15.1.2015 21:13

Η οικονομία των εκλογών

ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Για κάποιους οι εκλογές είναι τρόπος ζωής. Για άλλους αναγκαίο κακό ενώ υπάρχει και μια μερίδα επαγγελματιών που προσμένουν την κάλπη ως... μάννα εξ’ ουρανού, αφού, λόγω της προεκλογικής περιόδου και των συνακόλουθων της, θα έχουν περισσότερη δουλειά και περισσότερα χρήματα στο ταμείο τους.

Διαφημιστικά, έντυπα και ηλεκτρονικά τα ΜΜΕ έχουν παραδοσιακά ένα μέρος από την εκλογική πίτα, χωρίς αυτό να αποτελεί τη μερίδα του λέοντος.

Τύπος και υπογραμμός

Φυλλάδια, αφίσες, ψηφοδέλτια, φάκελα, όλα αυτά περιλαμβάνονται στα απαραίτητα «αξεσουάρ» κομμάτων και υποψηφίων για τις εκλογές. Τυπώνονται στα τυπογραφεία, που κι εκείνα με τη σειρά τους βιώνουν τις εκλογές με το δικό τους τρόπο, σημειώνοντας και τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από τη μια διαδικασία στην άλλη αλλά και από το ένα κόμμα στο άλλο.

Αμέτρητες εκλογικές διαδικασίες έχει ζήσει κι ανάλογα φυλλάδια και ψηφοδέλτια κομμάτων έχει τυπώσει ο Στ. Ζήσιμος, που πρωτίστως σημειώνει ότι οι εκλογές αυτού του Γενάρη δεν έχουν καμιά σχέση με τις προηγούμενες. « Από τη μία η μικρή διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, από την άλλη το γεγονός ότι τα περισσότερα φυλλάδια των κομμάτων τυπώνονται Αθήνα, δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια στα τοπικά τυπογραφεία», εξηγεί.  

Η κρίση και σε αυτόν τον τομέα έχει το αντίστοιχο αντίκτυπο. «Τα δυο κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφορούν ενιαίο έντυπο με όλους τους υποψήφιους τους. Στην ουσία απομένουν μόνο οι υποψήφιοι της ΝΔ, αφού και στα υπόλοιπα κόμματα δεν εμφανίζεται κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα», αναφέρει, αναπολώντας περασμένες εποχές. Θυμάται ότι ήταν τέτοια η ένταση και ο φανατισμός, που «κάποιος αφισοκολλητής της ΝΔ, που σήμερα έχει γίνει ιερέας, όταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Μαμουνής,  έκλεψε μέσα από το τυπογραφείο τα φυλλάδια του πριν αυτά παραδοθούν για να προλάβει το απέναντι στρατόπεδο να δώσει απαντήσεις και να προωθήσει ανάλογα τα δικά του έντυπα».

Με αεροπλάνα και βαπόρια

Σε κάθε εκλογική διαδικασία η παρουσία των ετεροδημοτών και η διακίνηση τους από τα μεγάλα κόμματα θεωρείται όχι απλώς αναμενόμενη αλλά δεδομένη.  Γενικά στα τουριστικά γραφεία του νησιού σημειώνεται μικρή αύξηση κρατήσεων από μεμονωμένους εκλογείς δυο μέρες πριν και μία μετά από τις εκλογές, τόσο σε πλοία όσο και σε αεροπλάνα. Στον αριθμό αυτό προστίθενται κι εκείνοι που έρχονται πιο... οργανωμένα, με τις ομαδικές κρατήσεις των υποψηφίων, όσο κι αν μην θέλουν να το παραδεχτούν δημοσίως.

«Μεμονωμένα έχουμε μια μικρή άνοδο στις κρατήσεις τις ημέρες των εκλογών», ανέφερε στον «π» η Α. Σπανολιού  από το SUNRISE TOURS. «Έχει ξεκινήσει ο κόσμος μεμονωμένα και κλείνει εισιτήρια», διαπιστώνει και ο υπάλληλος του MIXALAKIS TRAVEL.

 Έχω έναν καφενέ

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, εκείνα που «ξανανιώνουν», ειδικά σε μια χειμερινή περίοδο εκλογών, όπως αυτή που διανύουμε, είναι τα καφενεδάκια στα χωριά, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Μια περατζάδα να κάνει ο κάθε υποψήφιος βγήκε το ενοίκιο, ισχυρίζονται οι καφετζήδες, που σε διαφορετική περίπτωση αυτούς τους μήνες αρκούνται στα λίγα γεροντάκια και στους ελληνικούς καφέδες που θα καταναλώσουν. « Έρχονται στο καφενείο, έχουν ειδοποιήσει και έρχεται και κόσμος να τους δει, να τους ακούσει, να μιλήσει μαζί τους. Κερνούν κιόλας οι υποψήφιοι και έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι», αναφέρει ιδιοκτήτης καφενείου σε χωριό της νότιας Χίου.

Έφτασε!

Τα ντελιβεράδικα με καφέδες και γρήγορο φαγητό δίνουν και παίρνουν καθημερινά από και προς τα εκλογικά γραφεία των υποψηφίων και πολύ περισσότερο το βράδυ των εκλογών, όπου στα εκλογικά γραφεία και τα επιτελεία κομμάτων και υποψηφίων προστίθενται και τα σπίτια.

 Και ο Θεός … βοηθός

Θρησκεία και οικογένεια. Όσο κι αν εκσυγχρονίζεται ο κόσμος η παράδοση θέλει τους υποψήφιους σε Κυριακάτικους εκκλησιασμούς, σε γάμους, σε κηδείες και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις. Είθισται πριν το σταυρό τους να αφήνουν και τον οβολό τους στα παγκάρια των εκκλησιών, παίρνοντας διπλές τις ευλογίες ιερέων και επιτρόπων.  Οι υποψήφιοι βέβαια αναμένουν και τις ψήφους μετά τις ευλογίες αλλά... ένας Θεός ξέρει!

Υπάρχουν κι άλλοι που περιμένουν αυτές τις εκλογές, κάποιοι ξεπερασμένοι από την εποχή, όπως οι αφισοκολλητές. Όπως και να έχει πάντως δεδομένο είναι ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η τεχνολογία προχωρά αλλά το σταυρουδάκι και το ψηφοδέλτιο παραμένουν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ