2.5.2023 14:09

Σύσκεψη για να αποφύγουμε τα δελτία νερού στη Χίο – Βίντεο

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη με τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής Μάνο Κουτουλάκη, βρέθηκαν τα ζητήματα υδροδότησης της Χίου, μετά το διαπιστωμένο πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς ποσότητας νερού, η οποία θέτει σε κίνδυνο το νησί ενόψει καλοκαιρινής περιόδους.

Στη συνάντηση εκτός των άλλων συμμετείχε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Βασίλης Μυριαγκός, ο Διευθυντής της εταιρείας Πέτρος Καλογεράκης καθώς και ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Νότη Μηταράκη Φιλόδωρος Βιτέλλας.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χίου αναφέρθηκε στα κονδύλια που έχει απορροφήσει ο Δήμος Χίου από την κεντρική διοίκηση τόσο για το θέμα της λειψυδρίας όσο και για την ορθή λειτουργία της ΔΕΥΑΝΧ.

«Το χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε λελογισμένα τη χρήση του νερού ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να εφαρμόσουμε μέτρα όπως γίνεται σε μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη», ανέφερε ο ίδιος.

Ως προς τα κονδύλια που έχει απορροφήσει ο Δήμος Χίου ο κ. Κάρμαντζης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί από την κεντρική διοίκηση:

  • 35.000 ευρώ για την γεώτρηση του Αγίου Γεωργίου
  • 59.500 ευρώ για την ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης 600 κ.μ. στο Καστέλλο.
  • 146.000 ευρώ για ανταλλακτικά αφαλατώσεων
  • 140.000 ευρώ για μονάδα φίλτρανσης στον Κατράρη

Ενώ ανέφερε ότι εγκρίθηκε το ποσό των 117.000 ευρώ για τη δημιουργία δεξαμενής στη Βολισσό, που θα παίξει τον ρόλο της εφεδρείας μετά την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων.

Τέλος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που υπάρχει στο επόμενο διάστημα για προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή του Λιθίου.

Δήλωση και από τον Νότη Μηταράκη

Δήλωση για το θέμα εξέδωσε και ο υπ. Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας τα εξής:

Στα πλαίσια της δέσμευσης που έκανα στα εγκαίνια του κατασκευαστικού μέρους του φράγματος «Κόρης Γεφύρι» σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για το ζήτημα της υδροδότησης της Χίου.

Η πρόοδος στα «έργα της γενιάς μας» κατά την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη τετραετία στη Χίο απέδειξε πως απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο μας. 

Για την επόμενη τετραετία λοιπόν πρέπει να βάλουμε έναν κοινό στόχο. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος, να επιλύσουμε οριστικά το θέμα του νερού στη Χίο που είναι απαραίτητο σε ποσότητα και ποιότητα, για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Χίου, για την αγροτική και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο έργο σύνδεσης δικτύων, αξιοποίησης φυσικών πόρων και στενευμένες αφαλατώσεις.

Προχωράμε με σχέδιο για το καλό του νησιού μας. Προχωράμε μαζί, με έργα.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ