6.7.2018 11:44

Συναισθηματισμοί και αγοραπωλησίες στη σκιά της ανακύκλωσης

Πως το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για διακοπή της σύμβασης με την «Οικόπολις»

Ένα καλά κρυμμένο παρασκήνιο στο οποίο επικράτησαν προσωπικές διαμάχες, καταγγελίες για ηχογραφήσεις συσκέψεων αλλά και παζάρια για την εξαγορά της εταιρείας «Οικόπολις» από τον Δήμο Χίου αποκαλύφθηκε πλήρως το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την καταγγελία της σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της ιδιωτικής εταιρείας.

Επίκληση στο συναίσθημα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος ο αντιδήμαρχος Γ. Μπελέγρης απέφυγε να υπεισέλθει στην ουσία της διαφοράς με την ιδιωτική εταιρεία δείχνοντας τον δρόμο προς τα αστικά δικαστήρια. Από την άλλη πολλές φορές επανέλαβε ότι οι καταστάσεις που διαμορφώνονται στον χώρο της ανακύκλωσης στη ΒΙ.ΑΛ. εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τους κατοίκους τους Χαλκειούς όσο και για τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια γνωρίζοντας ότι αν πάρει μία φωτιά τότε δεν θα σβήσει ούτε σε μία εβδομάδα. Ποιος άλλος αν ήταν στη θέση μου θα μπορούσε να ηρεμήσει;», διερωτήθηκε.  

Υπονοούμενα για τη σχέση Κάρμαντζη – «Οικόπολις»

Αναφερόμενος στα όσα προηγήθηκαν των δικαστικών διαμαχών με την εταιρεία ο αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί ευθέως και στον Σταμάτη Κάρμαντζη λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες της «Οικόπολις» έκαναν καταγγελία στην Περιφέρεια για την κατάσταση στη ΒΙ.ΑΛ. εξαιτίας της καλής πολιτικής σχέσης που έχουν με τον αντιπεριφερειάρχη, πιστεύοντας ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα αποτυπώσουν αυτά τα οποία ήθελαν.

Έκαναν καταγγελία στην περιφέρεια, εξαιτίας της καλής πολιτικής σχέσης που έχουν με τον αντιπεριφερειάρχη, ότι η κατάσταση που επικρατεί  εκεί μέσα είναι ευθύνη του θέμα.

Κατέρριψε τον ισχυρισμό της Εισαγγελέως

Ο ίδιος διέψευσε μάλιστα ανοιχτά τον ισχυρισμό της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου Σπ. Σταυράτη ότι η Εισαγγελία κινητοποιήθηκε μετά από έγγραφο, λέγοντας ότι η όλη κινητοποίηση της Δικαιοσύνης προκλήθηκε έπειτα από το δημοσίευμα του «π».

«Οικόπολις»: «Εμμονές και απώτερα σχέδια του αντιδημάρχου»

Στον αντίποδα οι ιδιοκτήτες  της εταιρείας έκαναν λόγο για εμμονή του αντιδημάρχου ώστε η εταιρεία να οδηγηθεί σε λουκέτο ενώ κατήγγειλαν και απώτερα σχέδια από την πλευρά του Δήμου χωρίς ωστόσο να δώσουν συνέχεια σε αυτή την καταγγελία.

Γ. Παντελάρας και Γ. Μπαλής υπογράμμισαν ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 η ανακύκλωση λειτουργούσε ομαλά ενώ εντόπισαν τη πηγή του προβλήματος του ανακατέματος των ανακυκλώσιμων υλικών στο γεγονός της αντικατάστασης των κλειστών κάδων από ανοιχτούς.

Επιπρόσθετα τόνισαν ότι από το 2015 ναι μεν υπάρχει αύξηση της ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών ωστόσο υπάρχει συνεχής υποβάθμιση της ποιότητάς τους καθώς και αντίστοιχη αύξηση της ποσότητας των υλικών που χαρακτηρίζονται ως απορρίμματα.

Πάσα δύναμη στήριξη στο πρόσωπο Μπελέγρη από τους συνδικαλιστές

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τον λόγο πήραν και εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων του Δήμου που χαιρέτησαν την απόφαση Μπελέγρη να καταγγείλει τη σύμβαση με την «Οικόπολις», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Διευθυντή της Υπ. Καθαριότητας Α. Γαϊτάνου που σημείωσε ότι η ανακύκλωση δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους αγοράς.


ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Μ. Βουρνούς: «Να διακοπεί η σύμβαση προς όφελος των Χιωτών»

Σε χαμηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Μ. Βουρνού που τόνισε ότι είναι λογικό η εταιρεία να αντιμετωπίζει προβλήματα αφού το 2012 το δίκτυο ανακύκλωσης είχε 300 κάδους και σήμερα 1.200. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η «Οικόπολις» αναγκάζεται να κάνει διαλογή στη ΒΙ.ΑΛ. κάτι που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της λέγοντας ότι «Δυστυχώς το 2012 δεν προβλέφθηκε ΚΔΑΥ, όπως στην πραγματικότητα λειτουργεί σήμερα στη ΒΙ.ΑΛ.».

Ε. Καλκούνη: «Με συνεπήρε ο λόγος του Γιώργου Μπελέγρη»

Στήριξη στο πρόσωπο του Γ. Μπελέγρη παρείχε το σύνολο των συμβούλων της συμπολίτευσης με πιο χαρακτηριστική τη συναισθηματική τοποθέτηση της Ε. Καλκούνη.

«Είναι χαρακτηριστική η δύναμη της αγανάκτησης του αντιδημάρχου. Ο λόγος του είχε μία δυναμική που με συνεπήρε. Είναι πολύ κρίμα η ανακύκλωση να χαθεί μαζί με τα ανακυκλώσιμα στον ΧΥΤΑ», είπε.

Σ. Συριώδης: «Δεν θα θαφτούν τα ανακυκλώσιμα»

Ευθεία επίθεση στην εταιρία εξαπέλυσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σ. Συριώδης λέγοντας ότι οι μπάλες των αντικειμένων που μετέφερε η «Οικόπολις» στον ΧΥΤΑ είναι ανακυκλώσιμα τα οποία δεν πρόκειται να θαφτούν.

Σε αντίθεση με τις εισηγήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας οι σύμβουλοι του συνδυασμού Λαμπρινούδη συνέστησαν υπομονής λέγοντας ότι δεν πρέπει ο Δήμος να προβεί στην καταγγελία της σύμβασης 5 μήνες πριν τη λήξη της, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2015.

«Μία διακοπή με βάση τις σημερινές συνθήκες θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και θα χαθεί η μπάλα σε μία περίοδο που υπάρχει κίνδυνος στη ΒΙ.ΑΛ.. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να λήξει ομαλά η σύμβαση και μετά να δούμε πως  ο Δήμος θα αναλάβει τη διαδικασία. Ας βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας και ας αποφύγουμε χειρότερες καταστάσεις», επεσήμανε ο  Π. Λαμπρινούδης.

Τέλος τόσο η «Χιακή Συμπολιτεία» όσο και η «Λαϊκή Συσπείρωση» επεσήμαναν την ανάγκη διαχείρισης της ανακύκλωσης αποκλειστικά από δημόσιους φορείς.

«Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μας δικαιώνουν πλήρως. Υπάρχουν οικονομικά ζητήματα και ζητήματα κερδοφορίας. Είναι δηλαδή ο πυρήνας της καπιταλιστικής λογικής. Συνηγορούμε στην καταγγελία της σύμβασης με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μόνιμο προσωπικό, προαγωγή του κοινωνικού κέρδους και όχι αύξηση ανταποδοτικών», ανέφερε ο κ. Σκούφαλος.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ