25.4.2024 6:43

Μία ξεχωριστή εκδήλωση με ύμνους της Μ. Εβδομάδας από τους Χιώτες Ιεροψάλτες (pics)

Όμορφα, πνευματικά, ευήκοα, μουσικά κομμάτια των Ιερών Ακολουθιών των ημερών του Πάσχα, κομμάτια Χριστολογίας, Εκκλησιολογίας, Σωτηριολογίας, διανθισμένα με τη μουσικολογική παράδοση του γένους μας και της Εκκλησίας μας, απέδωσαν με κατάνυξη και τέχνη, στην καθιερωμένη ετήσια εορταστική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, αυτή τη φορά όχι μόνο οι υπέροχες Εκκλησιαστικές Χορωδίες μας ως συνήθως, η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου « Ρωμανός ο Μελωδός » και η Χορωδία των Μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου « Μητροπολίτης Διονύσιος Μπαϊρακτάρης », αλλά και πολλοί Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι, από τα Καρδάμυλα μέχρι τα Μαστιχοχώρια, από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Μηνά Βίκτωρος και Βικεντίου, τους Ιερούς Μητροπολιτικούς Ναούς, του Βροντάδου Αγίου Γεωργίου και των Καρδαμύλων Αγίου Νικολάου, καθώς και μια σειρά ακόμα Ιεροψάλτες από Ενοριακούς Ναούς της πόλεως Χίου και των χωριών μας.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Αυτή η συμμετοχή των Ιεροψαλτών του νησιού μας με μονωδίες, κατέστησε τη φετινή εορταστική εκδήλωση των ημερών του Πάσχα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, εξαιρετικά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα, γιατί η προσωπική χροιά της φωνής και της τέχνης του κάθε Ιεροψάλτη, δίνει στους πιστούς αισθαντικά πνευματικά και ψυχικά ερεθίσματα συμμετοχής με συμπροσευχή, γιατί κι ο καθένας ( ψάλτες κι ακροατές ) τονίζει και εστιάζει, ανάλογα με τις βαθύτερες σκέψεις και ψυχικές του προτεραιότητες.

Σε αυτή την όμορφη Μουσική και Πνευματική Εκδήλωση λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου ( ΦΟΒ ) την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 6.30μμ, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου, το κοινό που γέμισε την αίθουσα, εκτός των άλλων που αποκόμισε, αντιλήφθηκε κιόλας, ότι έχουμε στο νησί μας ικανότατους και πολύ ωραίους Ιεροψάλτες, που αξίζει τον κόπο να πάρεις το αυτοκίνητο σου και να ταξιδέψεις χιλιόμετρα, όχι μόνο για τη Λειτουργία της Εκκλησίας ( που είναι το πιο βασικό )... αλλά μερικές φορές... μόνο και μόνο... για να τους ακούσεις να ψάλλουν.

Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος μίλησε στον επίλογο της βραδιάς, για την Ενότητα της Εκκλησίας που για αυτήν κατέβηκε ο Υιός του Θεού στον κόσμο και για αυτήν την Ενότητα ανέβηκε ο Θεός στον Σταυρό... Τόνισε ότι, κατεβαίνοντας ο Χριστός στον κόσμο προσέλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση και με τον Σταυρό και την Ανάσταση, την ανέβασε στον Ουρανό... ήρθε για να συμφιλιώσει τον άνθρωπο με το Θεό και στη συνέχεια να συμφιλιώσει και να ενώσει όλους τους ανθρώπους μεταξύ τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ