22.4.2024 12:14

«Άκουσέ με» - Παρουσιάζεται στο Ομήρειο η ταινία της Μαρίας Ντούζα που γυρίστηκε στη Χίο

Μετά την βραδινή προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα

ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ (2022, 108’) της Μαρίας Ντούζα

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας | Διεθνές Φεστιβάλ της Ντάκα, στο Μπαγκλαντές 

Βραβείο Ορφέας Καλύτερης Ταινίας | Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες (LAGGF).

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας για την Ευθαλία Παπακώστα | Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες (LAGGF).

Μετά από μια μεγάλη πορεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού και την πώλησή της σε Βρετανία και Λατινική Αμερική η ταινία ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ παρουσιάζεται στην Χίο στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο το Σάββατο 27 Απριλίου σε δυο προβολές (18:00 και 20:30) παρουσία της σκηνοθέτιδος.

ΣΥΝΟΨΗ

Όταν η κωφή έφηβη Βαλμίρα (ΕΥΘΑΛΙΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ) έρχεται να ζήσει στο νησί του πατέρα της (ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ) μακριά από το ειδικό Σχολείο για Κωφούς της Αθήνας, αντιμετωπίζει την πιθανότητα αδιαφορίας και αποκλεισμού. Ο Άρης (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΤΣΟΣ), ένα αγόρι από την Βουλγαρία που υφίσταται εκφοβισμό στο σχολείο, προσφέρεται να γίνει φίλος και σύμμαχός της, αλλά η ιδιότητά του ως «άλλου» τον κάνει ανεπιθύμητη παρέα για εκείνην. Αντίθετα, τα φτιάχνει με τον ξενόφοβο Μάριο (ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΑΣ), πληγώνοντας τον Άρη και πυροδοτώντας σύγκρουση ανάμεσα στα αγόρια. Όταν ένα γύρισμα της τύχης αλλάξει τα δεδομένα όλων, η Βαλμίρα θα αναγκαστεί να αφουγκραστεί επιτέλους - όχι απαραίτητα με τα αυτιά της - τόσο τους άλλους όσο και τον τον εαυτό της.

Κύριο θέμα της ταινίας είναι η επικοινωνία ως προϋπόθεση κατανόησης και αποδοχής του άλλου, ως προϋπόθεση συνύπαρξης. Μέσα από αυτό το βασικό θέμα, η ταινία αγγίζει ζητήματα σχολικού εκφοβισμού, ρατσισμού, απομόνωσης που γεννιούνται από την αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. 

Τοποθετημένη σε ένα χειμωνιάτικο νησί - εξ ορισμού μια μεταφορά για την απομόνωση και την ανάγκη επικοινωνίας - η ταινία παρακολουθεί τα βάσανα και τις περιπέτειες ανθρώπων - μικρών και μεγάλων - που δυσκολεύονται να καταλάβουν και να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον. Γίνεται έτσι ένας στοχασμός πάνω στον αποκλεισμό που γεννιέται από την αδυναμία, τον φόβο και την αντίστασή μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Η κώφωση της Βαλμίρας λειτουργεί ως μια μεταφορά τόσο της ανάγκης μας να ακούσουμε όσο και της επιλογής μας να μην ακούσουμε, της επιθυμίας μας να γίνουμε κατανοητοί, αλλά της απροθυμίας μας να καταλάβουμε. Ο εγωισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Το αντίδοτο σε αυτόν είναι η συμπόνια και η καλοσύνη που ορίζουν την ανθρωπιά μας.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίας Ντούζα και παραγωγή Μιχάλη Σαραντινού το ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ πραγματοποιήθηκε ως μια ελληνοβουλγαρική συμπαραγωγή (Steficon, Greece - Ars Digital, Bulgaria) με την υποστήριξη του ΕΚΚ, ΕΡΤ, ΕΚΟΜΕ, Bulgarian Film Fund, Europe Creative Media, καθώς και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Χίου και της Mediterra.

Παίζουν: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νίκος Κουκάς, Yoana Bukovska-Davidova, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη.

Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Χίο, τον χειμώνα του 2022, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και δεν θα είχε ποτέ πραγματοποιηθεί χωρίς την γενναιόδωρη υποστήριξη τοπικών φορέων του νησιού, πολιτιστικών συλλόγων και κοινοτήτων, όσο και ενός πλήθους ταλαντούχων Χιωτών που συμμετείχαν στην παραγωγή, επαγγελματίες του θεάτρου και του κινηματογράφου, υπέροχοι ερασιτέχνες ηθοποιοί, εκπαιδευτικοί, χοροδιδάσκαλοι, μουσικοί κλπ. 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, τις Κοινότητες Καλαμωτής, Αρμολίων, Μεστών, την Πυροσβεστική Χίου, το Λιμεναρχείο Μεστών, τον Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής και το Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεστών, τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής

Το βασικό Cast της ταινίας πλαισιώνουν οι Κωνσταντίνος Αργυρούδης, Ηλίας Σγουραλής, Χαράλαμπος Αργυρούδης, Διαμαντής Αργυρούδης, Νίκος Αρακάς, Χριστόφορος Ρούσσος, Περίανδρος Σαραντινίδης, Μανόλης Σιδεράτος, Δημήτρης Καρύδας, Μιχάλης Κοντός, Ανθούλα Χαιροπούλου, Μαριάνθη Ξυνταριανού, Στέλλα Κοινούση, Μαρκέλλα Δελαβέρη, Μαρκέλλα Καραπιπέρη, Αλεξάνδρα Μελαχρινούδη, Δέσποινα Τουρλιώτη, Μαίρη Αζάπη, Δημήτρης Μπαχάς, Μιχάλης Κρεατσούλας, Μαρκέλλα Γεωργαλά, Μαρία Ρεβελάκη, Μιλτιάδης Σαραντινίδης, Σαράντος Κωστίδης και Θωμάς Καραμουσλής.

Στους δημιουργικούς συντελεστές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η σκηνογράφος Όλγα Λεοντιάδου και η ενδυματολόγος Άννα Καραμουσλή και ο Σαράντος Κωστίδης στην διδασκαλία και εκτέλεση παραδοσιακών χορών. 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2022 και από τότε ταξίδεψε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Tallinn Black Nights, Cairo IFF, Sofia IFF, Galway IFF κ.α). Στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ντάκα απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ενώ στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Ευθαλία Παπακώστα. Η ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Ένωσης Καναδά και Ινδίας, αλλά και στο πρώτο WoW (Women of the World), διεθνές φεστιβάλ γυναικών δημιουργών, που έγινε το 2023 στο ΚΠΙΣΝ. Πρόσφατα αγοράστηκε από την Βρετανική εταιρεία Screenbound και στο Φεστιβάλ Βερολίνου εξασφάλισε διανομή στην Λατινική Αμερική όπου θα μεταγλωττιστεί στα Ισπανικά και Πορτογαλικά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ CAST

Παίζουν: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νίκος Κουκάς, Yoana Bukovska-Davidova, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη. 

Συντελεστές: Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα, Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός, Συμπαραγωγός: Ivan Tonev, Παραγωγή: Steficon, Συμπαραγωγή: Ars Digital, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας, Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή, Ήχος: Γκιόργκι Φιλίποφ, Σκηνικά: Όλγα Λεοντιάδου, Κοστούμια: Αγγελική Παναγιώτου - Άννα Καραμουσλή, Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη. 

Την Μουσική & Sound Art έκανε η Άννα Στερεοπούλου. 

Η Μαρία Ντούζα είναι σκηνοθέτις και σεναριογράφος. Η πρώτη της ταινία ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ & Η ΚΟΥΝΙΑ (2013) προβλήθηκε ευρύτατα σε διεθνή φεστιβάλ, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολυάριθμα European Union Film Festivals στην Ασία και την Αμερική, είχε διανομή σε Ελλάδα και εξωτερικό και πρόσφατα αγοράστηκε από το NETFLIX. Και η νέα της ταινία ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ (2022) προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις και πρόσφατα αγοράστηκε από την Βρετανική εταιρεία Screenbound Uk και βρήκε διανομή στην Λατινική Αμερική. Μεταξύ 2020 - 2023 η Μαρία δημιούργησε (και σκηνοθέτησε μαζί με την Ολίβια Τβαρντόφσκα) τις δημοφιλείς σειρές ιστορίας ΜΙΚΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΜΟ και ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ με την Μαρία Ευθυμίου, για την Βουλή Τηλεόραση και την ΕΡΤ, ενώ βρίσκεται σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης για την επόμενη ταινία της ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ