Την Ικαρία θα επισκεφθεί την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 113 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού από την οθωμανική κυριαρχία.
Η επίσκεψη του κ. Μουτζούρη, ο οποίος θα συνοδεύεται από συνεργάτες του, εντάσσεται στη διαχρονική έμφαση που δίνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των νησιών και στην ενίσχυση του τοπικού πατριωτικού αισθήματος. Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον Άγιο Κήρυκο, περιλαμβάνουν επίσημη δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παραδοσιακούς χορούς και πολιτιστικές δράσεις.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ικαρία τιμά την 17η Ιουλίου 1912, ημέρα κατά την οποία το νησί απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό ζυγό, με πρωτοβουλία και ηρωισμό των ίδιων των κατοίκων της. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ιστορικό ορόσημο, καθώς η Ικαρία υπήρξε από τις πρώτες περιοχές του Αιγαίου που διεκδίκησαν την ελευθερία τους, ανακηρύσσοντας μάλιστα προσωρινά την ανεξαρτησία της.
«Η Ικαρία δεν είναι απλώς ένας όμορφος τόπος. Είναι ένα σύμβολο ελευθερίας, αξιοπρέπειας και αντοχής», δήλωσε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης στα ακριτικά νησιά.
Η παρουσία της Περιφερειακής Αρχής στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις αποτελεί, πέραν της ιστορικής τιμής, και ένα μήνυμα στήριξης προς τους κατοίκους της Ικαρίας, εν μέσω των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.