24.4.2012 10:26

Στ. Καραβασίλης: "12 μέτρα πρώτης προτεραιότητας για την Οικονομία"

 
Η βιωσιμότητα του χρέους, η έξοδος από την κρίση και την υπερχρέωση, η σωτηρία της πατρίδας θα διασφαλισθεί μόνο μέσα από ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας, που μπορούν να επιτευχθούν εντός της Ευρωζώνης σε καθεστώς νομισματικής σταθερότητας και Εθνικής ασφάλειας.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης, διαμορφώνεται συγκεκριμένη πολιτική εθνικών ισοδυνάμων, που θα  αντισταθμίσουν την υφεσιακή και ανορθολογική πολιτική του Μνημονίου προς μια κατεύθυνση περισσότερο αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη.
12 μέτρα πρώτης προτεραιότητας για την Οικονομία

  1. Άμεση μείωση κατά 30% όλων των στεγαστικών, επαγγελματικών και καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με το παράδειγμα της Ισλανδίας και διπλασιασμός του χρόνου αποπληρωμής τους, όταν το καθαρό εισόδημα του δανειολήπτη έχει μειωθεί κατά 20% τουλάχιστον από τον χρόνο λήψης του δανείου. Με τον τρόπο αυτό αν η μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου είναι 1000 ευρώ σε βάθος 15ετίας, η δόση θα μειωθεί άμεσα στα 700 ευρώ και με τον διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής στα 30 χρόνια, θα γίνει 350 ευρώ το μήνα. Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί ως πρόταση νόμου στη Βουλή.
  2. Ενίσχυση του πραγματικού λαϊκού εισοδήματος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων μέσω της διαμόρφωσης ειδικών κοινωνικών τιμολογίων.
  3. Άμεση μείωση κατά 20% όλων των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με την ενίσχυση της παρουσίας των άμεσων παραγωγών στην αγορά και τον αποτελεσματικό έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
  4. Ενίσχυση των ανέργων με τη χορήγηση εκπτωτικής κάρτας που θα εξασφαλίζει έκπτωση 40% σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, που προμηθεύονται από super market. Τα super market που θα προσφέρουν την έκπτωση θα ωφεληθούν από την αύξηση της πελατείας τους, ενώ όταν η παρεχόμενη έκπτωση υπερβαίνει τα 1000 ευρώ τον μήνα, η παροχή της θα θεωρείται μορφή κοινωνικής εταιρικότητας και θα τυγχάνει της ίδιας ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.
  5. Άμεσος συμψηφισμός οφειλών του ευρύτερου δημοσίου προς ιδιώτες και αντιστρόφως.
  6. Διαπραγμάτευση ενός αναπτυξιακού πακέτου με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ: ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ. Το τελευταίο διάστημα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχει ωριμάσει η ιδέα ότι ένα αναπτυξιακό πακέτο είναι απαραίτητο για την βοήθεια της χώρας μας στη δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται. Επιβάλλεται σκληρή διαπραγμάτευση τόσο στο ύψος όσο και στο περιεχόμενο του πακέτου που θα πρέπει να ανταποκρίνεται και να εστιάζεται σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές επιλογές όπως αυτές που αναφέρονται πιο κάτω.
  7. Άμεση φορολογική μεταρρύθμιση. Η συσσώρευση ασύνδετων φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες μάλιστα αποσκοπούν όχι στη δίκαιη αλλά στην εύκολη συλλογή των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, οδήγησαν στην ύφεση και διαμόρφωσαν ένα φορολογικό χάος, έναν παράδεισο φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Χρειάζεται ριζική απλοποίηση με την αυτόματη κατάθεση των φορολογικών εσόδων του κράτους στα κρατικά ταμεία μέσω της παροχής κινήτρων για την γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αναδιανεμητικής λειτουργίας, ενίσχυση των παραγωγικών/αναπτυξιακών κινήτρων, άμεση αντί της έμμεσης φορολόγησης, «πόθεν έσχες στη χρήση και όχι στην πηγή», καθώς και μια σειρά από άλλα κίνητρα έμμεσης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (φοροκάρτα).
  8. Θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για ξένες επενδύσεις σε συνδυασμό με σταθερό θεσμικό πλαίσιο και απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο κεφάλαιο με εξαιρετική σχέση ποιότητας/κόστους που δεν μπορεί όμως να αξιοποιηθεί πλήρως από εγχώριες πηγές. Η χρησιμοποίηση του μπορεί να αποτελέσει βαρύ άξονα ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις του είδους προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία και έχουν σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον απαιτείται όμως μια σημαντική αρχική ώθηση. Τα φορολογικά κίνητρα έχουν αποδώσει στη έλξη ξένων επενδύσεων σε μια σημαντική ομάδα χωρών.
  9. Εμπλοκή των Εμποροβιοτεχνικών Επιμελητηρίων, των Διπλωματικών Υπηρεσιών στο εξωτερικό και των σχετικών με τις εξαγωγές φορέων της χώρας (π.χ., ΟΠΕ και ΣΕΒΕ) στο πλαίσιο ενός δικτύου που θα συντονίσει συγκεκριμένες ενέργειες άμεσης προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, προϊόντων και υπηρεσιών.
  10. Ανάληψη πρωτοβουλιών «έμμεσου προστατευτισμού» της εγχώριας αγοράς – με την υιοθέτηση αυστηρών κανονισμών «ποιότητας» που εφαρμόζονται σε άλλες προηγμένες αγορές της Ευρώπης και άλλα αντίστοιχης κατεύθυνσης μέτρα.
  11. Άμεση, συνολική μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου σε δημόσια κτίρια.

Ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα προκειμένου να δομηθεί ένα σύστημα αναγνώρισης των κυκλοφορουσών και των διαμαρτυρημένων επιταγών, στη βάση των περιουσιακών στοιχείων του αρχικά υπόχρεου, με σκοπό την ελάφρυνση όλων των ενδιαμέσως εμπλεκομένων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ