21.6.2019 10:58

«Πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν για τη θέση της Περιφέρειας στην προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής»

Η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών του Γ. Σπιλάνη για τη διαβούλευση της Τρίτης

Με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, οφείλουμε μαζί με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ να λάβουμε υπόψη μας στις πολιτικές που εφαρμόζουμε από τη μια μεριά μέτρα για να μειώνουμε τις ανθρώπινες δράσεις που αυξάνουν τα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου που συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή και από την άλλη να λαμβάνουμε μέτρα για να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που γίνονται όλο ένα και περισσότερο εμφανείς όπως βλέπουμε με την αλλαγή στο χρόνο και στην ένταση των καιρικών φαινομένων όπως οι βροχές που οδηγούν σε πλημύρες αλλά και λειψυδρία, από την αλλαγή στο κλίμα που επηρεάζει τις καλλιέργειες όπως διαπιστώνουν οι αγρότες κάθε χρόνο όλο και περισσότερο κλπ.

Η υποχρέωση αυτή δεν είναι μόνο εθνική αλλά και περιφερειακή. Ετσι η Περιφέρεια Β.Αιγαίου ανέθεσε - όπως ήταν υποχρεωμένη - την εκπόνηση της Στρατηγική για τη Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ). Το γιατί η μελέτη ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία και όχι στη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου που είναι ο κατ’ εξοχή εξειδικευμένος φορέας γνώσης και μελέτης αυτών των φαινομένων μόνο η κα Καλογήρου μπορεί να απαντήσει.

Η πρώτη φάση της μελέτης παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς πολύ δημοσιότητα και υπήρξαν σοβαρές κριτικές κυρίως από συναδέλφους του Πανεπιστημίου σε δομικά στοιχεία της μελέτης. Μάλιστα υπήρξε και σχετικό υπόμνημα από πλευράς του Πανεπιστημίου.

Τη προσεχή Τρίτη παρουσιάζεται στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης (ΠΕΔ) το τελικό κείμενο για γνωμάτευση (https://www.pvaigaiou.gov.gr/διαβούλευση/). Η σχετική ενημέρωση έφτασε στα μέλη της Επιτροπής και στις Περιφερειακές Παρατάξεις και μέχρι εκεί. Καμία άλλη δημοσιότητα δεν δόθηκε, λες και το θέμα αυτό δεν αφορά στους πολίτες των νησιών, ενώ οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι η ΠΕΔ ουσιαστικά δεν λειτουργεί και η σύγκλιση της γίνεται απλά για τυπικούς λόγους.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι χωρίς ενημερωμένους πολίτες δεν μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στη πορεία της περιφέρειας ειδικά σε ένα θέμα όπως αυτό της διαχείρισης του περιβάλλοντος που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα του σχεδίου μας για Βιώσιμη Ανάπτυξη με ποιοτικά, πράσινα και ίσων ευκαιριών νησιά.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καλεί τους πολίτες των νησιών να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα αυτό και να είναι παρόντες στις αίθουσες τηλεδιάσκεψης του Περιφερειακού Συμβουλίου στα 5 μεγάλα νησιά τη Τρίτη στις 9πμ.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεσμεύεται να συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για τα βασικά αναπτυξιακά θέματα και ειδικά για τα θέματα περιβάλλοντος για τα οποία η Περιφέρεια οφείλει να έχει άποψη και δράση.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ αποτελεί προϋπόθεση για ένα διαφορετικό μέλλον για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ