Την πλήρη διαφωνία της με τη διαδικασία και το περιεχόμενο της ζωνοποίησης των περιοχών Natura στη Χίο εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα αποκλεισμό από τη σχετική διαπαραταξιακή επιτροπή και παράκαμψη της διαδικασίας δημοκρατικής διαβούλευσης. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, το σχετικό πόρισμα κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Χίου σε κυβερνητική εκδήλωση χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση και συμπερίληψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σε έντονο τόνο η Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει: «Διαφωνούμε ριζικά με τη ζωνοποίηση των περιοχών Natura, γιατί επί της ουσίας φαλκιδεύουν και αυτή την ελλιπή προστασία των οικοσυστημάτων που υπήρχε με την προηγούμενη κατάσταση».
Καταγγέλλει μάλιστα ότι επιχειρείται παραπληροφόρηση μέσω δήθεν «επιστημονικών» αναλύσεων που αποσιωπούν τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της φύσης. Η επιτρεπόμενη δραστηριότητα εξορύξεων αντιμονίου στην περιοχή της Αμανής, αναφέρεται χαρακτηριστικά, αποτελεί την πιο κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ προστασίας και ανάπτυξης. «Καθαρή καπιταλιστική λογική που αγγίζει τη σχιζοφρένεια», τονίζει το κείμενο χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας την αποδόμηση του ΣΧΟΑΠ Αμανής.
Παράλληλα, η παράταξη παραθέτει σειρά τεκμηριωμένων ερωταπαντήσεων που αφορούν το δίκτυο Natura 2000, την ιστορία, τους στόχους και το καθεστώς των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων εντός των διαφορετικών ζωνών. Στο επίκεντρο των ενστάσεων βρίσκεται ο διττός χαρακτήρας της νέας χωροθέτησης, η οποία επιτρέπει μια σειρά παρεμβάσεων – από οικοτουρισμό και γεωργικές χρήσεις έως και εξορυκτικές δραστηριότητες – ανάλογα με τη ζώνη, γεγονός που, κατά την ΛΑΣ, θέτει εν αμφιβόλω την ουσία της προστασίας.
Στην πιο αυστηρή Ζώνη Προστασίας της Φύσης (ΖΠΦ), επιτρέπονται ήδη σημαντικές υποδομές και δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, ενώ στην επόμενη ζώνη, την Ζώνη Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών (ΖΔΟΕ), περιλαμβάνονται ακόμα και λατομεία, εξορύξεις, μονάδες βιολογικού καθαρισμού, εγκαταστάσεις ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και δομές περίθαλψης και τουρισμού.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου τονίζει ότι το ζήτημα της πραγματικής προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ευχολόγια ή πρόχειρες χωροταξικές ρυθμίσεις, αλλά απαιτεί ουσιαστική πολιτική βούληση, επιστημονική τεκμηρίωση και την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
«Γύρω από το θέμα έχει αναπτυχθεί ένα κυνήγι μαγισσών, από ειδικούς και μη, που αναφέρονται στις δήθεν καταστροφικές συνέπειες της Natura 2000», καταγγέλλει, επιμένοντας ότι η νέα χωροθέτηση, αντί να ενισχύει την περιβαλλοντική προστασία, εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της φύσης και των πολιτών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.