29.2.2024 15:15

Με όρους 2-5 η παραχώρηση του κτιρίου “Καλουτάς” στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (video)

Η Περιφέρεια θα παραχωρήσει μόνο τους χώρους που δεν χρησιμοποιεί η ίδια

Την πρόθεση του να παραχωρήσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου «Γεώργιος Καλουτάς» στον Κάμπο – που δεν χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της η Περιφέρεια-  στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.

Τι θα γίνει στο Καλουτάς

Τον σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέλυσε ο αντιπρύτανης Πέτρος Καβάσαλης, διευκρινίζοντας εξ αρχής ότι, το κτίριο – έπειτα από συνεννόηση με την περιφερειακή αρχή- θα παραχωρηθεί με σαφείς όρους και συγκεκριμένα με τους όρους «2-5».

Αυτό, όπως είπε, ο αντιπρύτανη σημάνει ότι σε 2 χρόνια από σήμερα το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει ετοιμάσει όλες τις μελέτες για να προχωρήσει ο σχεδιασμός και σε 5 χρόνια να έχει εγκαταστήσει υπηρεσίες στο κτίριο.

«Για εμάς αυτό αποτελεί μία πρόκληση και αποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά αυτή την πρόκληση», σημείωσε.

Ως προς τον σχεδιασμό, ο κ. Καβάσαλης εξήγησε στους περιφερειακούς συμβούλους ότι το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία μιας νέας ερευνητικής δραστηριότητας που έχει το τίτλο: «Κέντρο για τη γαλάζια και την ψηφιακή οικονομία».

Στόχος αυτού του κέντρου είναι πρώτον η ενίσχυση της έρευνας και δεύτερον η ενίσχυση της διεθνοποίησης φέρνοντας στα νησιά όχι μόνο Έλληνες φοιτητές και Έλληνες ερευνητές αλλά ερευνητές και φοιτητές από άλλες χώρες.

Τι είναι το κέντρο για τη γαλάζια οικονομία

Είναι ένας ερευνητικός οργανισμός που συνήθως αναπτύσσεται όπως και σε άλλες περιφέρειες όταν τα πανεπιστήμια ωριμάζουν και έχουν τη δυνατότητα πια τα αποτελέσματα της δουλειάς τους να τα εφαρμόζουν.

«Το κέντρο που σχεδιάζουμε έχει από την ονομασία του κέντρο τη θάλασσα.

Η θάλασσα είναι ένας χώρος που εγκυμονεί καταρχήν κινδύνους στο Αιγαίο, η θάλασσα φέρνει αυτό που πολλές φορές βλέπουμε ως ρύπανση και μόλυνση και κυρίως από τη βόρεια πλευρά. Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι, με δομημένο τρόπο να παρακολουθήσεις με συστηματικό τρόπο αυτή την απειλή για να μπορέσεις να διαγνώσεις έγκαιρα κινδύνους, και περιβαλλοντικές κρίσεις . Αυτοί οι κίνδυνοι σήμερα έχουμε δει πόσα μεγάλα προβλήματα δημιουργούν στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή.

Το δεύτερο είναι η συνεισφορά της θάλασσας. Η θάλασσα σήμερα δημιουργεί ενέργεια. Όταν δεν έχουμε περίσσευμα ενέργειας, η θάλασσα δημιουργεί τη δυνατότητα να έχουμε νέους πόρους από αυτούς που στα νησιά μας είναι σε περιορισμένοι έκταση.  Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τη θάλασσα και αυτή είναι η ιδέα της γαλάζιας οικονομίας. Μετά την πράσινη οικονομία σήμερα, συζητάμε τη γαλάζια οικονομία που είναι ακριβώς η συνένωση όλων αυτών των πόρων που επιτρέπουν την ανάπτυξη μέσα από την αξιοποίηση της θάλασσας και των δυνατοτήτων που μας δίνει κάτι που μέχρι τώρα ήτανε πιο πολύ ένα πρόβλημα, δηλαδή η νησιωτική απομόνωση.

Αυτή η απομόνωση μπορεί να γίνει ένα πλεονέκτημα εάν όλα αυτά τα εκμεταλλευτούμε», εξήγησε ο κ. Καβάσαλης.

Ως προς τη χρηματοδότηση του κέντρου ο αντιπρύτανης ανέφερε ότι, αυτό θα χρηματοδοτηθεί τόσο μέσα από ταμείο ανάκαμψης και κυρίως μέσα από το ταμείο της δίκαιης μετάβασης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ