20.5.2019 13:32

Νομικό Πρόσωπο: Αυλαία της 5ετίας με πλούσιο απολογισμό δράσης

«Μονόδρομος η κάθοδός μου με τον Μανώλη Βουρνού. Δεν είναι σχέση δούνε και λαβείν αλλά στήριξη μίας προσπάθειας που έφερε απτά αποτελέσματα», είπε

Έναν πλούσιο απολογισμό δράσης κατά την 5ετή θητεία του στη Διοίκηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου, παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Παντελής Καμπούρης.

Όπως εξήγησε βασικός στόχος του Νομικού Προσώπου ήταν, αφενός να αναβαθμίσει τις δομές που διαχειρίζονταν, αφετέρου να φέρει την κοινωνία πιο κοντά στον αθλητισμό και στον πολιτισμό καθώς και να διευκολύνει τη μέση χιώτικη οικογένεια μέσα από την παροχή υπηρεσιών στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι όλες οι δράσεις έγιναν με την ίδια επιχορήγηση χωρίς να αυξηθούν τα κονδύλια κάτι που απέδωσε στο νοικοκύρεμα και στην ορθή διαχείριση. 

Αναλυτικά είπε:

Οι άξονες διοίκησης

  • Η ανασυγκρότηση της Φιλαρμονικής

Το 2014 παραλάβαμε μία Φιλαρμονική με σημαντικά προβλήματα. Μία φιλαρμονική που αναγκάζονταν να κάνει πρόβες στο υπόγειο του Δημαρχείου, με μουσικά όργανα που βρίσκονταν μόνο στα χαρτιά χωρίς κανείς να γνωρίζει που βρίσκονται, μία Φιλαρμονική που λειτουργούσε οριακά.

Μετά από 5 χρόνια δημιουργήσαμε έναν μεγάλο αυτόνομο χώρο στην Οδό Δημοκρατίας όπου στεγάζεται από τον Απρίλιο του 2017, αγοράσαμε διάφορα μουσικά όργανα και με τη συμβολή της Μαέστρου προχωρήσαμε στην ανασυγκρότησή της μέσα από παιδικά τμήματα, συναυλίες με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων αλλά και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στη Μεγάλη Λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων στην Κέρκυρα.

  • Οι αθλητικοί χώροι

Αναλαμβάνοντας το 2014, το μεγαλύτερο εμπόδιο που συναντήσαμε στο κομμάτι του αθλητισμού ήταν το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους, τα γήπεδα της Χίου στερούνταν αδειών, αδειών λειτουργίας και πιστοποιητικών.

Σταδιακά μέσα σε μία 5ετία, όλοι οι αθλητικοί χώροι καθώς και η χρήση του πολυχώρου της Φάρκαινας πέρασαν στο Νομικό Πρόσωπο. Έτσι σήμερα όλα τα γήπεδα είναι αδειοδοτημένα και με πιστοποιητικά πυρασφάλειας, για πρώτη φορά εκτελούνται προγράμματα άσκηση για όλους, εγκεκριμένα μάλιστα από τη Γ.Γ. Αθλητισμού ενώ ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε μία σειρά σημαντικών έργων για την αναβάθμισή τους.

Η πλήρης ανακαίνιση του Ιωνικού Κολυμβητηρίου με την απόκτηση συστήματος ελεγχόμενης εισόδου, την αγορά οργάνων γυμναστικής, την αντικατάσταση υποσταθμού ηλεκτροδότησης και την επισκευή των φίλτρων των πισινών είναι μερικά από αυτά.

Επίσης καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία του Ιωνικού Κολυμβητηρίου, είναι η ενεργειακή του αναβάθμιση, η πλήρης ανακαίνιση των ξενώνων φιλοξενίας και  η λειτουργίας του μετά από πάρα πολλά χρόνια, η κατασκευή γηπέδου beach soccer και beach volley και τέλος η χρηματοδότηση μέσω Π.Δ.Ε. από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 1 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού και την λειτουργία της εξωτερικής πισίνας με θέρμανση.

Στόχος όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι το Ιωνικό Κολυμβητήριο να μπει στο κάδρο των μεγάλων πανευρωπαϊκών ή και παγκόσμιων διοργανώσεων.

Το Ν.Π.. προχώρησε στην αλλαγή χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο και στο γήπεδο του Κοφινά, στην επανατοποθέτηση των πυλώνων ηλεκτροφωτισμού, στον εξοπλισμό των ιατρείων όλων των γηπέδων, στην επισκευή αποδυτηρίων καθώς και στην προμήθεια αθλητικού υλικού για την άσκηση όλων των σωματείων. 

Αυτές τις ημέρες δημοπρατείται με 540.000 και η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Καρδαμύλων, της Καλλιμασιάς και του Δημοτικού Σταδίου Χίου ενώ μέσω του Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας θα δοθούν 1 εκ. ευρώ για το γήπεδο του Εφήβου στον Κάμπο, 800.000 ευρώ στο Γήπεδο των Θυμιανών, 300.000 ευρώ για την αλλαγή χλοοτάπητα στο γήπεδο του Αγίου Γεωργίου και 180.000 στη Συκιάδα για την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. 

  • Οι αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις

Μέσα σε μία 5ετία το Νομικό Πρόσωπο, μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες κατάφερε να διοργανώσει και να συνδιοργανώσει σημαντικές αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Έτσι από τις δύο ετήσιες δράσεις το 2014, φθάσαμε στις 34 το 2018 και από τις αρχές του 2019 μέχρι και σήμερα έχουμε φθάσει τις 12.

Στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες δράσεις στοχεύουν στην προσέλκυση επισκεπτών στο νησί, μέσα από πανελλήνια και βαλκανικά τουρνουά, στην οικονομική ενίσχυση των αξιόλογων πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων της Χίου αλλά και στην ανάγκη του Χιώτη για ψυχαγωγία μέσα από ποιοτικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

  • Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διοίκησης του Νομικού Προσώπου και για το οποίο να μας επιτραπεί να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, έχει να κάνει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Από τα 200 βρέφη και νήπια το σχολικό έτος 2014-2015, φθάσαμε στα 402 το 2018 και στα 374 φέτος, μετά την εφαρμογή του Π.Δ. που ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές των κριτηρίων.

Στο διάστημα αυτών των ετών εκτός από την αύξηση των παιδιών προνηπίων και βρεφών αναβαθμίστηκαν οι δομές μας και συνεχώς αναβαθμίζονται.

Με την ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, βελτιώνονται οι παιδικοί σταθμοί με νέο εξοπλισμό και δημιουργούνται νέοι.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την προμήθεια επίπλων εκπαιδευτικού υλικού και εποπτικών μέσων, την ανακαίνιση παιδικών χαρών με τις νέες προδιαγραφές στις δομές μας, τη δημιουργία κεντρικής κουζίνας στο βρεφονηπιακό σταθμό επί της οδού Καλουτά, την ένταξη σε πρόγραμμα για ανέγερση νέου παιδικού σταθμού σε οικόπεδο πλησίον του υπάρχοντος παιδικού σταθμού στην ίδια οδό. Επίσης ολοκληρώθηκε ο Παιδικός σταθμός Καμποχώρων, στο Χαλκειός, στον οποίο θα μεταστεγαστεί αυτός που λειτουργεί στο Βερβεράτο και προβλέπεται να ξεκινήσει η δημιουργία νέου παιδικού σταθμού Μαστιχοχωρίων στη Βέσσα, ο οποίος έχει ήδη ενταχθεί σε δύο προγράμματα.

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε και τη φιλοξενία των παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες κάτι το οποίο είχε ιδιαίτερη αποδοχή σε οικογένειες με εργαζόμενους γονείς. 

  • Διεύθυνση Υπηρεσιών Υποστήριξης

Τέλος σε ότι αφορά στην Διεύθυνση Υπηρεσιών Υποστήριξης, μεταστεγάστηκε σε ιδιόκτητα γραφεία μετατρέποντας το παλιό κτίριο σε χρήσιμο χώρο και ομορφαίνοντας έτσι το γήπεδο.

Σ΄ αυτό το χώρο γίνονται πλέον οι περισσότερες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αγοράστηκαν όπου ήταν απαραίτητο νέα γραφεία και ο εξοπλισμός σε Η/Υ εκσυγχρονίστηκε. Το πρωτόκολλο πλέον λειτουργεί ηλεκτρονικά εξασφαλίζοντας έτσι ταχύτητα και εξοικονόμηση χρόνου κατά τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας.

Σημαντική θεωρείται και η αύξηση κατά 50% του προσωπικού μέσα στην τελευταία 5ετία μέσω ΕΣΠΑ.

Ευχαριστίες

Επιτρέψτε μου πριν κλείσω να πω το εξής. Για εμένα προσωπικά ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή αυτή η 5ετία. Δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω μόνος μου αν δεν είχα δίπλα μου τον Μανώλη Βουρνού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου που στήριξε τις επιλογές μας με ομόφωνες αποφάσεις, αλλά και τους Νίκο Λαμπρινούδη κι Ευγενία Ασλανίδη, που ανέλαβαν το Κολυμβητήριο και το ΚΑΠΗ του Δήμου Χίου αντίστοιχα.

Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, το απευθύνω σε όλο τον κόσμο, τον Χιώτη και τη Χιώτισσα που εμπιστεύθηκε τις δομές του Ν.Π. αναβαθμίζοντάς το ουσιαστικά στο κομμάτι της λειτουργίας του μέσα από τη διαρκή στήριξή τους.

Βλέποντας όλα αυτά τα χρόνια τη συστηματική προσπάθεια της Πρωτοβουλίας και του Μανώλη Βουρνού, όχι μόνο να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νομικού Προσώπου αλλά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημοτικές δομές που διαχειριστήκαμε την τελευταία 5ετία, για εμένα η στήριξη και η κάθοδος στον δημοτικό στίβο στο πλευρό του Δημάρχου, αποτέλεσε και αποτελεί μονόδρομο.

Ένας μονόδρομος που δεν εκπορεύεται από μία σχέση δούνε και λαβείν αλλά από την βαθιά μου πεποίθηση ότι αν την 5ετία που πέρασε με τόσες αντικειμενικές κι εξωγενείς δυσκολίες, έγινε ένα τόσο σημαντικό έργο, τα επόμενα χρόνια αυτό, όχι μόνο μπορεί να πολλαπλασιαστεί αλλά να ξεπεράσει και τις ίδιες μας τις προσδοκίες.
Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ