13.2.2018 19:08

«Αμάρτησαν» για την ομαλή πληρωμή υπαλλήλων και έργων

• Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

Στο βασικό ερώτημα αν υπήρξε «τρύπα» στα ταμεία του πρώην Δήμου Ομηρούπολης και αν ναι σε τι ποσό ζημιώθηκαν οι δημότες του, θα κληθεί να απαντήσει με τη αυριανή του απόφαση το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου.  Υπό την προεδρεία του Εφέτη Κων/νου Μακρή, μέσα από μία πολύωρη διαδικασία που διήρκησε πάνω από 6 ώρες το πρωί της Τρίτης, εξέτασε την κατηγορία που βαραίνει τους πρώην δημάρχους Μ. Μεννή και Δ. Παπαληό και τον  πρώην ταμία του Δήμου Ομηρούπολης Γ. Μεννή, για «απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ και η ζημιά που προξενήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ».

Η υπόθεση

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναδείχθηκε σε όλη του τη διάσταση το αλαλούμ που επικράτησε κατά τη διάρκεια της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καποδίστρια», τότε που οι κοινότητες Συκιάδας, Λαγκάδας και Σιδηρούντας συγχωνεύτηκαν με τον αρχικό Δήμο Ομηρούπολης. Η μη ύπαρξη διπλογραφικού συστήματος στο Ταμείο του νεοσύστατου τότε Δήμου αλλά και το γεγονός ότι μέχρι τότε τα λογιστικά των πρώην κοινοτήτων γράφονταν κυριολεκτικά σε μπακαλοτέφτερα, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διαχρονικά λογιστικές πλημμέλειες, οι οποίες αργότερα καταλογίστηκαν ως ελλείμματα στους 3 κατηγορούμενους.

Το 3μελές Εφετείο, με τη συνδρομή της Εισαγγελέως Εφετών Άννας Νικητοπούλου, κλήθηκε να εξετάσει εκτενώς μία σειρά περίπλοκων λογιστικών πράξεων οι οποίες μαρτυρούσαν την προχειρότητα με την οποία τα χρήματα έμπαιναν και έβγαιναν στα ταμεία του Δήμου, αλλά κυρίως την προχειρότητα που επικρατούσε στις δοσοληψίες μεταξύ του τότε Δήμου και των δύο εταιρειών του, δηλαδή της Τεχνικής Εταιρείας του Δήμου Βροντάδου και της Προμηθευτικής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ || Παντελής Φύκαρης

 Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους 3 κατηγορούμενους, ξεκίνησε το 1999, με τη συνένωση των κοινοτήτων με τον τότε Δήμο. Η μη ύπαρξη διπλογραφικού συστήματος, με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, οδήγησε σταδιακά στην εμφάνισης διαφοράς κατά τη μεταφορά χρηματικών υπολοίπων από χρόνια σε χρόνια ύψους 73.000 ευρώ. Επιπλέον τα προφορικά «εντέλλεσθε» που έδιναν κατά καιρούς οι δήμαρχοι προκειμένου να πληρωθούν έργα, είτε οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Εταιρείας  και της Προμηθευτικής, χωρίς τα αντίστοιχα παραστατικά ή εντάλματα πληρωμής, είχαν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του ποσού, που οι ορκωτοί λογιστές ονομάζουν στην έκθεσή τους ως «έλλειμμα».

Τι ισχυρίστηκαν  

Στις απολογίες τους και οι 3 κατηγορούμενοι εστίασαν στο γενικότερο κλίμα που συνόδευσε τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» λέγοντας ότι πολλές φορές αναγκάζονταν να παρακάμψουν την τυπική διαδικασία προκειμένου να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι ή να εκτελεστούν έργα.

«Τα ταμεία των πρώην κοινοτήτων ήταν αυτά που ουσιαστικά δημιούργησαν το πρώτο πρόβλημα. Οι εταιρείες του Δήμου δεν είχαν χρήματα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση ερχόταν μία φορά το 4μηνο με ανάγκασε να δώσω εντολή στον Γιάννη Μεννή να πληρώνει τους εργαζόμενους τους. Σκεφτείτε ανθρώπους με οικογένειες να μην πληρώνονται για 3 ή 4 μήνες. Τι θα κάνατε εσείς;», διερωτήθηκε ο πρώην δήμαρχος Μάρκος Μεννής.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα συμπλήρωσε ο Δ. Παπαληός, που θύμισε ότι οι εργαζόμενοι τον έχτισαν μέσα στο γραφείο του προκειμένου να πληρωθούν.

«Το μετάνιωσα που μπλέχτηκα με τα κοινά»

Κατά την απολογία του μάλιστα ο Δ. Παπαληός εξομολογήθηκε για πρώτη φορά ότι μετάνιωσε που μετείχε στα κοινά, αφού σύντομα κατάλαβε ότι δεν ήταν γι’ αυτή τη δουλειά. «Έβλεπα το έργο που έκαναν οι υπάλληλοι των εταιρειών και ανέλαβα εγώ την ευθύνη για να πληρωθούν. Είχαν φθάσει στα όριά τους. Το ίδιο «ήρωας» ήταν και ο ταμίας Γ. Μεννής με τα όσα τραβούσε καθημερινά. Έκανε και τον εισπράκτορα και τον ταμία χωρίς να έχει βοήθεια από πουθενά. Όμως ορκίζομαι ότι κανείς δεν έβαλε στην τσέπη χρήματα», είπε.

«Δόθηκαν παράτυπα χρήματα αλλά…»

Τα όσα είπαν οι δύο συγκατηγορούμενοί του επισφράγισε μέσα από την απολογία του και ο πρώην ταμίας του Δήμου, Γ. Μεννής, παραδεχόμενος ότι ναι μεν δόθηκαν χρήματα με παράτυπη διαδικασία, όμως δεν αποδεικνύεται από πουθενά ότι μπήκαν χρήματα σε τσέπες τρίτων.

«Πάντα λειτουργούσα με την εντολή των δημάρχων. Ενημέρωνα του πάντες σχεδόν καθημερινά. Όμως η αλήθεια θα πρέπει να ειπωθεί. Κανείς δεν έμεινε απλήρωτος, τα έργα που πληρώθηκαν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και ουδέποτε πληρώθηκε κάτι που ποτέ δεν έγινε ως έργο», ανέφερε.

Καμία ζημία στο Δημόσιο

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο πρώην ταμίας Αργ. Βλάττας, η προϊσταμένη της Οικ. Υπηρεσίας του π. Δήμου Ομηρούπολης Αρ. Δήμου, η πρώην διαχειρίστρια του Παιδικού Σταθμού του Βροντάδου Ε. Κατωλέων, ο πρώην αντιδήμαρχος Ν. Νύκτας ο πρώην πρόεδρος της Τ.Ε.ΔΗ.Β. Ν. Τσίχλας καθώς και ο Αγ. Βασιλάκης.

Οι Αρ. Ζαννίκος και Γ. Μαλαφής παρά τις πολιτικές κόντρες που είχαν με τους κατηγορούμενους, οι οποίες άφησαν εποχή, εξήραν το ηθικό του χαρακτήρα των δύο κατηγορουμένων, λέγοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που όχι μόνο δεν έβγαλαν χρήματα από την εμπλοκή τους με τα κοινά, απεναντίας αποχώρησαν φτωχότεροι. «Μπορεί να υπήρξαν πλημμέλειες, όμως δεν υπάρχει καμία μαύρη τρύπα, πόσο μάλλον υπεξαίρεση χρημάτων», ανέφερε ο Γ. Μαλαφής με τον Αρ. Ζαννίκο να συμπληρώνει ότι ο Δήμος και το Δημόσιο ουδέποτε ζημιώθηκαν από τους κατηγορούμενους.
Τελικά λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα το Δικαστήριο διέκοψε τη δίκη, η οποία θα συνεχιστεί στις 09:00 το πρωί της Τετάρτης με την αγόρευση της Εισαγγελέως, την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης και θα ολοκληρωθεί με την απόφαση των Δικαστών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ