9.4.2024 12:55

Τηλεδιάσκεψη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, παρόντος του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Γιώργου Λαγουτάρη και με την συμμετοχή Περιφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.

Αντικείμενο ήταν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και η ενεργοποίησή τους έως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί η καταβολή του προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.

Όπως τονίστηκε η μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή. Παράλληλα όπως ειπώθηκε με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, ενώ η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη και διαφανή κατανομή των ενισχύσεων

Ο Περιφερειάρχης συμφώνησε με την αναγκαιότητα της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, καθώς είναι και υποχρέωσης της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δίνει τις επιδοτήσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως απαιτείται η χρηματοδότηση από το Υπουργείο την οποία και αναμένει:

«Στο Βόρειο Αιγαίο η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης αφορά κοντά στα δυο εκατομμύρια στρέμματα, 1.938.300 για την ακρίβεια και το συνολικό ποσό που απαιτείται με βάση τις τιμές του Υπουργείου είναι 872 χιλιάδες. Για να προχωρήσουμε αναμένουμε την χρηματοδότηση από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Η βούληση της Περιφερειακής Αρχής και η εισήγηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας είναι να προχωρήσει η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εφόσον δοθούν, όπως μας διαβεβαίωσε και ο Υπουργός τα χρήματα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ