3.5.2023 9:08

ΔΕΥΑΝ Χίου – Αναπροσαρμόζει τα μέτρα εξοικονόμησης νερού μετά τις πιέσεις

Σε αναπροσαρμογή των μέτρων που αρχικά είχαν ανακοινωθεί, μετά τις πιέσεις και τις αντιδράσεις που δέχτηκε, προχωρά η διοίκηση της ΔΕΥΑΝ Χίου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχής καλλιέργειας μαστίχας, χωρίς ωστόσο να εξαιρούνται από τα μέτρα, τα χωριά με ξεχωριστό δίκτυο ύδρευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΝΧ

Το Δ.Σ της ΔΕΥΑΝΧ προκειμένου να εξυπηρετήσει όλους τους κατοίκους,τους επισκέπτες, τους επαγγελματίες και κάθε άλλη αναγκαία δραστηριότητα του νησιού μας, επανεξέτασε στις 2/5/2023 τα υδρολογικά δεδομένα, τις προτάσεις των φορέων και προέδρων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων και αποφασίζει ομόφωνα:

1.Να διακοπούν όλα τα αρδευτικά υδρόμετρα του Δήμου Χίου, τα οποία είναι συνολικά 4.962. Στα υδρόμετρα αυτά αντιστοιχεί καταγεγραμμένη κατανάλωση 420.000 κυβικών νερού, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μας για το έτος 2022. Σε αυτά τα κυβικά εάν προστεθεί και το μη τιμολογούμενο νερό (από κλοπές, διαρροές, ελαττωματικά υδρόμετρα) το συνολικό ύψος της κατανάλωσης ανέρχεται στα 6.000 κυβικά ημερησίως στην πιο δύσκολη περίοδο από τον μήνα Ιούνιο έως τον μήνα Σεπτέμβριο. Από τους λογαριασμούς των καταναλωτών αυτών να αφαιρεθούν πάγια δύο περιόδων. Να εξαιρεθούν από τη διακοπή υδροδότησης οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, εφόσον προσκομίσουν άμεσα αποδεικτικά έγγραφα επ’ αυτού.

Θα παραμείνουν ανοικτά τα αρδευτικά υδρόμετρα με ελεγχόμενη την κατανάλωση στις περιπτώσεις όπου:

α) μαστιχοκαλλιεργητές που έχουν φυτεύσει νέα δενδρύλλια και έχουν υδρόμετρο στο χωράφι τους, η επιτρεπτή κατανάλωση για πότισμα θα είναι 30 λίτρα ανά δενδρύλλιο τον μήνα.

β) Όσοι έχουν χώρους με οικόσιτα ζώα η ανώτατη επιτρεπτή κατανάλωση θα είναι 20 κ.μ έως το τέλος Οκτωβρίου.

Για την διαδικασία αυτή θα προσκομίσουν άμεσα υπεύθυνη δήλωση όπου θα γράφετε αναλυτικά το αίτημα τους σε αριθμό δενδρυλλίων, ζώων και θα γίνει η απαραίτητη αυτοψία από την υπηρεσία μας.

Η υπέρβαση συνεπάγεται διακοπή του υδρομέτρου.

Για όσους δεν έχουν υδρόμετρο στα χωράφια τους θα μπορούν να παίρνουν νερό από δυο βρύσες που θα τοποθετηθούν σε κάθε χωριό των Μαστιχοχωρίων με την υπόδειξη της ΕΜΧ προς την υπηρεσία μας.

2. Σε συνεργασία με το Δήμο Χίου και το Τμήμα Πρασίνου να περιοριστεί στο ελάχιστο το πότισμα σε χώρους πρασίνου του Δήμου Χίου.

3. Οι βρύσες του πόσιμου νερού σε κάθε χωριό θα λειτουργούν με τις κατά τόπους αποφάσεις των Προέδρων οι οποίοι θα πληροφορήσουν τους κατοίκους με σχετική ανακοίνωση. Στην Πόλη της Χιου παραμένει ο ίδιος τρόπος λειτουργίας.

4. Σε όσες ιδιοκτησίες έχουν τοποθετηθεί τροχόσπιτα, τροχοβίλες, ή κοντέινερ όπου κατοικούν άνθρωποι, η μέγιστη επιτρεπτή παροχή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να είναι 30 κυβικά.

Σκοπός είναι να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη κατανάλωση και άρδευση, επιτρέποντας ταυτόχρονα να καλυφθούν οι ανάγκες διαβίωσης. Υπέρβαση της παραπάνω μέγιστης κατανάλωσης συνεπάγεται διακοπή της υδροδότησης.

5. Σε όλους τους πυροσβεστικούς κρουνούς να τοποθετηθούν λουκέτα ώστε να αποτρέπεται η κλοπή νερού και οι βλάβες στα δίκτυα και τον εξοπλισμό πυρόσβεσης που τέτοιες ενέργειες προκαλούν. Η δράση αυτή να υλοποιηθεί με ενημέρωση και συνεργασία της Πυροσβεστικής.

6. Σε όποιες περιοχές κρίνεται ότι το νερό δεν επαρκεί, να γίνεται περιοδική υδροδότηση η οποία θα ανακοινώνεται έγκαιρα από την υπηρεσία μας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η άσκοπη κατανάλωση που συχνά προκαλεί η συνεχόμενη υδροδότηση.

7. Ενημερώνουμε τους δημότες και επαγγελματίες για μία ακόμα φορά ότι καλό είναι να υπάρχει πρόβλεψη αποθηκευτικού χώρου για το νερό σε κάθε ιδιοκτησία, ώστε να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες τα διαστήματα διακοπής υδροδότησης.

8. Τα παραπάνω μέτρα θα επανεξετάζονται από το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΔΕΥΑΝΧ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ