ετησίως) με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 500 κυβικά μέτρα ετησίως, και μάλιστα οι καταναλώσεις αυτές είναι χρονικά περιορισμένες στους μήνες του καλοκαιριού, επιβαρύνοντας το ελλειμματικό θερινό ισοζύγιο.

Πέρα όμως από την κατανάλωση αυτή καθαυτή και την έλλειψη εξοικονόμησης, δημιουργείται ψευδώς στους μαθητές, στους χρήστες των δημοτικών κτηρίων και τους λουόμενους στις παραλίες η εντύπωση της περίσσειας νερού, όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχει μέριμνα λελογισμένης χρήσης.

«Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η χάραξη ενιαίας πολιτικής εξοικονόμησης νερού στις καταναλώσεις του Δήμου και των Νομικών Προσώπων με άμεσο αποτέλεσμα μείωσης ποσότητας αλλά και έμμεσο αποτέλεσμα βελτίωσης νοοτροπίας του κοινού», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Καλογεράκης.

Τα χρέη

Παράλληλα, το άθροισμα των οφειλών σε λογαριασμούς ύδρευσης του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων αποτελούν περί το 1/10 των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΥΑΧ και πρέπει να εξευρεθεί σύντομα λύση στην εκκρεμότητα αυτή, σύμφωνα με την εισήγηση. Αναλυτικά τα χρέη:

Σύνολο οφειλών (2+) λογαριασμών : 4.466.874
Από αυτά οφειλές Δήμου Χίου : 247.506
Νομικά πρόσωπα Δήμου Χίου : 144.731
Σχολικές Επιτροπές : 163.265
100 Μεγαλύτεροι οφειλέτες 1.069.529

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ