28.2.2019 12:06

«Όταν η μπόχα της καμαρίλας έφθασε στα ρουθούνια μου παραιτήθηκα»

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΚΕΧ μιλά ανοιχτά για τους λόγους της παραίτησής του και περνά από κόσκινο τους πάντες

Αυθόρμητος και αυθεντικός ο πρόσφατα παραιτηθείς από πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. Γιώργος Κερμπάτσος μιλά για πρώτη φορά ανοιχτά για τους λόγους που τον οδήγησαν να εγκαταλείψει το όχημα της Δημοτικής Αρχής Βουρνού, κάνει την αποτίμηση της 5ετίας που πέρασε και σχολιάζει την απουσία ενότητας στον συνδυασμό της «Πρωτοβουλίας».


Η προσωπική πορεία

  • Γεννήθηκα 15 Φεβρουαρίου του 1962 στη Χίο. Γονείς μου ο Νίκος Κερμπάτσος και η Δέσποινα Παντελάρα. Μεγάλωσα στην Ευαγγελίστρια και πήγα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο . Υπέροχες αναμνήσεις από τα μαθητικά παιχνίδια στο διάσημο “τρίγωνο” του σχολείου, στο γήπεδο που τότε ήταν χώμα, αλλά και στις ταράτσες και τον υπαίθριο χώρο , του υπό ανέγερση μουσείου.
  • Μετά στο Γυμνάσιο και στο τότε Πρακτικό τμήμα στο Λύκειο Αρρένων. Προσανατολισμός των αρίστων της εποχής ήταν  οι Πολυτεχνικές σχολές. Κάποια στιγμή στην πορεία, έμεινα πίσω στα Μαθηματικά, οπότε δεν αποτόλμησα να δοκιμάσω στο Πολυτεχνείο και στράφηκα προς τον Ιατρικό κλάδο, όπου τότε δεν εξετάζονταν τα Μαθηματικά.
  • Έτσι το 1979 εισάγομαι στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοιτώ το 1985, υπηρετώ τη στρατιωτική μου θητεία στο Οδοντιατρείο του 96 ΤΥΕΘ, και έκτοτε εργάζομαι ως ιδιώτης οδοντίατρος. Απολογισμός: Κάθε εμπόδιο για καλό. Κόλλησα στα Μαθηματικά, με κέρδισε η Οδοντιατρική που την αγάπησα και με αγάπησε.

Η είσοδος στα κοινά και η γνωριμία με την «Πρωτοβουλία»

  • Η ενασχόληση μου με τα κοινά, ξεκίνησε το 1998 , σε ηλικία 36 ετών, με τον Πέτρο Παντελάρα, ο οποίος εξελέγη Δήμαρχος Χίου. Ανέλαβα την προεδρία του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης και αργότερα και τους Παιδικούς σταθμούς ενώ το 2001-2002 υπηρέτησα και από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Το 2006 συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του Παντελή Βρουλή,  και έκτοτε δεν ασχολήθηκα με τα κοινά, παρά μόνο με το ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, στο οποίο εκλέγομαι ανελλιπώς από το 1990 μέχρι σήμερα.  Θεωρούσα ότι ο κύκλος μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε κλείσει, μέχρι που ένας  πολύ καλός συμμαθητής και φίλος, με έπεισε, όχι πολύ εύκολα είναι η αλήθεια, ότι η Πρωτοβουλία είναι μια προσπάθεια με την οποία αξίζει να συμπορευθεί κανείς. Προσωπικά δεν γνώριζα κανέναν από τους πρωτεργάτες της Πρωτοβουλίας , ούτε καν τον Μανώλη Βουρνού, πλην του Δημήτρη του Καράλη, ο πατέρας του οποίου ,και ο πατέρας μου υπήρξαν για 50 χρόνια αγαπημένοι  συνεργάτες.
  • Έτσι ανέβηκα στο γραφείο της στοάς. Γνωστό μέρος για μένα, παλιά αποθήκη του “Καράλη”, θυμήθηκα που έπαιζα εκεί μέσα και κρυβόμουνα πίσω από τις “γαδούρες” με τα ρούχα. Έτσι ξεκινήσαμε, τραβώντας με κι ας κλαίω.

Η εμπειρία των τελευταίων 5 ετών

  • Μετά από δύο δημοτικές θητείες  και μάλιστα και από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου παλαιότερα, αλλά και από την καθόλου εύκολη θέση του προέδρου της ΔΗΚΕΧ, αν αναλογισθεί κανείς ότι πρέπει να διοικήσει πολλές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους δομές (Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, Κινηματογράφο και θέατρο,  Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, υδροθεραπευτήριο Αγιασμάτων) μπορώ να πω ότι έχω αποκτήσει μια μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά θέματα.
  • Παρ' όλες τις δυσκολίες- και υπήρξαν πολλές- στέκομαι στη καλή σχέση που είχα με τους εργαζόμενους στην κοινωφελή επιχείρηση. Ενενήντα άτομα απασχολεί η ΔΗΚΕΧ και η σχέση μας με όλους , ήταν σχέση σεβασμού και αλληλεγγύης.
  • Εκτίμησα την αφοσίωση τους στην εργασία τους και από αυτό αντλούσα έμπνευση και δύναμη. Σε αυτούς είναι η σκέψη μου και από το βήμα αυτό τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά για αυτά τα τέσσερα χρόνια εξαιρετικής συνεργασίας.

«Η «Πρωτοβουλία» δεν έγινε ποτέ συνδυασμός»

  • Προσωπικά την 'Πρωτοβουλία” δεν τη γνώρισα. Μπήκα στο συνδυσμό μια μέρα πριν  κατατεθούν οι υποψηφιότητες και ασχολήθηκα αμέσως με την εκλογική διαδικασία. Μετά τις εκλογές, έγιναν μια δύο μαζώξεις και κεί γνώρισα κάποια άτομα. Άρα δεν είμαι ο καταλληλότερος γα να απαντήσω.
  • Βλέπω όμως ότι σήμερα αυτή η ομάδα δεν υπάρχει. Άρα συμπεραίνω ότι  ατόνησε μετά τις εκλογές, διότι δεν υπήρξε η ανάλογη προσπάθεια για να διατηρηθεί. Δυστυχώς ούτε οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι γίναμε ποτέ συνδυασμός.
  • Είχα πει στο Μανώλη Βουρνού, σε ανύποπτο χρόνο, ενώπιον αρκετών  συμβούλων, ότι δεν μπορούμε να είμαστε  όλοι φίλοι, αλλά είναι ανάγκη να γίνουμε συνδυασμός. Πράγμα που σημαίνει, εξοντωτικός εσωτερικός διάλογος, αλλά ενιαία στάση στο δημόσιο λόγο. Εκτιμώ οτι δεν το καταφέραμε και δυστυχώς αυτό έγινε εμφανές, σε πολλές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ειδικά στο δύσκολο θέμα του μεταναστευτικού.

Ο Μανώλης Βουρνούς ως Δήμαρχος Χίου

  • Στον Μανώλη Βουρνού συμποσούνται όλα τα εχέγγυα ενός καλού δημάρχου. Νέος , με επιστημονική κατάρτιση, σε ένα  επιστημονικό τομέα ιδανικό  για τη  θέση αυτή, κοινωνική μόρφωση και έμφυτη ευγένεια, ικανότητα να κατανοεί προβλήματα και να σχεδιάζει λύσεις, πολύγλωσσος, εργατικός, έντιμος.
  • Αυτές του τις ιδιότητες αναγνώρισαν οι συνδημότες μας και τις επιβράβευσαν με την ψήφο τους. Αναμφισβήτητα ήταν άπειρος και ίσως εδώ έχει εφαρμογή το ρητό που μαθαίνουν όλοι οι πρωτόμπαρκοι. “Ερέτην χρήναι πρώτον γενέσθαι, πριν πηδαλίοις επιχειρείν”.
  • Ίσως λόγω αυτής της απειρίας παρασύρθηκε από λάθος άτομα και σε λάθος επιλογές. Γρήγορα φάνηκε μια υπεροψία , ένας πολιτικός ναρκισσισμός, μια άκαμπτη στάση,  μια αδυναμία πολιτικών ελιγμών, πράγμα που δυναμίτισε ευρύτερες συναινέσεις. Αυτό φρέναρε αρκετές φορές , θέματα που θα μπορούσαν να προχωρήσουν, αν επιδεικνυόταν μια διαφορετική πολιτική στάση.

Η αποτίμηση της πορείας της δημοτικής αρχής

  • Η δημοτική αρχή κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και επέδειξε εργατικότητα , εντιμότητα , προσήλωση στη νομιμότητα . Δυστυχώς οι προσπάθειες αυτές δεν έφεραν πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα.
  • Έγινε μια καλή διαχείριση, αλλά φοβάμαι ότι πέραν τούτου, ο Χιώτης δημότης δεν είδε να δικαιώνονται οι ελπίδες που είχε εναποθέσει στη νέα δημοτική αρχή. Στήριξα το δήμαρχο στην πρώτη του εκλογή, αλλά στη πορεία  είδα ότι  αυτά  τα οποία υποσχεθήκαμε στο πρόγραμμα που θέσαμε στην έγκριση των δημοτών  μας, δεν υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Υπήρξαν σίγουρα  αντικειμενικές δυσκολίες, τόσο διοικητικές όσο και οικονομικές, έγιναν πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς έγιναν και πολλά λάθη.
  • Μπορούσαμε να πάμε πολύ καλύτερα, ειδικά όταν η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν  υποτονική έως ανύπαρκτη. Αντ' αυτού αναλωθήκαμε σε συνεδριάσεις , που ενώ ξεκινούσαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις , κατέληγαν σε αυτογκόλ και αυτό άφηνε μια πικρή γεύση σε πολλούς συναδέλφους με τους οποίους συζητούσαμε. Κι αυτή η πικρή γεύση, δεν είναι ότι καλύτερο μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών.

Το μεταναστευτικό και τα μοιραία λάθη

  • Η δημοτική αρχή κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα γεγονός που καταρχήν δεν ήταν στις αρμοδιότητες της. Η αλληλεγγύη που έδειξε ο κόσμος στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, ήταν αξιοθαύμαστη. Όταν τέθηκε σε εφαρμογή η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και άρχισε ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά, και ταυτόχρονα η επέλαση του αμοιβόμενου εθελοντισμού των ΜΚΟ, η στάση του κόσμου άλλαξε.
  • Κατάλαβε οτι πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης Τσίπρα, ήταν η μετατροπή των νησιών σε αποθήκες ψυχών. Η ΒΙΑΛ έγινε μέσα σε μια νύχτα κέντρο κράτησης απροσδιόριστου χρόνου,  δεδομένων των πολύ αργών διαδικασιών ασύλου. Στο σημείο αυτό έπρεπε η Δημοτική αρχή, να καταγγείλει αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και να διακόψει κάθε συναλλαγή.  Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, όχι εναντίον των μεταναστών,  αλλά κατά της πολιτικής εγκλωβισμού.
  • Η δημοτική αρχή εξελέγη για να υπηρετήσει το Χιώτη δημότη και όχι για να ασχοληθεί με διαχείριση φυλακής. Ούτε ήταν στην αρμοδιότητα της να συζητά με το κατ' ευφημισμό υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, για χωροθέτηση νέου καταυλισμού στον πρώην ΧΥΤΑ. Είχα ξεκαθαρίσει με υπόμνημα μου στην διαπαραταξιακή επιτροπή για το προσφυγικό , ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έδινα θετική ψήφο για το ΧΥΤΑ, λύση η οποία έγινε προφανές ότι είχε ήδη συμφωνηθεί μεταξύ δημάρχου και κυβέρνησης, ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και  ομολογήθηκε από τον ίδιο τον κ. Μπαλάφα κατά την εδώ επίσκεψη του.
  • Εν κατακλείδι η ταύτιση με την ανερμάτιστη κυβερνητική πολιτική και η διγλωσσία της δημοτικής αρχής στο θέμα αυτό, δεν με βρήκε σύμφωνο. Ο δήμαρχος έπρεπε να ακούσει τη φωνή των δημοτών του και όχι να συμπλέει με την κυβέρνηση. Τώρα τελευταία φαίνεται να αλλάζει ρότα. Άρα ίσως είχαν κάποια αξία οι αντίθετες φωνές.

Η απόφαση παραίτησης

  • Σε κάθε άνθρωπο φθάνει κάποτε η στιγμή, να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Δεν είμαι άνθρωπος που αποφεύγω την ευθύνη και λέω πάντοτε τη γνώμη μου, χωρίς φόβο και πάθος, όπως το έχω αποδείξει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και μέσα στο συνδυασμό που συμμετείχα.
  • Περίμενα μεγαλύτερη στήριξη στο έργο που είχα αναλάβει στη ΔΗΚΕΧ. Δυστυχώς αυτή  η δημοτική αρχή δεν στήριξε την κοινωφελή επιχείρηση ούτε οικονομικά, ούτε διοικητικά όποτε χρειάσθηκε. Αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι , ήταν όταν αντιλήφθηκα ότι για θέματα που αφορούσαν το ΔΗΚΕΧ και κάποιο άλλο νομικό πρόσωπο, άλλα συζητούσαμε παρουσία του Δημάρχου και των επιτελών του και άλλα αποφασίζονταν από παρασυναγωγές και παράκεντρα.
  • Όταν η μπόχα της καμαρίλας έφθασε στα ρουθούνια μου, η παραίτηση ήταν μονόδρομος.  Έφυγα ησύχως και εντίμως. Δεν κράτησα  τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου όπως θα μπορούσα, και  δεν τη στέρησα  από το συνδυασμό της πλειοψηφίας.  Ταυτόχρονα θεωρώ ότι  με τον τρόπο αυτό διευκόλυνα την επίλυση κάποιων θεμάτων της ΔΗΚΕΧ, αφού έτσι τίθενται όλοι προ των ευθυνών τους.
  • Μετά την παραίτηση μου, είχα προτάσεις συμμετοχής σε τουλάχιστον τέσσερα ψηφοδέλτια, τόσο σε δημοτικούς, όσο και σε περιφερειακούς συνδυασμούς. Διατηρώ το δικαίωμα επιλογής κατά την κρίση μου και θα αποφασίσω σύντομα πως θα πορευθώ από δω και μπρός.

Η ανάγκη συμμαχιών

  • Το νέο σύστημα εκλογικό σύστημα, φαίνεται καταρχήν σωστότερο, εφόσον αποτυπώνονται με τον πιο δίκαιο τρόπο, στο δημοτικό συμβούλιο, οι επιλογές των δημοτών, σε επίπεδο προσώπων. Ευνοεί μικρότερες ομάδες και σχήματα που με το παλιό σύστημα δεν  θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν.
  • Σίγουρα θα υπάρξει ένας πλουραλισμός ιδεών και απόψεων. Εκ πεποιθήσεως είμαι άνθρωπος του διαλόγου και της σύνθεσης και σέβομαι όλες τις απόψεις. Ο σεβασμός στην άποψη, είναι πιο σημαντικός από την ίδια την άποψη. Θεωρητικά αυτό θα είναι προς όφελος του θεσμού.
  • Το πρόβλημα είναι ότι η άσκηση διοίκησης απαιτεί αποφάσεις , πολλές φορές με αυξημένη πλειοψηφία, πράγμα που θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Απαιτείται λοιπόν πολιτική ωριμότητα από όλους.
  • Τόσο από το εκλογικό σώμα που πρέπει να στηρίξει πρόσωπα με πολιτική εμπειρία και  ωριμότητα , αλλά και από τον  δήμαρχο που θα εκλεγεί, ο οποίος πρέπει να έχει τη ικανότητα  σύνθεσης διαφορετικών απόψεων , να μην είναι απόλυτος και άκαμπτος, να αντιλαμβάνεται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις ανάγκες του νησιού , ώστε να σχεδιάζει πολιτικές όχι ερήμην των δημοτών αλλά με την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συναίνεση.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ