22.4.2024 13:51

Του ενοικίασαν το αυθαίρετο Ορειβατικό Καταφύγιο Βικίου ως νόμιμο και τώρα του ζητούν μη καταβληθέντα ενοίκια (video)

Τη δική της «Οδύσσεια» που ξεκινά από το 2014 μέχρι και σήμερα, περνά η Οικογένεια Χαβιάρα από τη Λαγκάδα που πριν από 10 ακριβώς χρόνια, αποφάσισε να επενδύσει στο ξεχασμένο τότε Ορειβατικό Καταφύγιο Βικίου, με στόχο τη μετατροπή του σε ένα πλήρως λειτουργικό εστιατόριο σε υψόμετρο 684 μέτρων και σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρων από το χωριό.

Ο Δήμος Χίου γνωρίζοντας ότι πρόκειται για αυθαίρετο κτίσμα, προχώρησε στην ενοικίασή του στον μισθωτή, με την υπόσχεση ότι το κτίσμα θα νομιμοποιηθεί και θα αποκατασταθεί και η πρόσβαση στο σημείο μέσα από την ανακατασκευή του δρόμου.

Αυτά όμως ουδέποτε συνέβησαν. Οι μισθωτές ξεκίνησαν εργασίες ανακατασκευής του Καταφυγίου, ξόδεψαν χρήματα, με τον Δήμο όμως από την πλευρά του να μην προχωρά στα συμφωνηθέντα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ένα χρόνο αργότερα, όλα να είναι έτοιμα, πλην όμως για το καταφύγιο όχι απλώς δεν υπήρχε δρόμος βατός από τα συμβατικά Ι.Χ. αλλά το κυριότερο, παρέμενε αυθαίρετο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει.

Παρά τις εκκλήσεις των εκμισθωτών, ο Δήμος αδιαφόρησε με αποτέλεσμα η οικογένεια Χαβιάρα, να επιστρέψει τα κλειδιά διαμαρτυρόμενη. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, ήταν που πληροφορήθηκε ότι εκτός των άλλων χρωστά και 1.500 ευρώ από ενοίκια για ένα αυθαίρετο κτίσμα, το οποίο ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε, με υπαιτιότητα του Δήμου Χίου.

Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι αυτά τα ενοίκια, οδηγήθηκαν ως μη εισπραχθέντα στην Δ.Ο.Υ. Χίου με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι λογαριασμοί του εκμισθωτή, με την σημερινή δημοτική αρχή να προτρέπει την οικογένεια Χαβιάρα, απλά να κινηθεί δικαστικά ώστε να δικαιωθεί.

Η κατασκευή του καταφυγίου ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με κόστος γύρω στις 800.000 δραχμές περίπου, είχε εγκαταλειφθεί για αρκετά χρόνια.

Το 2009 επισκευάστηκε από την τότε Νομαρχία με κόστος περίπου 100.000 ευρώ και από τότε βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαρκής προσπάθεια αξιοποίησης του, ακόμη και με παραχώρηση χρήσης σε κοινωφελείς φορείς, η οποία δεν απέδωσε, μέχρι που εμφανίστηκε ο συγκεκριμένος επενδυτής.

Για τη μίσθωση του ακινήτου, ακολουθήθηκε η διαδικασία της απευθείας μίσθωσης μετά από διαπραγμάτευση κατά την οποία εγκρίθηκε η ενοικίαση του κτιρίου 50 ευρώ το μήνα, από το Τμήμα Περιουσίας της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ