31.10.2018 12:11

ΒΙΝΤΕΟ | Από τα Μεστά στον Νότιο Λιμενοβραχίονα τα επικίνδυνα φορτία

Σημαντικές επιφυλάξεις από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου για το εγχείρημα της Λιμενικής Επιτροπής

Την απόφαση παράτασης της κατ’ εξαίρεση απόφασης για φορτοεκφόρτωση των επικίνδυνων φορτίων πλην των πυρομαχικών και των εκρηκτικών, αντί για τα Μεστά το Λιμάνι της Χίου έλαβε στην εξ αναβολής συνεδρίασή της, το πρωί της Τετάρτης η Λιμενική Επιτροπή.

Το χρονικό

Η κατ’ εξαίρεση μεταφορά επικίνδυνων φορτίων αντί για τα Μεστά στον Κεντρικό Λιμένα Χίου είναι μία υπόθεση που έχει τις ρίζες της στο 2005, όταν ξεκίνησε η κατασκευή της δυτικής πύλης της Χίου. Από τότε μέχρι και το 2015 οπότε και παραδόθηκε επίσημα το νέο λιμάνι με αποφάσεις που ανανεώνονταν συνεχώς επιτρέπονταν οι μεταφορά των επικίνδυνων φορτίων στο λιμάνι της Χίου.

Το 2015 μετά από σχεδόν μία δεκαετία, η τότε Λιμενική Αρχή επιχείρησε να μεταφέρει και πάλι τα επικίνδυνα φορτία πίσω στα Μεστά, όμως συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από τις μεταφορικές εταιρείες που στο μεταξύ είχαν προσαρμόσει τη δραστηριότητά τους γύρω από την πόλη της Χίου.

Έτσι από το 2015 μέχρι και σήμερα, η απόφαση του 2005 ανανεώνονταν συνεχώς με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες αλλά και τις μεταφορικές να αρνούνται να μεταβούν στα Μεστά εξαιτίας του μεγαλύτερου κόστους.

Ο σχεδιασμός για τη νότια πλευρά

Σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο σκέφτηκε ως λύση την εκβάθυνση στο νότιο τμήμα του Λιμένα της Χίου και την πρόσδεση των πλοίων που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία στον νότιο Λιμενοβραχίονα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αντώνης Κέφης, ξεκίνησε κύκλο διερευνητικών επαφών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο της εκβάθυνσης της νότιας πλευράς του Λιμένα της Χίου. Έτσι κατάφερε να εξασφαλίσει 120.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός.

«Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα επικίνδυνα φορτία πρέπει να έχουν μία ζώνη ασφαλείας γύρω τους περί τα 100 μέτρα. Ο νότιος λιμενοβραχίονας είναι το μοναδικό σημείο του Λιμανιού όπου υπάρχει αυτή η απόσταση ασφαλείας. Από την άλλη αν αρνηθούμε τα επικίνδυνα φορτία να εκφορτώνονται στην πόλη τότε οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα αναγκαστούν να πάνε στα Μεστά, μειώνοντας τα δρομολόγιά τους σε 1 μόλις δρομολόγιο τον μήνα, όπως συνέβαινε και παλαιότερα», ανέφερε ο κ. Κέφης.

Επιφυλάξεις από το Λιμεναρχείο Χίου

Επιφυλακτικός για τον σχεδιασμό του Αντώνη Κέφη εμφανίστηκε ο Υπολιμενάρχης Γ. Μάργαρης, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο μοναδικός χώρος περιπάτου και εκδηλώσεων του κεντρικού λιμένα να μετατραπεί σε ζώνη φορτοεκφόρτωσης επικίνδυνων υλικών. Επιπλέον ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι θα υπάρξει πρόβλημα στον ελιγμό των οχημάτων αφού όπως είπε: «Δεν μιλάμε για απλά οχήματα, αλλά για νταλίκες 14 μέτρων μήκους».

Τέλος σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψην ότι εκτός των άλλων απαιτείται και χώρος αναμονής 20-25 νταλικών, χώρος που δεν υπάρχει σήμερα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ