3.6.2022 15:03

Το 2017 οι ίδιοι περιφερειακοί σύμβουλοι είχαν ομονοήσει στις λατομικές ζώνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ερωτηματικά για το πώς προέκυψαν οι Καρυές, με την Περιφερειακή Αρχή να διαβεβαιώνει ότι η αρνητική στάση των κατοίκων σημαίνει και απόρριψη της θέσης

Άστραψε και βρόντηξε το πρωί της Παρασκευής, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, με αφορμή τη συζήτηση που βρίσκεται στο προσκήνιο με θέμα τη δημιουργία επιπλέον λατομικών ζωνών στο νησί.

Ο Περιφερειάρχης, με έγγραφο ανά χείρας, σημείωσε ότι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου της 26ης Απριλίου 2018, οι 33 περιφερειακοί σύμβουλοι είχαν ομονοήσει στο 9ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με αντικείμενο την έγκριση αναγκαιότητας καθορισμού νέων λατομικών περιοχών στην Π.Ε. Χίου.

Στην συγκεκριμένη συζήτηση, εξήγησαν οι παριστάμενοι, αναλύθηκε η έκθεση αναγκαιότητας για νέες λατομικές ζώνες, από την επιτροπή που συνέστησε με απόφασή της η προηγούμενη Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου και η οποία συνήλθε από τις 27.7.2016 έως και τις 29.7.2016.

Από την συγκεκριμένη έκθεση, προέκυψαν 2 θέσεις προς εξέταση, δηλαδή η θέση των υψωμάτων «Κεφαλόβουνο» και «Κακοζύγωτο», νοτίως του ρέματος «Λαγκάδι» του Αίπους καθώς και η θέση «Λακκί» του Αγίου Γεωργίου Συκούση, ενώ από τη συγκεκριμένη έκθεση απουσιάζει η τοποθεσία των Καρυών, με αποτέλεσμα τη δίκαιη αντίδραση των κατοίκων του χωριού.

Να σημειωθεί ότι τις δύο παραπάνω θέσεις, τις είχαν ψηφίσει οι τότε περιφερειακοί σύμβουλοι της Χίου, Κ. Γανιάρης, Κ. Βεργίνας, Ι. Ξενάκης, Κ. Παπαδόπουλος, Π. Μπουγδάνος, Ι. Μανάρας, Ν. Αγραφιώτης, Α. Αργυρούδη καθώς και οι Α. Κυρίτση, Μ. Νικολάρα και Ι. Σπιλάνης. Μοναδική λευκή ψήφος ήταν του κ. Αριστείδη Σγάτζου.

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, η συγκεκριμένη διαδικασία που ξεκίνησε επί Χριστιάνας Καλογήρου, θα πρέπει υποχρεωτικά από τον νόμο να συνεχιστεί στο επόμενο στάδιο που είναι η διαδικασία των αντιρρήσεων από την πλευρά των κατοίκων.

«Μέχρι στιγμής δεν είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο των αντιρρήσεων, ωστόσο ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, από την υπερβολική δημοκρατικότητα που τον διακρίνει και με δεδομένο ότι ακούει την τοπική κοινωνία, έχει αποστείλει ήδη από ημερών τις αντιρρήσεις των κατοίκων αλλά και την επιστολή του Μητροπολίτη Χίου για την εμπλοκή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής των Καρυών», ανέφεραν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ