29.9.2022 11:36

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών

Η 30η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους όσους με το πολύτιμο έργο τους πρόσφεραν στο κοινωνικό σύνολο διαχρονικά.

Τιμούμε τους Μεγάλους Εθνικούς μας Ευεργέτες, που έχοντας ως εφόδιο τη μεγάλη αγάπη για την Πατρίδα τους την Ελλάδα, αποτέλεσαν ένα λαμπρό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και μεγαλοψυχίας προσφέροντας ένα μέρος ή ακόμη και ολόκληρη την περιουσία τους για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της πατρίδας μας.

Η γενναιοδωρία και ο αλτρουισμός τους συνέβαλε στην επιβίωση του Έθνους σε δύσκολα χρόνια και βοήθησε στη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εθνικού κράτους χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους συμπατριώτες τους. Μέσα από μία σειρά έργων όπως η ίδρυση σχολείων, νοσοκομείων, φιλανθρωπικών και κοινωνικών ιδρυμάτων έδωσαν τη δυνατότητα για την ανάπτυξη της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η Χίος μας, νησί σπουδαίων Καπεταναίων, Εμπόρων και Επιχειρηματιών αποτέλεσε πηγή Ευεργετών και Δωρητών τον 19ο αιώνα, καθώς μεγάλος είναι ο κατάλογος των Χιωτών που ίδρυσαν σχολεία, το νοσοκομείο, τη Μητρόπολη και το Λωβοκομείο και για τους οποίους είμαστε περήφανοι και τους οφείλουμε τεράστια ευγνωμοσύνη. Ο Ι. Δρομοκαΐτης, ο Ι. Βαρβάκης, η Έλενα Βενιζέλου, οι Σκυλίτσηδες, ο Γ. Χατζηπατέρας, οι Ράλληδες, η οικογένεια Σκαραμαγκά, ο Α. Συγγρός, ο Α. Κοραής, ο Δ. Μάξιμος, οι Μπενάκηδες και πολλοί άλλοι Χιώτες συνέβαλαν καταλυτικά στην πνευματική, οικονομική και κοινωνική ανόρθωση του νησιού μας.

Οι αρχές και τα ιδανικά αυτών των ανθρώπων πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και δίδαγμα ήθους και ανθρωπιάς για τις νέες γενιές των Ελλήνων και των Ελληνίδων, για να μπορέσουν να βαδίσουν τον δρόμο τους και να υπάρξουν νέοι σύγχρονοι ευεργέτες που θα υψώσουν το ανάστημά τους σε δύσκολους καιρούς.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ