21.1.2015 12:53

Νότης Μηταράκης: «Θέλω να κριθώ για το έργο μου»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής Χίου με τη Ν.Δ. Νότης Μηταράκης δεν είναι «κλασσικός» πολιτικός με την ευρεία έννοια του όρου. Κινείται με το δικό του τρόπο, διαμορφώνοντας ο ίδιος πάντα άποψη για τα ζητήματα. Μιλάει γρήγορα, απαντά εύκολα με «ατάκες» και δεν δείχνει να σαστίζει με την τοπική πραγματικότητα που άλλοι στην περίπτωση του χάθηκαν στη μετάφραση.

Στην συνέντευξη για τον «π» απαντά για την πολιτική και τις προκλήσεις των εκλογών της Κυριακής 25 Ιανουαρίου, ενώ δεν παραλείπει και τον απολογισμό της δικής του θητείας στο υπ. Ανάπτυξης.

 

Συνέντευξη στην ΑΓΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

* Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος από την κυβερνητική πολιτική. Η μεσαία τάξη έχει εξαφανιστεί, οι ναυτικοί φορολογούνται και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι δημόσιοι υπάλληλοι ζουν με τα μισά χρήματα, οι μισθωτοί με μισθούς πείνας, οι αγρότες φορολογήθηκαν ως κεφαλαιούχοι. Γιατί να ψηφίσει ο Χιώτης ξανά ΝΔ;

Απ.:  Εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός για να βγούμε από την κρίση. Το 2012 η χώρα γονάτισε, πτώχευσε. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε δυόμιση χρόνια να τη σηκώσει όρθια. Αυτό δεν πρέπει ούτε να το ξεχνάμε ούτε να το υποτιμάμε. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στην οργή και τη λογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πλέον ότι δεν διαθέτει ούτε σχέδιο ούτε πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας και ποντάρει και καλλιεργεί την οργή του κόσμου. Αντίθετα η ΝΔ είναι η φωνή της λογικής. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Αυτήν τη «λογική» δεν την ακούσαμε το 2009 και το πληρώσαμε ακριβά. Αν ξανακάνουμε το ίδιο λάθος φοβάμαι ότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες αυτή τη φορά.

«Δεσμεύομαι ότι θα μείνω στη Χίο έως το τέλος της καριέρας μου»

* Θεωρείτε ότι ως κυβερνητικός υπουργός κάνατε το χρέος σας για τον τόπο σας; Ήσασταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και εμείς εδώ ανάπτυξη ακούμε κι ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Η Χίος είναι ανάμεσα στις πρώτες περιοχές σε ανεργία, είναι τελευταία στον τουρισμό κι όσο για το εμπόριο ο κλάδος πνέει τα λοίσθια. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την ανατροπή αυτής της κατάστασης;

Απ.:  Σας είπα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την αφετηρία… Το 2014 η χώρα παρουσίασε μετά από 6 συνεχή χρόνια ύφεσης, αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Το 2013 ήμασταν στο -3,9%. Η ανεργία έστω και οριακά άρχισε να υποχωρεί. Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε για το 2014 αύξηση των ξένων επενδύσεων κατά 12% ενώ και το εξωτερικό εμπόριο παρά τις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή και το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον κινήθηκαν κοντά στα 27 δισ. Ευρώ. Όλοι γνωρίζουν ότι το 2014 ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τον Τουρισμό. Πρέπει λοιπόν να δούμε τη γενική εικόνα και να κάνουμε τις κινήσεις που απαιτούνται για να αναπτυχθεί ο τόπος μας. Ιδέες υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι μεθοδικότητα και ένα εφαρμόσιμο σχέδιο. Η Χίος είναι ένα νησί με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η έντονη ναυτική παράδοση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Στην πρωτογενή παραγωγή πρέπει να προχωρήσουμε με γνώμονα την υψηλή ποιότητα των προϊόντων ενώ και ο τουρισμός μπορεί να μετεξελιχθεί σε βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για το νησί. Για όλα αυτά χρειάζεται ενίσχυση των υποδομών και των επενδύσεων. Έχω πει πολλές φορές ότι σε αυτά τα 2,5 χρόνια στο Υπουργείο Ανάπτυξης έκανα εκατοντάδες επαφές και συζητήσεις με ξένους επενδυτές. Αυτό το μεγάλο κεφάλαιο έχω τη βούληση να το αξιοποιήσω για τον τόπο μας. 

* Η χώρα και οι πολίτες της γνώρισαν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της λιτότητας. Γιατί να μην δοκιμάσουν και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: . Όποιος επιχειρήσει να διαβάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σας προκαλώ να το κάνετε και εσείς αυτό, θα του δημιουργηθούν αυτόματα πολλά ερωτήματα και απορίες. Πρώτα απ’ όλα θα καταλάβει ότι αυτό δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα αλλά ένα σχέδιο παροχών. Ένα σχέδιο που τάζει τα πάντα στους πάντες. Και βέβαια δεν μας λένε τον τρόπο με τον οποίο θα το χρηματοδοτήσουν. Από πού δηλαδή θα βρουν τα λεφτά για το υλοποιήσουν. Θα σας απαντήσω με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που διάβασα και ειλικρινά με ανησύχησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεταξύ άλλων και έναν δημόσιο φορέα ακτοπλοΐας. Όλα αυτά ηχούν πολύ ωραία στα αυτιά των πολιτών. Τα ίδια έκαναν και στην Κύπρο με τις Κυπριακές αερογραμμές και η Κομισιόν τους έβαλε τελικά λουκέτο. Και έμεινε ολόκληρη η μεγαλόνησος να εξυπηρετείται από τις ξένες εταιρείες… Αυτό θέλουν;  Δυστυχώς πολλές από τις προτάσεις που έχουν διατυπώσει είναι πρόχειρες και ανεφάρμοστες. Είναι αυτονόητο ότι τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούμε να τα λύσουμε με την συνταγή που ακολουθήθηκε την δεκαετία του 80 διογκώνοντας το δημόσιο και σε αρμοδιότητες και σε προσωπικό. Αν το επαναλάβουμε αυτό το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να καταστρέψουμε και τις επόμενες γενιές.

«Χρήσιμος πολιτικός είναι αυτός που δίνει λύσεις»

* Η Χίος ανέκαθεν είχε υψηλό επίπεδο γραμμάτων κι εκπαίδευσης. Η πολιτική σας είναι εκείνη που κλείνει τα σχολεία στα χωριά, που αντί μαθητές μετρά κεφάλια που αντί για νέα τμήματα, πήρε το τμήμα τουρισμού από τη Χίο στη Ρόδο. Έτσι θα πάμε μπροστά με υποβαθμισμένη παιδεία, με νοοτροπίες ρουσφετιού;

Απ.: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας αποτελεί ουσιώδη παράμετρο για το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που καλούμαστε να υιοθετήσουμε και η Χίος ανέκαθεν είχε και έχει αυξημένο ειδικό βάρος. Δεν θα συμφωνήσω σε αφοριστικές γενικεύσεις γιατί την ανάγκη εξορθολογισμού και σε αυτό το επίπεδο κανείς δεν την αμφισβητεί. Ειδικά για τα σχολεία γνωρίζετε τις παρεμβάσεις μου για την διατήρηση θέσεων δασκάλων. Σε ότι αφορά το νησί μας, πρέπει άμεσα να αναβαθμίσουμε τις δομές της ναυτικής εκπαίδευσης και να ενισχύσουμε το ρόλο του Πανεπιστημίου στο νησί μας. Πράγματι δεν υλοποιήθηκε το τμήμα τουρισμού, αλλά με παρεμβάσεις του κ. Τριαντάφυλλου και εμένα, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ο κ. Λοβέρδος, θα δημιουργηθεί ξενόγλωσσο ναυτιλιακό τμήμα στη Χίο. Πρέπει όχι απλώς να υλοποιήσουμε άμεσα το νέο τμήμα αλλά να το διασυνδέσουμε με ένα γενικότερο όραμα για το ρόλο των νησιών μας στην ναυτιλία.

* Δηλώσατε ότι η θέση σας είναι στη Χίο με δεδομένο όμως ότι δεν ζείτε μόνιμα στο νησί, πόσο γνωρίζετε τα καθημερινά του προβλήματα, τα ζητήματα που αφορούν στα μεγάλα έργα, όλα αυτά που γνωρίζει ο κάθε... ντόπιος;

Απ.: Πράγματι έζησα τα περισσότερα χρόνια του ενήλικου βίου μου στο εξωτερικό. Όπως χιλιάδες συντοπίτες μας. Γύρισα στην Ελλάδα το 2010, σε στιγμή βαθιάς οικονομικής κρίσης για να προσφέρω στον τόπο μου. Γνωρίζω το νησί και το αγαπώ όπως όλοι σας, όπως και όλοι οι υποψήφιοι. Το ζητούμενο είναι, για τον Βουλευτή, το τι μπορεί να πράξει. Και θέλω να κριθώ για το έργο μου. Μπορούμε συντονισμένα και στοχευμένα να λύνουμε προβλήματα. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί να γίνουν όλα άμεσα. Προσωπικά, επειδή έχω εργαστεί για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, μου είναι ξένη η αντίληψη να λέμε πολλά και να μην κάνουμε τίποτα… Ο πολιτικός για να είναι χρήσιμος πρέπει εκτός από το να ξέρει, να έχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να δίνει λύσεις. Αυτό στο κάτω κάτω ενδιαφέρει τους πολίτες και αυτό είναι το μέτρο – η αποτελεσματικότητα δηλαδή- από το οποίο θέλω να κρίνομαι. Παράλληλα δεσμεύομαι ότι θα είμαι κοντά στο κόσμο, θα ακούω τα προβλήματα του. Όπως επίσης δεσμεύομαι ότι θα μείνω στη Χίο έως το τέλος της πολιτικής μου καριέρας.

* Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί επαγγελματίες και επενδυτές λόγω της καθυστέρησης της εκταμίευσης χρημάτων από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Πώς μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις και εισροή κεφαλαίων κι ανάπτυξη όταν η γραφειοκρατία ανθεί κι ανθεύεται. Είστε ικανοποιημένος από τις... επιδόσεις μας σε ότι αφορά την εκμετάλλευση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων;

Απ.:  Η ερώτηση σας επιβεβαιώνει αυτό που προείπα. Ότι χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος. Όχι ένα σπάταλο μηχανισμό, δυσκίνητο που γεννά γραφειοκρατικά εμπόδια. Η αλήθεια πάντως είναι ότι το 2014 η χώρα μας πέτυχε να εμφανίσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης του ΕΣΠΑ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έφτασε το 87,97%, με πραγματοποιηθείσες συνολικές δαπάνες 19.482,6 εκ. ευρώ. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Ασφαλώς και υπάρχουν. Οι επαγγελματίες όμως και οι επιχειρήσεις ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Το ερώτημά σας όμως υποδεικνύει και κάτι άλλο, την ανάγκη που έχουμε για την απρόσκοπτη ροή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Σε ότι με αφορά, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ήταν στο επίκεντρο της προσπάθειας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης.  Μέσα σε ένα διάστημα δυόμιση χρόνων θεσμοθετήθηκε και λειτούργησε το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών, ο Διαμεσολαβητής του Επενδυτή και η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για τις στρατηγικές επενδύσεις.  Όπως στο επίκεντρο της προσπάθειας μου ήταν η βελτίωση του Αναπτυξιακού Νόμου, αλλαγές που οδήγησαν σε εντυπωσιακή αύξηση αιτήσεων, υπαγωγών και πληρωμών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ