7.2.2022 10:31

Το 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου στη Σλοβενία για το Erasmus

Κατά το χρονικό διάστημα από 23/01/2022 ως 29/01/2021, τρεις μαθήτριες και δύο καθηγητές, από το 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου επισκέφθηκαν το Μπρέζιτσε της Σλοβενίας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA02, με θέμα το σχολικό εκφοβισμό και Τίτλο ''Friend me. Do not bully me'' υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της χώρας μας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης ομάδες μαθητών και καθηγητών από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ιταλία με γλώσσα εργασίας κι επικοινωνίας τα Αγγλικά.

Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σχολείο της Σλοβενίας που συμμετείχε στο πρόγραμμα, έγινε υποδοχή από την διευθύντρια και ακολούθησε παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου και γνωριμία με μαθητές και καθηγητές.

Όλα τα επόμενα πρωινά διεξάγονταν παρουσιάσεις, δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια σχετικά με το βασικό θέμα του προγράμματος κι έμφαση στην υποενότητα του «Στερεότυπα και προκαταλήψεις». Καθημερινά μία από τις συμμετέχουσες ομάδες αναλάμβανε τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της ημέρας και λειτουργούσε ως παρουσιαστής κι εμψυχωτής των βιωματικών δράσεων. Οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την ύπαρξη των στερεότυπων, τις προκαταλήψεις που διαμορφώνουν, το βαθμό που επηρεάζουν την κρίση και συμπεριφορά μας, την έκφραση τους στο σχολικό περιβάλλον και τελικά να βρουν πρακτικές που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, την συμπερίληψη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Κάθε απόγευμα πραγματοποιούνταν επισκέψεις ή εκδρομές σε χώρους πολιτιστικού, περιβαλλοντικού ή αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Στα πλαίσια αυτά επισκεφτήκαμε το Κάστρο και το Μουσείο του Μπρέζιτσε, το πάρκο Jelenovgreben, το κάστρο Olimje, την πρωτεύουσα της χώρας Λιουμπλιάνα καθώς και την πρωτεύουσα της γειτονικής Κροατίας, Ζάγκρεμπ. Γνωρίσαμε την κουλτούρα της χώρας που μας φιλοξένησε. Ανταλλάξαμε πληροφορίες κι εμπειρίες και δημιουργήσαμε φιλίες και συνεργασίες με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας Ξενάκης Ανδρέας με συνοδό καθηγήτρια την Ιωαννίδου Αλεξάνδρα. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι οι Παφίτη Δέσποινα, Τσεσμελόγου Σταματία και Σκιαθίτη Παναγιώτα.

Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο σύνολο των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών του σχολείου μας τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο περιηγητικό κομμάτι της.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ