24.4.2013 10:51

Κάθε χωριό και εθελοντική ομάδα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

Την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε η τοπική κοινωνία μέσα από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου επιχειρεί να μετουσιώσει σε σχέδιο δράσης η αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Αθηνά Θλιβίτου, η οποία το βράδυ της Δευτέρας παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου τα σημαντικότερα σημεία του Μνημονίου Ενεργειών για την πρόληψη των πυρκαγιών που θα ακολουθήσει ο Δήμος Χίου από την 1η Μαίου, επίσημη ημέρα έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Όπως επεσήμανε στην εισήγησή της η κ. Θλιβίτου, το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι ο συντονισμός των φορέων, ώστε να αντιμετωπιστούν εν γένει και με αποτελεσματικό τρόπο οι κίνδυνοι, που ενδεχόμενα να οδηγήσουν στην πρόκληση πυρκαγιάς.

«Σε αυτή την κατεύθυνση θα επιχειρήσουμε αυτή τη φορά να πράξουμε όσα προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις. Ο κόσμος, ιδιαίτερα στα  χωριά αλλά και περιμετρικά της πόλης, θα πρέπει να καταλάβει ότι αν έχει χωράφι στην ιδιοκτησία του θα πρέπει να το καθαρίζει και να το διατηρεί σε αυτή την κατάσταση μέχρι το πέρας της αντιπυρικής περιόδου.Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τη δύσκολη ώρα ένα καθαρισμένο χωράφι ποτέ δεν αποτελεί επικίνδυνο σημείο αλλά λειτουργεί πυροσβεστικά ως προς την επέκταση της πυρκαγιάς», σημείωσε η ίδια.

Η εφαρμογή του μνημονίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Δήμου, επαφίεται κυρίως στην τήρηση των προβλεπόμενων από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, που για πρώτη φορά έρχονται προ των ευθυνών τους.

Έτσι κάθε χωριό υποχρεούται να έχει συστήσει εθελοντική ομάδα, η οποία, σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα αναλάβει να έχει το ρόλο του συντονιστή και να παρέχει βοήθεια στις αρμόδιες αρχές της πολιτείας, από Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι και Πολιτική Προστασία.
Προς αυτή την κατεύθυνση έρχονται να συνεισφέρουν τόσο το πρόγραμμα εκπαίδευσης όσο και το πρόγραμμα ασκήσεων ετοιμότητας που θα παρουσιαστούν στο κάθε χωριό σταδιακά από την 1η Μαϊου.

«Αναγκαία η εποπτεία»

Με αυτή την παρατήρηση ο Στ. Μιχαηλίδης, εκ μέρους της «Νέας Αντίληψης», θεώρησε απόλυτα επιτυχή την εκπόνηση του μνημονίου, σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή που θα ελέγχει την εφαρμογή των όσων προβλέπονται μέσα σε αυτό.

«Να ενημερωθεί ο κόσμος της υπαίθρου»

Για εμπεριστατωμένη και αξιόλογη προσπάθεια έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λ.Α.Σ. Μ. Σκούφαλος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή ελέγχου και καταγραφής των αναγκών στην κάθε περιοχή, ώστε να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες απαιτήσεις.
Μάλιστα πρότεινε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς αποτελούν τη μοναδική μερίδα πληθυσμού που βρίσκεται συνεχώς στην ύπαιθρο την επίμαχη χρονική περίοδο.
Οι δράσεις του μνημονίου, που ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό την ερχόμενη Δευτέρα 29 Απριλίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ