3.12.2020 14:16

Προσβάσιμος τουρισμός για ΑμεΑ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου. Όπως όλες οι παγκόσμιες ημέρες αποτελεί μια αφορμή για αναστοχασμό. Έχει συχνά διατυπωθεί η άποψη πως το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας κρίνεται από την στάση της απέναντι στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και από τον βαθμό υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας τους. Αυτό καθιστά τον τουρισμό έναν τομέα κρίσιμο όσον αφορά στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. 

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που η έννοια της φιλοξενίας είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα μας και ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία, δεν μπορεί παρά να δοθεί έμφαση στο κομμάτι του προσβάσιμου τουρισμού. Ένα από τα σημαντικότερα αγαθά είναι η ίση πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρίες στην εμπειρία του ταξιδιού και σε ό,τι αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μια ομοιογενή ομάδα, αλλά υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές δυνατότητες ανάλογα με τις μορφές αναπηρίας, καθίσταται απαραίτητη η ύπαρξη οργανωμένων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων σε διάφορα στάδια του τουριστικού προϊόντος. Η συζήτηση αυτή έχει απασχολήσει και το περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, έτσι ώστε να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρώτο βήμα αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στα ζητήματα του προσβάσιμου τουρισμού, και όσων εμπλέκονται στις υποδομές μετακίνησης, συγκοινωνίες, υποδομές τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποδομές Τουριστικών Επιχειρήσεων (εστίασης, διασκέδασης, καταλύματα, ξενοδοχεία).

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει προχωρήσει σε μια πρώτη καταγραφή των υποδομών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε τουριστικές υπηρεσίες και τοποθεσίες, ξενοδοχεία, παραλίες κ.λ.π) και ταυτόχρονα έχει ενσωματώσει κώδικα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε όλες τις ιστοσελίδες τουριστικής προβολής και τις εφαρμογές της Π.Β.Α., όπως για παράδειγμα η ψηφιακή ξενάγηση για τον Όμηρο. 

Για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με φορείς που εμπλέκονται στην οργάνωση και ανάδειξη τουριστικών υπηρεσιών για ΑΜΕΑ, με στόχο την προσέλκυση και εξυπηρέτηση της αγοράς του “προσβάσιμου τουρισμού” στα νησιά μας. Οφείλουμε να δούμε όλες τις απαιτούμενες προσαρμογές στο περιβάλλον και στο τουριστικό προϊόν των νησιών, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να το απολαμβάνουν.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ