29.6.2018 13:54

Τάξη στη διαλυμένη ανακύκλωση βάζει το Πρωτοδικείο Χίου

Μόνο ανακυκλώσιμα υλικά και όχι απορρίμματα στη ΒΙ.ΑΛ. η απόφαση της Δικαιοσύνης

Μία σημαντική απόφαση που βάζει τάξη στη διαδικασία της ανακύκλωσης, παρότι ο Δήμος Χίου αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση την «Οικόπολις» εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου.

Με απόφασή της η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Τομπάζη διατάσσει την επαναλειτουργία της επιχείρησης στο Χαλκειός με αυστηρές όπως προϋποθέσεις για τον Δήμο.

Το πιο σημαντικό όμως σημείο της απόφασης αφορά στα υλικά που θα πρέπει να δέχεται η «Οικόπολις» στις εγκαταστάσεις της, αφού η Δικαιοσύνη διατάσσει ότι στη ΒΙ.ΑΛ. θα πρέπει να οδηγούνται καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά και όχι σύμμεικτα μαζί με οικιακά απορρίμματα όπως συμβαίνει τώρα και όπως άλλωστε έχει αποδεχθεί ουκ ολίγες φορές δημόσια ο Γ. Μπελέγρης.

Οι προϋποθέσεις

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου στην απόφασή της σημειώνει ότι ο Δήμος Χίου θα πρέπει «να παραδίδει πράγματι ανακυκλώσιμα υλικά όπως προβλέπει η σύμβαση και όχι απορρίμματα οικιακής ή άλλης χρήσης τα οποία δεν είναι δυνατόν να δεματοποιηθούν προς ανακύκλωση, προκειμένου τα τελικώς δεματοποιημένα υλικά, να προωθούνται περαιτέρω στις εγκεκριμένες εταιρίες ανακύκλωσης και να μην συσσωρεύονται ως εκ της ακαταλληλότητάς τους, στον χώρο των εγκαταστάσεων».

Σε διαφορετική περίπτωση, διατάσσει η πρόεδρος, «δηλαδή σε περίπτωση που ο Δήμος δεν παραδίδει αμιγώς ανακυκλώσιμα υλικά και αυτό βεβαιωθεί από δημόσιο φορέα και συγκεκριμένα από το Τμήμα Περιβάλλοντος Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου η εταιρεία δεν θα έχει δικαίωμα να προβεί σε εκ νέου παύση των εργασιών αλλά να ζητήσει από τον Δήμο, είτε τη μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ, είτε την προώθησή τους σε εγκεκριμένη εταιρεία ανακύκλωσης της επιλογής του η οποία και θα τα αποδεχθεί προς ανακύκλωση».

Η ουσία της υπόθεσης

Ουσιαστικά με αυτή την απόφαση η Δικαιοσύνη, καλεί τον Δήμο να αποδείξει και έμπρακτα όσα μέχρι σήμερα υποστηρίζει ότι, τα υλικά που η «Οικόπολις» χαρακτηρίζει ως απορρίμματα και ζητά την ταφή τους στον ΧΥΤΑ αποτελούν ανακυκλώσιμα υλικά μικρότερης εμπορικής αξίας τα οποία τα δέχονται εταιρείες στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι δικάσιμος των Ασφαλιστικών Μέτρων έχει οριστεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2018.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ